Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Přeprava  |  25.02.2022 16:08:00

Česká pošta: Standardní balík na Ukrajinu bude od března bez poštovného

Česká pošta od 1. března nabízí odeslání Standardního balíku na konkrétní adresu na Ukrajinu zdarma. Pokud chce kdokoli pomoci svému blízkému, který se aktuálně nachází na Ukrajině, nebo konkrétní instituci poslat balík s humanitární pomocí, může tak učinit tím, že balík podá na kterékoli pobočce České pošty. Čemu se nevyhneme, je celní prohlášení, protože balík je doručován na území mimo EU. Dle platné legislativy je proto nutné v takových případech podat celní prohlášení. Nejsnazším způsobem, jak zásilku podat, je předvyplnit si potřebná data doma na www.PoslatZasilku.cz a s vytištěnými formuláři a zásilkou přijít přímo na pobočku České pošty.

Akce České pošty, která má za cíl podpořit ty, kteří chtějí pomoci Ukrajincům, kteří čelí válečné agresi, platí do odvolání a za podmínky, že Ukrajinská pošta bude přijímat a doručovat zásilky z České republiky. Zákazníci mohou tímto způsobem na přepážkách pošt odeslat až 5 ks zásilek Standardní balík na Ukrajinu (ve variantě ekonomický i prioritní), a to až do hmotnosti 30 kg.

Česká pošta je apolitickou a neutrální institucí. Nerozlišujeme naše klienty podle jejich politických názorů, podle jejich sexuální orientace, podle barvy pleti, podle národnosti. A právě proto dodržujeme platné zákony, ale také všeobecně přijímané společenské normy. A agrese a válečné výpady mezi tyto normy rozhodně nepatří.

V lednu 2022 poslali zákazníci České pošty na Ukrajinu téměř 13 tisíc zásilek, z toho 470 balíků, opačným směrem putovalo více než 1600 zásilek, z toho 250 balíků.

Pošta byla v těžkých dobách vždy zásadní spojkou v abnormálních situacích mezi lidmi a mezi národy. Doufali jsme, že tato poštovní role patří už do minulosti, než aby musela být na pořadu dne. Ale nejen pošťák se stále učí.

Na České poště ve stálém pracovním poměru nebo na dohodu pracuje 124 Ukrajinců, 35 Rusů a 8 Bělorusů. Statistika neobsahuje počty agenturních pracovníků. Agenturní pracovník může přijít pouze na jeden den, což by celkovou statistiku zkreslilo. Nejvíce Ukrajinců pracuje v Praze a Brně, a to zejména v logistice.

Zatím nemáme zvýšený počet žádostí o uvolnění z pracovního poměru, nicméně chápeme situaci na Ukrajině a našim spolupracovníkům se snažíme maximálně vyjít vstříc. Jsme logistická firma, absenci našich kolegů z Ukrajiny zvládneme. Doufejme, že tato absence bude krátkodobá. Ne kvůli Poště, ale kvůli nim. V životě jsou důležitější věci, než je správně vytříděný balík na depu.

Aktuálně Česká pošta zapůjčila Českým drahám sedm svých nákladních vagonů. Ty se zapojí do vlaku, kterými odjíždí Ukrajinci z České republiky zpět do své země. Poštovní vagony budou sloužit pro přepravu zavazadel.

 

Návod na podání Standardního balíku na Ukrajinu

  1. Na www.PoslatZasilku.cz zadejte adresní údaje k zásilce, zvolte službu Standardní balík a vyplňte údaje k celní prohlášce.
  2. Pokud máte možnost, celní prohlášku 2x vytiskněte.
  3. Odneste zásilku s celní prohláškou na kteroukoli poštu.
  4. Při podání sdělte Podací kód, který vám zobrazila aplikace, a který je také vytištěn na celní prohlášce.
  5. Dokončete podání zásilky dle pokynů přepážkového pracovníka.

 

V případě, že nemáte možnost vyplnit data elektronicky na www.PoslatZasilku.cz, můžete podání realizovat na poště. Elektronické podání včetně vytištění celní dokumentace ovšem celý proces usnadní a urychlí.

 

PODCAST:

25. 2. 2022 - Matyáš Vitík, tiskový mluvčí České pošty (m4a, 496kB)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688