David Jukl (Mercurius Pro)
Makroekonomika  |  28.02.2022 11:34:17

Výhled na 9. týden 28.02.2022 - 04.03.2022

V první polovině minulého týdne jsme na trzích sledovali pokračující turbulence spojené se situací na ukrajině. Nejprve vpádem na Ukrajinu trh korigoval k několikaměsíčním minimálním hodnotám, aby následně ve dvou posledních dnech týdne otočil a uzavřel páteční obchodování po výrazném nárůstu. Investoři po několika týdnech čekání, nervozity a poklesu reagovali na samotné napadení Ukrajiny poměrně nečekaně nákupy. Období nejistoty a negativního očekávání se na trzích projevilo negativněji, než samotný akt války. Období nervozity ale dozajista není u svého konce. Zajímavé ceny na trhu sice zabrzdily aktuálně dlouhodobější propad cen, další obezřetnost je ale na místě. Index S&P do čtvrtečního začátku obchodování zaznamenal od začátku roku významný pokles. Pokud k němu přidáme nejistý prosinec, zjistíme, že se jednalo o největší pokles od začátku Covidu. Zajímavé ceny mnoha titulů na trzích již dozajista najít jde. Konec poklesu, ale i přes nárůst na konci týdne není ani náhodou jistý. V posledních dvou letech byly trhy tlačeny v nepříznivé situaci podporou Fedu a fiskální politiky. Aktuálně se naopak očekává ústup od holubičí politiky centrálními bankami. Aktuálně trh při vysoké inflaci očekává, že Fed začne na příštím zasedání zvýšením sazeb o 0,5%. Karty ohledně války jsou již na stole, další eskalace, se kterou trh nepočítá bude pravděpodobně až hranice Ukrajiny. O víkendu Putin sice hovořil o uvedení jaderných zbraní do pohotovosti, ale odborníci se přiklánějí k tomu, že se jedná spíše jen o vyhrůžku. Musíme si ale přiznat, že ho v posledním měsíci podcenilo mnoho odborníků a nezbývá než doufat, že k naplnění nějakého apokaliptistického scénáře nedojde. To, co trh ale ještě nestihl ohodnotit v pátek, je výrazné zvýšení sankcí, které na Rusko dopadnou. Zároveň je na stole i možnost, že do Evropy přestane proudit plyn a dodávky ropy, což by také mohlo na trhy dolehnout dalším růstem již tak vysokých cen energií. V průběhu neděle se také již rýsovala možnost mírového jednání ruské a ukrajinské strany na hranicích s Běloruskem. Jakýkoliv pozitivní výstup z něj by mohl náladu podpořit. 


Z prostředí trhů budeme příští týden sledovat data související s přelomem měsíce. Dobrá makrodata z měsíční nezaměstnanosti by mohla i  nadále tlačit na Fed k rychlejšímu utahování. Celkově již ale Fed nepovažuje stav trhu práce za hlavní argument pro monetární politiku. Analytici se ve svých výhledech liší mnohem více, než v předchozích měsících a jejich pohled se jeví podobně radikálně, jako samotná situace. Například z BofA zní, že éra levných peněz a “diskotéky” ze strany centrálních bank skončila  a přichází období ekonomického izolacionismu a trh cítí převážně medvědí. Oproti nim stojí s pozitivním výhledem analytici JP Morgan. Jako podporu svého názoru vidí fakt, že v historii nebylo zvyšování sazeb doprovázené medvědím trhem a po úvodní volatilitě zpravidla akcie v průběhu dvou až čtyř čtvrtletí dosáhly nových historických maxim. Samotný vojenský akt zpravidla od druhé světové války neměl na trh dlouhodobý negativní důsledek a po uklidnění situace zpravidla dochází k růstu. Situaci rozhodně ale aktuálně nejde zcela odhadnout a budeme bedlivě sledovat další dění. Zajímavé ceny na trhu jistě jsou, pokud nedojde k další eskalaci, mohou se jich investoři pokusit využít, ale prozatím rozhodně jistého není vůbec nic. 



Makroekonomické ukazatele:


Pondělí 

Chicago PMI v USA.


Úterý

Index spotřebitelských cen v Německu.

ISM PMI v průmyslu v USA.


Středa

Data z inflace v EU.

Nezaměstnanost ADP v USA.


Čtvrtek 

Týdenní změna v zaměstnanosti v USA.

ISM ve službách PMI v USA.


Pátek

Měsíční nezaměstnanost v USA.

 

Kamil Beran, Mercurius.pro

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688