Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.02.2022 23:31:00

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE: Tlak na Rusko skrze SWIFT i centrální banku, jaderná hrozba

Ukrajina dnes čtvrtý den vzdoruje ruské agresi, její síly na řadě míst čelily mohutným útokům. Při nich podle ministerstva vnitra přišlo od začátku invaze o život přes 350 civilistů. Ruský prezident Vladimir Putin krátce před plánovaným setkáním ukrajinských a ruských vyjednavačů vydal rozkaz uvést ruské jaderné síly do nejvyššího stupně bojové pohotovosti, což vzápětí odsoudila OSN, EU i Spojené státy. Evropská unie přijala další balík protiruských sankcí, jejichž součástí je mimo jiné uzavření unijního vzdušného prostoru pro ruská letadla. Sedmadvacítka rozhodla také o tom, že na podporu dodávek zbraní pro Ukrajinu vyčlení 450 milionů eur (11 miliard korun).

Západ chce odpojit ruské banky od SWIFT a zmrazit aktiva centrální banky. Rusko hrozí zabavením majetků i koncem veškerých dohod

Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do bojové pohotovosti

Stále se čeká na setkání ukrajinských a ruských vyjednávačů, o jehož dojednání informovala kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Uskutečnit by se podle ní mělo bez předběžných podmínek na ukrajinsko-běloruské hranici u řeky Pripjať. Zdroj ruského listu Kommersant a některá ukrajinská média informují, že schůzka by se měla konat v pondělí ráno.

Zelenskyj dnes vyzval svět, aby Rusko zbavil hlasovacího práva v Radě bezpečnosti OSN, a pozval cizince, aby přijeli na Ukrajinu vytvořit legionářskou jednotku, která pomůže v boji proti ruské agresi. Řekl rovněž, že Ukrajina podala u Mezinárodního soudního dvora v Haagu na Rusko kvůli invazi žalobu.

Předsedkyně EK Ursula von der Leyenová oznámila, že unie uzavře vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých letounů ruských oligarchů. Takové opatření už učinila řada států, včetně Česka. Dnes se k nim přidaly například Rakousko, Německo, Francie, Itálie, Španělsko, země Beneluxu a Kanada. Ruské aerolinky Aeroflot poté ohlásily, že ruší všechny lety do Evropy.

Ministři zahraničí EU schválili i další opatření proti Rusku a na pomoc Ukrajině, která mimo jiné pomůžou financovat dodávky zbraní Ukrajině. Nové sankce se zaměří i na běloruský režim, který umožňuje ruské armádě útočit na Ukrajinu ze svého území. EU rovněž kvůli dezinformacím zakáže činnost ruské stanice RT a státního serveru Sputnik. Součástí balíku je také vyloučení významných ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT.

Česká republika dnes odeslala zbraně na pomoc Ukrajině. Vlak ráno odjel přes hranice do Polska, uvedla armáda. Další zbraně na Ukrajinu posílají také Spojené státy, Nizozemsko, Dánsko či Belgie. Švédsko se rozhodlo porušit dosavadní praxi nedodávat zbraně do zemí, kde probíhá konflikt, a pošle na Ukrajinu 5000 protitankových střel. Německý kancléř Olaf Scholz oznámil výrazné zvýšení investic do armády, ještě v letošním rozpočtu dostane přes zvláštní fond dodatečných 100 miliard eur (2,5 bilionu korun).

V řadě zemí se dnes konaly protiválečné protesty. Jen v Berlíně se podle odhadů sešlo několik stovek tisíc lidí. Demonstrace se také konala v Praze na Václavském náměstí, kam jich přišlo vyjádřit podporu Ukrajině asi 70.000.

Sledujte vše z Patria.cz k útoku na Ukrajinu a dopadu na finanční trhy:

UKRAJINA PATRIA.CZ


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688