Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.02.2022 23:05:00

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE: Rusku se podle médií stále nedaří dostat do Kyjeva, EU uvalila sankce na Putinova mluvčího a některé oligarchy

Aktualizováno

Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozemní útok na Ukrajinu jako samostatnou sousední zemi. Jde o největší výpad jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války. Vývoj na Patria.cz sledujeme online níže a řadou samostatných komentářů tržního vývoje a souvisejícího dění.

Vše na Patria.cz k útoku na Ukrajinu a dopadu na finanční trhy:

UKRAJINA PATRIA.CZ


Válka na Ukrajině se stupňuje. Ruským vojskům se podle serveru RBK Ukrajina ani šestý den od zahájení invaze nepodařilo proniknout do metropole Kyjeva. Podle satelitních snímků americké společnosti Maxar Technologies se ke Kyjevu přibližuje kolona ruských vozidel až 64 kilometrů dlouhá.

Ministerstvo obrany Ukrajiny dnes uvedlo, že za pondělí 28. února bylo sestřeleno pět ruských stíhaček, podle předběžných údajů nejspíše Su-30 a Su-35. Poblíž Kyjeva byla rovněž sestřelena ruská raketa s plochou dráhou letu a také vrtulník. Ukrajinská letadla podle ministerstva podnikla několik náletů na ruské kolony vozidel a bezpilotní letoun Bayraktar zničil dva ruské systémy protivzdušné obrany Buk a rovněž jeden tank. Ruské dělostřelectvo nejspíše zabilo 70 vojáků Ukrajiny ve městě Ochtyrka. Běloruští vojáci jsou podle ukrajinské armády na cestě k hranicím.

Rusko od zahájení útoku na Ukrajinu už přišlo o zhruba 5300 vojáků a 191 tanků, 29 letounů a 29 vrtulníků, informovala náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Bilance bude podle ní ještě upřesněna. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následně oznámil, že zahynulo 4500 příslušníků ruské armády.

Informace o ruských ztrátách není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí vyzval k vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, kvůli riziku války s Ruskem ale Spojené státy odmítly krok podpořit. Rusko stejný den oznámilo, že ovládlo nebe nad celou Ukrajinou.

Ruská a ukrajinská delegace včera jednaly na ukrajinsko-běloruských hranicích. První schůzka vyjednávačů bojujících stran od začátku ruské invaze na Ukrajinu trvala podle médií zhruba šest hodin. Oba týmy se pak dohodly na dalším kole rozhovorů a zamířily do svých metropolí ke konzultacím.

Světoví lídři se včera shodli na potřebě dalších sankcí proti Rusku, podle Paříže už v nejbližších dnech, a USA pohrozily vážnými důsledky pro Rusko. EU v pondělí přijala sankce namířené vůči některým z nejbohatších ruských oligarchů. Na seznamu jsou podle Bloombergu majitelé Alfa Group Michail Fridman a Petr Aven, Alexej Mordašov, který ovládá ocelářskou společnost Seversatl, ale také Putinův mluvčí Dmitrij Peskov či magnát Ališer Usmanov z metalurgického gigantu Metalloinvest.

Kanadský premiér Justin Trudeau v pondělí uvedl, že Kanada plánuje zakázat dovoz ruské ropy do země, zatímco Moskva přijímá odvetná opatření proti sankcím. Rubl se včera propadl na historické minimum, centrální banka až na 20 procent zvýšila klíčovou sazbu a úpadek hrozí ruské bance Sberbank Europe. Odchod z Ruska hlásí další evropské firmy.

Rusko již dříve zvýšilo bojovou pohotovost jednotek se strategickými raketami a bombardéry a prezident Vladimir Putin označil Západ za "říši lží". Severoatlantická aliance i Evropská unie přislíbily Ukrajině další zbraně a vojenské vybavení. Lotyšsko zemi stejně jako předtím Dánsko podpořilo i tím, že svým občanům povolilo bojovat v ukrajinských řadách proti ruské armádě. K podobné možnosti se příznivě staví i český prezident Miloš Zeman.

Ukrajinský prezident věří, že Západ jeho zemi pomůže i okamžitým přijetím do EU, o něž požádal. Prezidenti osmi členských států Evropské unie, včetně České republiky, včera vyzvali unijní země, aby umožnily okamžitě udělit Ukrajině status kandidáta EU a zahájit přístupová jednání. Prezidenti Bulharska, Česka, Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska, Slovenska a Slovinska vyjádřili pevné přesvědčení, že Ukrajina si zaslouží perspektivu přistoupení k EU. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová už předtím uvedla, že Ukrajina patří do EU a blok by si přál, aby se časem stala jeho součástí.

Rusko na část sankcí odpovědělo tím, že do svého vzdušného prostoru recipročně nevpustí aerolinky ze 36 zemí. Moskva, která nezávislým médiím hrozí pokutou, pokud o válce nebudou informovat tak, jak chce, čelila útokům hackerů. Ti zablokovali weby několika ruských médií.

Rubl padl na historické dno. Burza začne později na měnách a možná bez akcií. Centrální banka prudce zvedla sazbu a zakázala zahraniční prodeje aktiv

Rozbřesk: Ruská centrální banka pod palbou sankcí zvyšuje sazby na 20 % a zavádí povinnou konverzi deviz pro podniky. Rubl stejně ztrácí 25 %...

Co vše bude v pondělí drtit trhy pod tíhou války a sankcí na Rusko?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688