Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
26.02.2022 18:16:01

Počasí: Přichází velmi suché severovýchodní proudění

 

Ve střední Evropě se po dlouhé době prosadí jiné proudění než prudké západní od oceánu. Bude severovýchodní až východní a v tuto roční dobu to znamená jednu významnou věc. Proudění bude velmi suché. V praxi to bude znamenat vysoký tlak vzduchu, převážně slunečné počasí, mimořádně suchý vzduch a velké teplotní rozdíly mezi ránem a odpolednem. Zatímco ráno budou i tuhé mrazy, odpoledne bude teplota bezpečně nad nulou. Rozdíl teplot mezi ránem a odpolednem bude kolem 10 °C.

Pro citlivé osoby bude hlavním problémem suchý vzduch. Vlhkost klesne na minimum. Pokud by se vám podařilo dostat venkovní vzduch naráz rychle do pokojové teploty, relativní vlhkost vzduchu by klesla pod 20 %. To je skutečně málo. Pokuste se udržovat v domech a bytech alespoň 40% vlhkost. Při větrání pozorujte, jak rychle vlhkost uvnitř klesá. Proto větrejte jen krátce a intenzivně.

Mezi hlavní projevy reakce lidského těla na nízkou vlhkost vzduchu patří bolesti hlavy a únava. Zvýšit vlhkost doma pomáhají zvlhčovače (o cca 5 %), sušení prádla (i o 10 %), vlhkost z koupelny (i o 10 %) nebo vaření (o cca 5 %), hodnoty v závorkách se týkají samozřejmě jen nejbližší místnosti od zdroje nebo dvou. Vlhkost by ale určitě neměla přesáhnout 60 %. 

Předpověď počasí na další dny

V neděli bude jasno až polojasno. Přechodně až oblačno a zejména na severovýchodě ojediněle slabé sněhové přeháňky, v nížinách dešťové. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Teploty 3 až 7 °C. Ráno kolem -3 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno. Ve východní polovině území během dne až oblačno. Teploty 1 až 5 °C, na severovýchodě jen 0 °C. Ráno kolem -6 °C.

úterý bude jasno nebo skoro jasno, odpoledne od severozápadu přibývání oblačnosti. Teploty 2 až 6 °C. Ráno kolem -7 °C.

Od středy bude nejčastěji oblačno. Místy, zejména na severovýchodě sněhové přeháňky, v nížinách dešťové. Teploty 2 až 7 °C. Ráno kolem -5 °C.

Počasí 1.3.2022


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty