mpsv.cz (MPSV)
Důchody a penzijní  |  28.02.2022 14:49:00

Výplaty dávek a důchodů na účty vedené u Sberbank jsou pozastaveny, lidé si mohou zažádat o změnu platby

Všechny pobočky Sberbank CZ jsou uzavřeny, omezeny zůstávají také hotovostní  a bezhotovostní platby. Česká správa sociálního zabezpečení i Úřad práce ČR  pozastavují výplaty důchodů, dávek a podpor v nezaměstnanosti na účty vedené  v této bance. Dosud nerealizované platby do Sberbank byly zastaveny a nadále  nebudou prováděny. Klienti banky se mohou obrátit na příslušnou Okresní správu  sociálního zabezpečení a kontaktní pracoviště ÚP ČR nebo vyplnit on-line formulář  a změnit si tak způsob výplaty svých peněz. 

„Na aktuální situaci, kdy Sberbank zavřela své pobočky a v podstatě přestala fungovat,  musíme rychle reagovat. Prioritou je dostat co nejdříve peníze k lidem. Nemůžeme to však  dělat přes zavřenou banku s vazbami na putinovský režim, který se nyní dopouští zcela  bezprecedentní agrese na Ukrajině. Jsme svědky naprosto mimořádné situace a podle  toho k celé věci přistupujeme,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka  (KDU-ČSL). Česká správa sociálního zabezpečení i Úřady práce ČR doporučují klientům  Sberbank, aby si co nejdříve na změnili způsob výplat na jiný účet, případně poštovní  poukázkou na adresu. Dávky nelze vyplácet v hotovosti. Výjimkou je dávka mimořádné  okamžité pomoci, kdy je možné v případě kritické situace poskytnout peníze hotově. Lze také využít on-line formulář na webových stránkách ÚP ČR a na ePortálu ČSSZ. 

Vzhledem k situaci bude celý systém přívětivější. ČSSZ dočasně akceptuje žádosti o  změny stávajících klientů Sberbank bez potvrzení banky o vlastnictví účtu s tím, že  potvrzení doloží dodatečně. Stejně tak ÚP ČR v rámci výplatního termínu zkontaktuje své  klienty, kteří nenahlásí změnu způsobu výplaty peněz, a dohodne se s nimi na změně.  Žádosti o změnu způsobu výplaty klientů Sberbank budou vyřizovány přednostně. 

ÚP ČR v současné době eviduje zhruba dvě desítky tisíc svých klientů, kteří mají účet u  Sberbank. Podobně ČSSZ, která vyplácí důchody nebo dávky nemocenského pojištění  (zejména nemocenské, ošetřovné a peněžitou pomoc v mateřství), eviduje nižší desítky tisíc svých klientů, kteří u této banky mají účet. 

MPSV přímo na domovské stránce webu spustila dvojjazyčnou sekci s informacemi pro  Ukrajince. V koordinaci s EU se chystá také ke konci týdne informovanost Ukrajinců  formou webu a letáků, kde budou přehledné informace pro ty, kteří sem přicházejí, nebo  zde už dlouhodobě pracují. „Typicky se jedná o ženy, např. zdravotní sestry, za kterými  teď do ČR míří jejich příbuzní z Ukrajiny. Druhou skupinou jsou ženy, které doposud v ČR  nepracovaly, ale po povolávacím rozkazu pro jejich muže potřebují pomoc,“ upřesňuje  ministr Jurečka. Pomoc je namířena také těm, kteří se doposud pohybují v tzv. šedé zóně  a preventivně chce MPSV působit tak, aby Ukrajinci měli dostatek informací o tom, jak  sehnat legální práci v ČR. Zároveň chystáme souhrnné informace a výzvu pro  zaměstnavatele, kteří nabízejí Ukrajincům práci.


Tiskové oddělení MPSV, ČSSZ a ÚP ČR 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688