Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  28.02.2022 15:57:59

UBS radí vyhnout se teď technologiím. Je čas na hodnotu a cyklické akcie

Některé banky kvůli dění na Ukrajině snižují svá doporučení a výhled u evropských trhů. Informoval o tom Bloomberg, který se následně ptal Marka Haefeleho z UBS, jaký je jeho pohled na další dění na našem kontinentu. Ten uvedl, že jeho společnost provádí řadu obchodů a sázek založených na relativní valuaci jednotlivých aktiv. Jednou z nich podle něj nyní může být „nadvážené pozice na evropských akciích relativně k akciím švýcarským“. Růst evropského hospodářství by pak „měl být silný, pokud se dostaneme přes tuto krizi“.

Haefele uvedl, že trhy v sobě nemají morální aspekt, velká část konfliktu na Ukrajině již byla v jejich cenách doražena předtím, než vypukl. Často přitom v podobných situacích dochází k podobnému vývoji, kdy samotné propuknutí krize již na trzích velké pohyby nevyvolá. Investičně je pak na daný stav dobré reagovat nákupem aktiv, které by si mohly vést v různých scénářích. Příkladem jsou komodity, které by mohly těžit i z pokračujícího silného hospodářského růstu.

Současná nejistota se může různými způsoby promítnout i do monetární politiky. Expert ale poukázal na to, že u čísel se začně projevovat efekt vyšší srovnávací základny a pokud k tomu v USA skutečně dojde k postupnému zeslábnutí inflačních tlaků, budou mít centrální banky více flexibility. Ceny ropy ale podle Haefeleho zůstane po několik měsíců nad 125 dolary za barel.

V USA by v první polovině roku měl panovat „velmi silný“ hospodářský růst. Co to znamená pro akcie? Expert míní, že vhodné jsou v současné situaci pozice na cyklických titulech a sektorech, opak ale platí o technologiích. Ty jsou totiž citlivé na růst sazeb, ke kterému by mělo docházet. „Je čas na hodnotu a cyklická aktiva, později, až růst již nebude tak silný, nastane čas k návratu ke kvalitním technologiím“, dodal.

Výnosy desetiletých amerických dluhopisů se podle experta dostanou na 2,1 – 2,2 %, dolar by měl být silný i proto, že funguje jako bezpečné útočiště, K tomu se v USA čeká zvedání sazeb a to bude lákat kapitál do této země a pomáhat síle americké měny. Neměli by nyní investoři ale prodávat a hromadit spíše hotovost? Haefele uvedl, že když za ním jeho klienti přichází s podobnou otázkou, v první řadě jim radí, aby si vyjasnili, jak moc hotovosti budou potřebovat během následujícího roku, či dvou. Pokud pak vychází z této úvahy, je možné vnímat současnou situaci ne jako hrozbu, ale jako příležitost.

Klientům tedy UBS podle Haefeleho rozhodně neradí, aby nyní šli do hotovosti, ale aby měli jasný plán a využili například toho, že existují investiční příležitosti u zmíněných cyklických aktiv. Význanmým dlouhodobým tématem je pak třeba energetická nezávislost. Následující graf od Goldman Sachs ukazuje, jak se vyvíjí postoj k riziku. Nyní vládne silná averze, k čemuž výrazně přispělo několik posledních dní:


10

Zdroj: Twitter, Youtube, Bloomberg





Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688