Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.03.2022 06:01:03

Pražská burza v únoru ztratila nejvýrazněji za téměř 2 roky, v březnu se završí výsledková sezóna. Podpoří akcie ERSTE insider nákupy?


Pražská burza v únoru nejprve dosáhla více než 13,5letých maxim, aby následně zamířila na jih. Index PX tak v nejkratším měsíci v roce nakonec ztratil výrazných 4,44 % a ocitl se zpět na loňských listopadových úrovních. Výsledek mohl být ještě tristnější, nebýt některých emisí. Ty při globálních výprodejích ukázaly rezistenci a dokázaly poměrně značně ztráty indexu omezit.

Nejvýrazněji svou téměř již 24% vahou akcie ČEZ, které v návaznosti na ceny elektřiny a především zájem finančníka Pavla Tykače zaznamenávaly v únoru nová více než 10letá maxima, resp. dokázaly se nakonec u nich udržet. Titul si již 9tý měsíc v řadě udržel na pražské burze svou dominanci z hlediska nejlikvidnější emise. Tentokrát díky zobchodovaným 5,7 mld. se postaral o zhruba 30 % podíl.

Značnou brzdou poklesu se staly také akcie Avast, jejichž váha v indexu PX přesahuje 21 % a ještě pár týdnů si svůj vliv udrží. Fúze s NortonLifeLock totiž byla přesunuta z konce února na úvod dubna, nicméně i tak vlastně urychlení transakce oproti prvotním plánům přilákalo v posledních týdnech nakupující investory. V domovském Londýně tak akcie Avast zakončily únor na novém historickém maximu nad 6,3 GBP. Divoký vývoj na koruně nakonec přispěl i k jejich rekordu na pražské burze. Trhy zkrátka firmu s českými kořeny aktuálně oceňují na více než 6,5 mld. GBP, resp. více než 192 mld. .

Prvenství nicméně v únoru patří akciím CZG, které v posledním týdnu zažily divoký vývoj. Z výprodejů se rychle oklepaly a jako zbrojní titul si ho logicky investoři začali následně výrazně všímat. V pondělí se obchodoval i za 600 , tedy 4 pod svými historickými intradenními maximy z konce září. Přestože všechny zisky neudržel, s náskokem letošní výkonností vévodí pražské burze.

 

Na opačném konci se ocitly akcie ERSTE. V domovské Vídni se po měsíci v únoru přiblížily zpět ke svým dlouhodobým maximům u hranice 45 EUR. Znamenalo to však technicky druhý vrchol a po proražení růstového kanálu, o kterém jsme dříve psali, se nasměrovaly výrazně na jih. Ocitly se v tzv. medvědím trhu, když od maxim začaly ztrácet více než 20 %. V negativní náladě jim navíc dopomohly ve Vídni konkurenční akcie Raiffeisenbank, které díky svým aktivitám v Rusku trpěly ještě více. Během třech týdnů se totiž v pondělí ocitly kurzově již na polovině hodnoty. Poklesu akcií ERSTE pak na konci února využil výrazný téměř 6% akcionář – Nadace ERSTE. Zatímco v polovině ledna nakoupila 100 tis. akcií nedaleko maxim, v pondělí obdobné množství pořídila o téměř 30 % levněji, resp. za průměrnou cenu 31,05 EUR. O zhruba 2,5 % dráže pak v pondělí nakupovali i dva členové představenstva. Stefan Dörfler zainvestoval do 1 500 akcií, Ingo Bleier pak do 1 000 akcií. Banka společně se zveřejněnými výsledkypátek opět avizovala pro letošek dividendu 1,6 EUR. Kurzový pokles tak akcie ERSTE z hlediska dividendového výnosu zpět zatraktivnil blíže k historickým obvyklostem, když lze již hovořit o 5 %.

Po kurzovém poklesu dokonce na možný dvouciferný dividendový výnos by se v případě splnění výhledu managementu ohledně letošních výplat požitků mohli vlastně již těšit akcionáři KB. Poklesu se nakonec neubránily, ani díky transakci s PPF, jinak poměrně rezistentní akcie MONETA. K finančním titulům možno již jen doplnit pokles akcií VIG. Podobně jako ERSTE se kurzově vrátily zpět do loňských letních prázdnin. Oba rakouské tituly jsou aktuálně z indexu PX na pražské burze vůbec nejztrátovější. Nicméně se mezi ně se ztrátami vklínily akcie PILULKA, stojící však mimo index PX.

Pojišťovna VIG každopádně v úterý 8.března zveřejní celistvé hospodářské výsledky za loňský rok a nejspíše i návrh letošní dividendy pro plánovanou květnovou valnou hromadu. Sledovanější však jistě bude s výsledky o týden později ČEZ, kde se bude čekat především na výhled letošního hospodaření v návaznosti na růst cen elektřiny. Návrhu dividendy se akcionáři však nejspíše ještě tradičně nedočkají. Ve čtvrtek 24.3. pak loňské výsledky odtajní CZG a výsledkovou sezónu z indexu PX zakončí 29.3. PHILIP MORRIS.  Pražská burza by dnes mohla zveřejnit, zda při březnové pravidelné čtvrtletní aktualizaci báze indexů dojde ke změně počtu titulů.  

Domácí trh by každopádně mohl být hned v prvních březnových dnech pozitivně ovlivněn přítokem nových finančních prostředků. Díky vytěsnění O2, totiž investoři začnou disponovat několika miliardami korun.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688