Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.02.2022 16:58:43

Počasí: V Česku se usadí velmi suchý vzduch

 

Do střední Evropy pronikne proudění s nízkou vzdušnou vlhkostí. A zůstane tady po několik dnů. Jak se suchý vzduch projeví v počasí? Srážek bude minimum, relativní vlhkost vzduchu výrazně klesne a situaci zvláště pocítí citliví jedinci. Teploty v období budou nejčastěji mezi 3 až 7 °C. Rána mrazivá, i to souvisí s nízkou vlhkostí vzduchu.

Udělejte si test větrání

Máte doma v rámci teploměru, barometru nebo meteostanice funkční a dobře měřící vlhkoměr? Ideálně digitální. Vyvětrejte prudce místnost, ve kterém je umístěn, třeba na dobu 1 až 2 minut. Zpočátku na něm mohly být hodnoty kolem 45 až 55 % relativní vlhkosti vzduchu. Tohle prudké vyvětrání by mělo vlhkost srazit krátkodobě až na 25 %. A to je známka, že vzduch venku opravdu moc vlhkosti nenese.

Pokud by se v místnosti dařilo udržet pokojovou teplotu kolem 22 °C, tak delší větrání by mohlo dostat relativní vlhkost vzduchu i pod 20 %. Vlhkost začne po zavření okna do pár minut zase zvolna stoupat. Test vyzkoušejte hlavně po víkendu, to bude vlhkost nejnižší. 

Typické projevy vlivu na tělo - bolest hlavy a únava

Nízká vlhkost vzduchu není prospěšná pro lidské tělo. Trpí sliznice a stávají se méně odolnými. Objeví se bolest hlavy a únava. Pokud máte možnost, udržujte relativní vlhkost vzduchu v pokojové teplotě alespoň na 40 % (zvlhčovače, vlhkost z koupelny, vaření, sušení prádla apod.). Nezapomeňte ale občas vyvětrat, a to krátce a intenzivně. Ventilačka na delší dobu je špatná volba, vlhkost se z vnitřních prostor ztrácí postupně. 

Omrkněte doma vlhkoměr 

Kolik % relativní vlhkosti ukazuje váš vlhkoměr doma? Musí ovšem ukazovat správně, což není vždy zaručeno.

 

pod 25 % ... mimořádně suchý vzduch

25 až 35 % ... velmi suchý vzduch

35 až 45 % ... suchý vzduch 

45 až 55 % ... ideální rozmezí 

55 až 65 % ... vlhký vzduch

65 až 75 % ... velmi vlhký vzduch

nad 75 % ... mimořádně vlhký vzduch  

 

Pod 40 % začne být prostředí ideální pro viry, bakterie a respirační problémy. Naopak nad 60 % hrozí roztoči, plísně a znovu viry a bakterie.  


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty