HK ČR (Hospodářská Komora ČR)
Podnikání  |  24.02.2022 18:55:52

HK jednoznačně odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu. Pokud to situace v zemi umožní, chce zprostředkovat pomoc potřebným


Hospodářská komora ČR odsuzuje vpád ruských ozbrojených sil na ukrajinské území, který je v rozporu s mezinárodním právem a projevem nebezpečné agrese ohrožující bezpečnost Evropy i celého světa. Komora vyjadřuje jednoznačnou podporu ukrajinským občanům i firmám, které v zemi působí. O situaci dnes dopoledne mj. jednalo prezidium Hospodářské komory.

Hospodářská komora vyzývá vládu ČR, aby společně se spojenci z NATO a EU udělala vše pro to, aby se dnešní útok Ruska na Ukrajinu nestal začátkem invaze Ruska do celé postkomunistické Evropy.

„Dnes již ve hře není jen problém nejistoty ohledně ukrajinských zaměstnanců působících v ČR ani otázka připravenosti na případný příliv migrantů z východní Evropy. Obavy z důsledků na růst inflace a zpomalení růstu české ekonomiky jsou jen marginálií ve srovnání s hrozbou válečného konfliktu, který by mohl zasáhnout i území České republiky. Důsledky války by byly zdrcující, a to samozřejmě nejenom pro podnikání. Je legitimní a nezbytné vůči hrozícímu agresorovi použít všechny diplomatické, ekonomické i vojenské prostředky. Ekonomická prosperita Evropy i světa není slučitelná s tolerancí putinovského Ruska,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který je v kontaktu s vedením ukrajinské komory i podnikateli působícími v zemi.

Prezident Hospodářské komory v tomto týdnu v souvislosti s ukrajinskou krizí oslovil dopisem předsedu vlády Petra Fialu s doporučeními pro další postup z pohledu ukrajinských zaměstnancůČR (podrobně ZDE). Držitelé krátkodobých víz by měli mít možnost získat dlouhodobá víza na území ČR bez nutnosti návratu na Ukrajinu, stejně tak Komora podporuje snadnější slučování rodin. „Potřebujeme také co nejrychlejší aktivizaci činnosti meziresortní pracovní skupiny, kterou vláda zamýšlí vytvořit, s cílem připravovat systémová opatření s ohledem na rizika spojená se současnou situací na Ukrajině,“ dodává Dlouhý.

Hospodářská komora zároveň zřídila prostor pro podnikatele, kteří se na ni mohou obracet s nabídkami pomoci pro ukrajinské občany i firmy, pokud to vyhrocená situace na Ukrajině umožní. Následné zprostředkování pomoci chce Komora koordinovat s vládou a dalšími úřady. Nabídky lze posílat na mail ukrajina@komora.cz. Komora je rovněž připravena v rámci svých možností a kompetencí zodpovídat dotazy prostřednictvím podnikatelské poradny (https://poradnapropodnikatele.komora.cz/).

Miroslav Beneš

Odbor vnější komunikace
Hospodářská komora České republiky 






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688