Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  25.02.2022 10:26:21

Americké indexy se z ukrajinského konfliktu rychle oklepaly


Akciové trhy včera prošly volatilním vývojem, evropské hlavní indexy byly více negativně ovlivněny situací na Ukrajině a ztrácely kolem 3-4%, zatímco americké indexy ztráty v druhé polovině obchodního dne vymazaly a posilovaly. Nejvíce pak Nasdaq přes 3%, kdy investoři patrně vyhodnotili, že dopady ukrajinského konfliktu nebudou na zámořské firmy tak závažné. To ilustroval i vývoj cen zlata, jako lakmusový papírek pro měření rizikové averze investorů. Zlato nejdříve posilovalo přes 3% k úrovni 1975 USD za unci, nicméně ve druhé části dne tento růst prakticky celý umazalo. Americké indexy mohly také podpořit komentáře některých členů FOMC, jenž naznačily, že ukrajinská situace může být faktor pro méně jestřábí přístup FEDutahování měnové politiky.

Indexy zemí v regionu Střední Evropy reagovaly výrazněji negativně, zejména bankovní sektor, Polský index WIG20 či maďarský BUX oslabovaly kolem 10%. Pražský index PX oslabil asi o 5% s poklesem zejména u akcií Komerční banky a Erste kolem 10%. 

EU, USA, VB a další země představily nové sankce vůči Rusku
zahrnující omezení zahraničního obchodu s Ruskem, sankce vůči ruskému bankovnímu sektoru či individuálním osobám. Nezahrnují nicméně vyřazení ze systému SWIFT, což je považováno za jedno z nejpřísnějších dostupných opatření. Celkově tak sankce zatím nejsou na nejvyšší možné úrovni, což může ilustrovat i fakt, že ruský index MOEX dnes posiluje přes 22% a již tak umazal většinu včerejšího nejhlubšího poklesu, jenž činil kolem 40%. Ruská ofenziva nicméně podle posledních informací nadále probíhá,takže se může situace ještě změnit.

Ceny ropy po počátečním růstu k úrovni 105 USD za barel oslabovaly k aktuální úrovni 97 USD, kdy se nyní zdá, že sankce zatím nezasáhnou export ruské ropy či plynu.

Akciové futures v USA dnes zatím oslabují kolem 0,5-1%, z ekonomických dat budou v USA zveřejněna data o inflaci ve formě CPE indexů, kde trh očekává meziměsíční růst o 0,5%.

Jan Šafránek, 
analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688