Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.02.2022 18:00:32

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE: Černý den pro ruskou ekonomiku, brutalita Rusů na Ukrajině se stupňuje

Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozemní útok na Ukrajinu jako samostatnou sousední zemi. Jde o největší výpad jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války. Vývoj na Patria.cz sledujeme online níže a řadou samostatných komentářů tržního vývoje a souvisejícího dění.

Vše na Patria.cz k útoku na Ukrajinu a dopadu na finanční trhy:

UKRAJINA PATRIA.CZ


Válka na Ukrajině se stupňuje. Ruské síly se v noci na dnešek znovu pokusily dobýt Kyjev, při ostřelování Charkova na východě Ukrajiny zabily desítky osob, ze země před válkou uprchlo přes 500.000 lidí. Západ slibuje napadené Ukrajině další podporu a Moskva přijímá odvetná opatření proti sankcím, které už tvrdě dopadají na ruskou ekonomiku. Představitelé Moskvy a Kyjeva, který by rád vstoupil do EU, spolu dnes proprvé od začátku války jednají, brzké ukončení konfliktu se ale nedá čekat.

Boje dnes pokračovaly na mnoha místech Ukrajiny. Při jednom z dosud nejtragičtějších momentů války v Charkově podle ukrajinských představitelů zahynuly desítky lidí a stovky utrpěly zranění po ostřelování východních částí města ruskými vojáky. Ruská raketa v noci zasáhla také obytný dům v ukrajinském městě Černihiv. Město Ochtyrka s asi 50.000 obyvateli na severovýchodě Ukrajiny zase Rusko podle Kyjeva opakovaně bombardovalo vakuovými bombami. Moskva také znovu útočila na Kyjev, k němuž se blíží pětikilometrová kolona ruské armády.

V ukrajinském hlavním městě, kde je podle listu The Times přes 400 ruských ozbrojenců snažících se zabít prezidenta Volodymyra Zelenského, dnes ráno po 36 hodinách skončil zákaz vycházení. Otevřely se obchody a omezeně funguje i hromadná doprava. Obyvatelé města mohou podle ruské armády odejít.

Od čtvrtka, kdy ruské jednotky vpadly na Ukrajinu, zemřelo podle Kyjeva nejméně 352 civilistů, včetně 14 dětí, a 1684 lidí utrpělo zranění. Rusko podle Kyjeva přišlo o zhruba 5300 vojáků, 191 tanků, 29 letounů a 29 vrtulníků. Moskva údaje o vlastních ztrátách nezveřejňuje a tvrdí, že ovládla nebe nad celou Ukrajinou, zasáhla 1114 vojenských objektů a zničila 314 tanků a dalších obrněnců.

Rusko zvýšilo bojovou pohotovost jednotek se strategickými raketami a bombardéry a prezident Vladimir Putin označil Západ za "říši lží".

Na bělorusko-ukrajinské hranici dnes začalo jednání delegací Kyjeva a Moskvy. Klíčovým požadavkem Ukrajinců je okamžité příměří a stažení ruských vojsk z celého ukrajinského území. Moskva zase protistranu dopředu vyzvala k ukončení bojů, každá hodina konfliktu podle ní znamená mrtvé ukrajinské občany a vojáky. Po jednání ruská strana tvrdí, že Ukrajina souhlasila s dalším kolem vyjednávání.

Severoatlantická aliance i Evropská unie přislíbily Ukrajině další zbraně a vojenské vybavení. Lotyšsko zemi stejně jako předtím Dánsko podpořilo i tím, že svým občanům povolilo bojovat v ukrajinských řadách proti ruské armádě. K podobné možnosti se příznivě staví i český prezident Miloš Zeman.

Ukrajinský prezident Zelenskyj věří, že Západ jeho zemi pomůže i okamžitým přijetím do EU, o něž požádal. Členství Ukrajiny v unii podpořil český premiér Petr Fiala, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla, že Ukrajina patří do EU a blok by si přál, aby se časem stala jeho součástí.

Unie se ukrajinským uprchlíkům, kterých očekává až čtyři miliony, chystá dát až na tři roky možnost zůstat v zemích sedmadvacítky a legálně v nich pracovat.

Protiruské sankce, k nimž se dnes připojilo i jindy neutrální Švýcarsko, a naopak je odmítla Čína, tvrdě dopadají na ruskou ekonomiku. Rubl se propadl na historické minimum, centrální banka až na 20 procent zvýšila klíčovou sazbu a úpadek hrozí ruské bance Sberbank Europe. Odchod z Ruska hlásí další evropské firmy.

Moskva, která na část sankcí odpověděla tím, že do svého vzdušného prostoru recipročně nevpustí aerolinky ze 36 zemí, navíc čelí útokům hackerů. Ti zablokovali weby několika ruských médií. Nezávislým médiím Moskva hrozí pokutou, pokud o válce nebudou informovat tak, jak chce. Ruská policie mimo jiné zatkla aktivistu Lva Ponomarjova, který je autorem téměř milionem lidí podepsané petice proti ruské invazi.

Rubl padl na historické dno. Burza začne později na měnách a možná bez akcií. Centrální banka prudce zvedla sazbu a zakázala zahraniční prodeje aktiv

Rozbřesk: Ruská centrální banka pod palbou sankcí zvyšuje sazby na 20 % a zavádí povinnou konverzi deviz pro podniky. Rubl stejně ztrácí 25 %...

Co vše bude v pondělí drtit trhy pod tíhou války a sankcí na Rusko?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.



Přečtěte si také:

18.03.2022VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE (18.3.2022) Patria (Patria Finance)
14.03.2022VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE (14.3.2022) Patria (Patria Finance)
04.03.2022VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE (4.3.2022) Patria (Patria Finance)
03.03.2022VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE (3.3.2022) Patria (Patria Finance)
02.03.2022VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE (2.3.2022) Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688