Patria (Patria Finance)
Ze světa  |  27.02.2022 18:05:47

Vyřazení Ruska ze SWIFT, zmrazení aktiv centrální banky, přímá podpora Ukrajiny - VÁLKA NA UKRAJINĚ

Válka na Ukrajině a konflikt Ruska se sousední zemí a Západem eskaluje. Ruský prezident Putin vydal pokyn k pohotovosti jaderných sil kvůli "rétorice Západu". Sobota přiblížila vyloučení Ruska ze systému SWIFT, má se tak stát u vybraných bank. V neděli Evropská unie rozhodla, že uzavře vzdušný prostor pro všechna ruská letadla včetně soukromých letounů ruských oligarchů a bude vůbec poprvé společně financovat dodávky zbraní mimounijní zemi, kterou je Ukrajina. Oznámila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Nová opatření by měli večer odsouhlasit ministři zahraničí zemí sedmadvacítky. Nový balík sankcí by se podle šéfky komise měl zaměřit také na běloruský režim, který ruské armádě umožňuje útočit na Ukrajinu ze svého území. Vývoj sledujeme na Patria.cz online - srolujte dolů pod úvodní text.

Řada evropských zemí včetně Francie, Německa, Česka či Slovenska posílá na Ukrajinu vojenskou i humanitární podporu a pomoc. Státy Evropské unie v pátek schválily druhý balík sankcí proti Rusku v reakci na jeho útok proti Ukrajině, EU vedle omezení významných sektorů ruské ekonomiky zmrazí majetek prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Severoatlantická aliance v reakci na ruskou agresi posiluje své východní křídlo a v případě potřeby rozmístí v Evropě další jednotky.

Evropská komise (EK) navrhne lídrům členských zemí Evropské unie vyřadit určitý počet ruských bank z globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce. Oznámila to předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, která v projevu označila postup ruské armády na Ukrajině za barbarský čin. EU postupuje v koordinaci se Spojenými státy, Kanadou a Británií.

Západ chce odpojit ruské banky od SWIFT a zmrazit aktiva centrální banky. Rusko hrozí zabavením majetků i koncem veškerých dohod

Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do bojové pohotovosti

Nové sankce mají oslabit schopnost Moskvy financovat válku a dál izolovat Rusko od globální ekonomiky. Již schválené sankce mají omezit ruský přístup ke kapitálu, míří na energetiku, dopravu či obchod. Zasáhnou také 70 procent ruského bankovního trhu. Mají rovněž mimo jiné znemožnit ruské elitě ukládat peníze v Evropě, zakázat dodávky klíčových součástek ruským rafinériím či omezit přístup Ruska ke klíčovým technologiím.

Sledujte vše z Patria.cz k útoku na Ukrajinu a dopadu na finanční trhy:

UKRAJINA PATRIA.CZ



Severoatlantická aliance v reakci na ruskou agresi dále posiluje své východní křídlo a v případě potřeby rozmístí v Evropě další jednotky. Dílčím způsobem se tak již děje. Spojené státy ve čtvrtek rozhodly o vyslání dalších 7000 příslušníků americké armády do Evropy. Německo oznámilo nasazení několika lodí, zapojují se i další západoevropské státy. "Učiníme všechna rozmístění potřebná k tomu, abychom zajistili silné a spolehlivé odstrašení a obranu celé aliance," uvedli šéfové států v prohlášení. NATO přitom opakuje, že přímo na Ukrajině zasahovat nehodlá, rostoucí počet zemí a po schválení oficiálně také EU jako celek Ukrajině dodává zbraně a vojenské vybavení vedle humanitární podpory.

Rusko by mohlo v reakci na sankce přijaté Západem kvůli ruské invazi na Ukrajinu zabavit majetek podniků a občanů ze Spojených států, zemí Evropské unie a dalších států. Mohlo by také odstoupit od nové dohody START III. Uvedl to v sobotu bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv, který je nyní místopředsedou bezpečnostní rady. Za nespravedlivé označil páteční rozhodnutí pozastavit členství Ruska v Radě Evropy. Neděle pak přinesla další eskalaci a Putinův pokyn k pohotovosti jaderných sil.

Rusko má být v řádu dní vyloučeno ze SWIFT. Hrozí zabavením majetků Evropy a USA i koncem veškerých dohod

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688