Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  28.02.2022 10:16:46

Sankce už drtí Rusko. Padá rubl, rostou sazby, obchodování je zastaveno


Odpojení klíčových ruských bank od mezinárodní platebního systému swift a ruské centrální banky od dolarových rezerv začíná mít zásadní dopad na ruskou ekonomiku a rublRuská měna v pondělí ráno klesla o 30 procent vůči dolaru a je na novém historickém minimu 112 rublů za dolar. V průběhu dne může dojít k jeho dalšímu oslabení.

Díky poklesu rublu otevře ruská burza až o tři hodiny později než obvykle tedy v 8:00 SEČ, a pravděpodobně se pozastaví obchodování na akciovém trhu. Ruská centrální banka zároveň reaguje na oslabování rublu zvýšením základní úrokové sazby z 9,5 procenta na 20 procent.

Oslabení rubu by mělo mít pozitivní dopad na americký dolar. Vůči české koruně je hodnota k americkému dolaru na úrovni 22,38. Během dne se očekává posilování dolaru

Díky zmrazení dolarových rezerv Ruské centrální banky má banka výrazný problém měnu intervenovat, aby udržela hodnotu rublu.  Kvůli sankcím se bance výrazně snížil objem devizových rezerv, za které může nakupovat svoji domácí měnu a měnu udržet funkční. Ruská centrální banka snižovala poslední roky závislost na americkém dolaru, pořád stále drží cca 16,4 procent v dolaru.

Díky poklesu ruských akcií a rublu investoři z celého světa včetně českých fondů začínají z Ruska couvat. V neděli večer oznámil největší Norský státní investiční fond, že prodá veškerá aktiva zainvestované v Rusku. Jedná se o podíly firem a vládních dluhopisů v hodnotě 62 miliard.

Zároveň ruská centrální banka nařídila makléřům pozastavit prodej ruských cenných papírů od zahraničních fyzických a právnických osob. To by se mohlo dotknout i českých fondu, které mají v Rusku své pozice a rozhodly se je prodat až nyní. 

Světové akcie reaguji na pád ruských akcií a rublu, evropské burzy po otevření klesají. Německý DAX spadnul o 2,09 procenta, britské akcie FTSE 100 klesly o 1,12 % a futures na index S&P 500 klesly o 1,37%. Pražská burza také zahajuje poklesem, momentálně o 2,55 procenta. 

V následujících hodinách se očekává zvýšená volatilita. Záleží na hodně na tom, jak dopadne vyjednávání ruské a ukrajinské strany v Bělorusku.

Investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688