mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.03.2022 03:33:00

Čina: Ekonomika v deltě řeky Yangtze v roce 2021, výhled do 2022

Ekonomika v deltě řeky Yangtze v roce 2021, výhled do 2022

01.03.2022 / 03:28 | Aktualizováno: 01.03.2022 / 03:33

V roce 2021 ekonomika v deltě řeky Yangtze rostla rychlým tempem a doháněla na čínské poměry pochmurné výsledky předchozího „covidového“ roku 2020. HDP provincie Anhui a také města Šanghaj se poprvé přehouply přes 4 biliony CNY. Meziroční růst HDP Šanghaje a přilehlých provincií překonal 8 %.

Město Šanghaj a provincie Zhejiang, Jiangsu a Anhui se významně podílí na čínské ekonomice. Konkrétně vytváří téměř čtvrtinu celkového HDP, produkují 38 % čínského exportu a jsou příjemcem třetiny veškerého čínského importu. Význam tohoto regionu z hlediska ekonomiky Číny a obchodu se světem je podstatný a lze očekávat, že i nadále poroste. Zaslouží si zajisté také patřičnou pozornost českých firem.

Důležitými motory růstu v deltě řeky Yangtze jsou v posledních letech především strategická rozvíjející se průmyslová odvětví (strategic emerging industries) a high-tech průmysl. Naopak oživování spotřeby a posilování domácí poptávky, jež jsou velmi často zdůrazňovaným tématem již od roku 2020, nezaznamenaly uspokojivé výsledky a zůstávají i nadále jedním z cílů politik na všech úrovních. Rozšíření domácí poptávky je vnímáno jako hnací motor rozvoje a je naprosto nezbytné také pro úspěch politiky dvojité cirkulace a snížení závislosti Číny na externích trzích.

Z hlediska ekonomického vývoje v roce 2022, předpokládá město Šanghaj a provincie Jiangsu shodně růst HDP o 5,5 %, provincie Zhejiang o 6 % a provincie Anhui dokonce o 7 %. Hlavní prioritou nicméně bude, v souladu s centrální politikou, vysoce kvalitní ekonomický růst.

Následují základní ekonomické údaje a informace k Šanghaji a jednotlivým provinciím. Součástí je také přehled hlavních priorit místních vlád pro rok 2022. Ve vyjmenovaných oblastech lze očekávat silnou podporu a růst, což může nabídnout příležitosti i pro české firmy.

 

Šanghaj

HDP Šanghaje dosáhlo v roce 2021 4,32 bilionu RMB (cca 683 miliard USD) což je o 8,1 procenta více než v předchozím roce. Šanghaj v minulém roce poprvé překonala hranici čtyř bilionů RMB. Import vykázal meziroční nárůst o 17,7 % a export o 14,6 %. Index spotřebitelských cen ve městě vzrostl o 1,2 % a míra nezaměstnanosti se dle prohlášení starosty Gong Zheng/a „udržela pod 5 %“. Šanghaj míru nezaměstnanosti v roce 2021 nepublikovala ani za jednotlivá čtvrtletí. Lze nicméně poměrně s jistotou předpokládat, že nezaměstnanost je vyšší než 5% hranice. Miliony lidí v Šanghaji zároveň pracují v tzv. gig economy (např. řidiči taxi, rozvoz jídla a balíků, online streaming) a nejsou tedy klasickými zaměstnanci. Pro rok 2022 se očekává růst HDP ve výši 5,5 % a růst spotřebitelských cen kolem 3 %.

Šanghaj dále potvrzuje svoji pozici mezinárodního ekonomického, finančního, obchodního a logistického centra. Šanghajský přístav i v roce 2021 obhájil první příčku v celosvětovém žebříčku dle objemu zboží, prošlo jím 47 milionů TEU. (třetí je přístav v nedalekém Ningbo).

Ekonomický růst Šanghaje táhly především strategická rozvíjející se odvětví. Průmyslová strategická odvětví vykázala v předchozím roce nárůst o 14,6 %. Nový energetický průmysl, biologický průmysl a digitální kreativní průmysl vzrostly o 16,1 %, 12,1 % a 11,5 %. Do popředí se také stále více dostává high-tech průmysl, který je výrazně podporován. Ke konci roku 2021 v Šanghaji působilo více než 20 000 high-tech firem.

Pro rok 2022 stanovila místní vláda následující priority a cíle:

  • Posílit nezávislou inovační schopnost průmyslu integrovaných obvodů a vybudovat zónu o vysokém standardu pro chemikálie potřebné k jejich výrobě
  • Zlepšit úroveň synergie řetězce biofarmaceutického průmyslu, urychlit otevírání rychlého kanálu pro klinický výzkum a aplikace a podporovat výzkum a vývoj a industrializaci inovativních léků a high-end zdravotnických zařízení.
  • Propagovat umělou inteligenci za účelem výrazného posílení reálné ekonomiky a vyvinout řadu produktů inteligentních terminálů a aplikačních scénářů např. pro letiště, budovy a energetiku.
  • Podporovat inovace a vývoj chytrých vozidel a aplikaci pokročilých materiálů, jako jsou uhlíková vlákna a jejich kompozitní materiál,
  • Spustit projekty v oblastech elektronických informací, civilního letectví, vesmírných informací námořního inženýrství a dalších high-end zařízení,
  • Urychlit výstavbu klastrů pro oblasti life & health, módního spotřebního zboží a další charakteristických průmyslových odvětí

 

Zhejiang

V roce 2021 rychle rostla klíčová odvětví digitální ekonomiky. Např. výroba zařízení vzrostla o 17,6 %, strategická rozvíjející se průmyslová odvětví o 17 %, umělá inteligence o 16,8 % a high-tech průmysl o 17,1 %, což výrazně zvýšilo tempo růstu průmyslové výroby.

Výrazně vzrostly také investice do digitálního průmyslu. Investice do high-tech výroby se oproti předchozímu roku zvýšily o 24,8 %, což představovalo 60,6 % investic do výroby a vedlo ke zvýšení celkových investic o 2,5 procentního bodu. Mezi nimi vzrostly zejména investice do high-end výrobních odvětví, jako jsou elektronická zařízení pro počítačovou komunikaci (o 59,2 %), lékařství (o 32,5 %) a speciální zařízení (20,4 %).

V roce 2021 byl evidován také významný nárůst zahraničního obchodu, z hlediska čínského srovnání poskočila provincie Zhejiang na třetí pozici. Přístav Zhoushan v Ningbo je celosvětově třetí dle objemu zboží.

Pro rok 2022 stanovila místní vláda následující priority a cíle:

  • Vybudovat pilotní zóny volného obchodu vysokého standardu a posílit rozvoj 4 oblastí:
    • Posílit celkový průmyslový řetězec ropného a plynárenského průmyslu v Zhoushan/u a vytvořit oblast pro alokaci komoditních zdrojů
    • Nadále posilovat pozici Ningbo jako silného přístavu světové třídy
    • Budovat Hangzhou jako demonstrační oblast digitálního obchodu, mezinárodního centra finančního technologií a průkopnickou oblast digitální logistiky
    • Vybudovat oblast Jinyi jako světové „hlavní město“ malých komodit
  • Úzce se podílet na výstavbě iniciativy pás a stezka a podpořit inovativní vývoj China-CEEC Economic and Trade Cooperation Demonstration Zone.
  • Vynaložit maximální úsilí k podpoře digitální ekonomiky. Rozšířit a posílit průmyslová odvětví jako jsou digitální bezpečnost, integrované obvody, chytrá výpočetní technika a chytrá fotovoltaika a rozvíjet budoucí průmyslová odvětví, např. umělou inteligenci a kvantovou informatiku. Současně také posílit přidanou hodnotu hlavních odvětví digitální ekonomiky o 12 %.

 

Jiangsu

Souběžně s rozvojem digitální ekonomiky rostla v Jiangsu odvětví přenosu informací, softwaru a služeb informačních technologií o 17,6 % s průměrným růstem 17 % za 2 roky. Mezi nimi internetové platformy a internetové datové služby meziročně vzrostly o 31 % a 153,1 %.

Důležitými motory růstu jsou také strategická rozvíjející se průmyslová odvětví (strategic emerging industries) a high-tech průmysl. Celkový počet high-tech podniků přesáhl 37 000.

Průmyslová výroba a pokročilá výroba pokračovaly v pozitivním trendu, v čele s výrobou počítačových komunikačních a jiných elektronických zařízení, obecných zařízení, elektrických zařízení, výrobou speciálních zařízení, kovových výrobků a automobilů.

strategická rozvíjející se průmyslová odvětví

Pro rok 2022 stanovila místní vláda následující priority a cíle:

  • Urychlit rozvoj digitální ekonomiky a neustále zlepšovat úroveň průmyslové modernizace. Urychlit budování klastrů národní úrovně pro strategická rozvíjející se průmyslová odvětví a klastrů pro inovativní odvětví jakými jsou biomedicína, umělá inteligence a integrované obvody.
  • Vynaložit úsilí k budování prvotřídních klastrů pro pokročilou výrobu, např. nové energie a energetická zařízení, internet věcí, pokročilé stroje a nové high-end materiály.
  • Urychlit rozvoj vědecké a technologické soběstačnosti a sebezdokonalování se, se zaměřením na pokrok v naléhavě potřebných oblastech jako jsou pokročilé materiály, high-end čipy, průmyslový software, biomedicína a biologické šlechtění. Vláda mezitím podpoří malé a střední technologické podniky s cílem zvýšit investice do výzkumu a vývoje a posílit inovační schopnosti, aby vzniklo více významným inovativních podniků.

 

Anhui

V roce 2021 byla zahájena výstavba řady projektů z oblasti chytrých aut a baterií, např. Xinqiao Smart Electric Vehicle Industrial Park a Honeycomb New Energy Power Batteries. Zároveň byla urychlena výstavba strategických projektů JAC Group ve spolupráci s firmou Volkswagen. Ty by měly výrazně přispět k plnění plánu firmy Volkswagen dodávat do roku 2025 v Číně 1,5 milionů NIVs.

Rychlého rozvoje dosáhly také oblasti digitalizace a inteligentizace zpracovatelského průmyslu. Celkem bylo postaveno 53 klíčových průmyslových internetových platforem a byla spuštěna první komplexní platforma průmyslových internetových služeb „LINGYANG“.

Pro rok 2022 stanovila místní vláda následující priority a cíle:

  • Podporovat rozvoj 4 výhodných průmyslových odvětví nové generace (informačních technologií, automobilů a dílů, výroby zařízení a nových materiálů) na biliónovou úroveň. Urychlit výstavbu 10 průmyslových odvětví přesahujících 100 miliard, včetně chytrých domácích spotřebičů, technologií na úsporu energie a ochranu životního prostředí, biomedicíny.
  • V oblasti zeleného a jemného chemického průmyslu se Anhui zaměří na vývoj vysoce výkonných, speciálních a ekologicky šetrných chemických produktů a rozšíření nových pokročilých chemických materiálů. Provincie zároveň plánuje implementovat pilotní projekty chytrých továren a digitálních dílen pro rafinaci, výrobu pneumatik, hnojiva, chlor-alkalický průmysl apod. a vybudovat informační systém energetického managementu a zlepšit úroveň zeleného a bezpečného rozvoje.
  • Vybudovat vlivné domácí klastry v odvětvích petrochemie, uhelné chemie a jemné chemie.
  • Prohloubit hospodářskou a obchodní spolupráci se zeměmi podél iniciativy Pás a stezka, zvýšit rozsah exportu elektromechanických a high-tech produktů a zvýšit dovoz klíčových technických zařízení, dílů a komponentů a energetických zdrojů.
  • Podporovat výstavbu komplexních pilotních zón cross border e-commerce v městech Hefei, Wuhu a Anqing a dosáhnout navýšení transakcí cross border e-commerce o více než 30 %.

 

 

Lukáš Svatek, ekonomický diplomat GK Šanghaj


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688