army.cz (MO ČR)
Armáda  |  28.02.2022 00:00:00

Čeští zbrojaři jsou připraveni navýšit kapacity pro dodávky Armádě ČR i pomoci Ukrajině

Podle ministryně Černochové se diskutovalo i o tom, jakým způsobem by se český obranný průmysl chtěl a měl podílet na obranyschopnosti ČR a jak by měla probíhat vzájemná spolupráce s resortem obrany. „Abychom co nejrychleji a efektivně vyzbrojili Armádu ČR a abychom také některé procesy urychlili,“ uvedla s tím, že v souvislosti s vývojem na Ukrajině a změnou bezpečnostního prostředí jsou úzká spolupráce a jednotný postoj klíčové. Zbrojaři se takto s vedením resortu obrany chtějí scházet pravidelně.

Na Ukrajinu české obranné firmy materiál již dodávají, s ministryní obrany dnes diskutovali jejich zástupci možnost případných darů. „Řešili jsme možnost, že by náš resort byl tím, kdo by pomáhal procesovat požadavky ze sbírky, kterou pořádá ukrajinské velvyslanectví,“ sdělila ministryně. Ve sbírce, kde mohou lidé přispět na nákup vojenského materiálu je podle ní nyní cca 55 mil. .

MO pokračuje v pomoci Ukrajině

Resort obrany, stejně jako celá ČR, svou pomoc Ukrajině v posledních dnech zintenzivňuje. Po darování 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 mm v hodnotě přibližně 36,6 mil. , který vláda ČR schválila již 26. ledna 2022, následovalo v sobotu 26. února 2022 schválení daru v hodnotě přes 188 mil. , jehož předmětem byly desetitisíce ručních palných zbraní a miliony kusů munice. V neděli 27. února pak vláda schválila dodávku vojenského materiálu v hodnotě 400 mil. , jejíž obsah vzhledem ke složení nechtěla ministryně blíže specifikovat. Podle Jany Černochové pomoc Ministerstva obrany nekončí, na následujících zasedáních vlády ČR hodlá předkládat další návrhy, například dar vojenského zdravotnického materiálu. „Jsme v pravidelném kontaktu s ukrajinskou stranou, snažíme se řešit jejich potřeby a požadavky.“ Od českých zbrojařů si v této souvislosti vyžádala jasné informace o zásobách a rozpracovaných zakázkách. „Aby (materiál) buď mohli dodat ČR, nebo abychom se mohli domlouvat o dalších dodávkách nějakého vojenského materiálu ve prospěch Ukrajiny.“ Ministryně Černochová rovněž uvedla, že zbrojaři slíbili, že dodávky pro Českou republiku budou vždy na prvním místě.

Podle Lubomíra Kovaříka se také diskutovalo, jak maximálně zkrátit termín dodávek pro Armádu ČR od firem, s nimiž má resort podepsané kontrakty. Ministryně obrany rovněž zdůraznila potřebu navýšit prostředky pro nábor nových vojáků. „Sebelepší technika nám bude k ničemu, pokud nebudeme mít dost lidí,“ konstatovala.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688