Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Životní prostředí  |  24.02.2022 14:26:32

V souvislosti se záměrem vyhlášení národního parku Křivoklátsko proběhlo jednání se zástupci obcí

Středočeská radní pro životní prostředí Jana Skopalíková s ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou a dalšími představiteli MŽP i Agentury ochrany přírody a krajiny ČR se dnes sešli se zástupci obcí z regionu plánovaného národního parku. Společně prodiskutovali záměr budoucího chráněného území, jaká omezení a přínosy obcím národní park přinese, a především, jaké možnosti ovlivnit jeho budoucí režim mají obce v ruce. Ministerstvo životního prostředí plánuje zahájit proces vyhlašování národního parku Křivoklátsko v červnu letošního roku

„Křivoklátsko je unikátní komplex lesů, který díky zdejší specificky utvářené krajině nemá obdoby v celé České republice. Právě proto si zaslouží nejvyšší stupeň ochrany velkoplošného území. Jako bývalá starostka zároveň rozumím obavám místních obcí z toho, co jim tato změna přinese. Jsem proto ráda, že se nám dnes podařilo zahájit debatu a rozptýlit alespoň některé obavy ještě před samotným zahájením procesu vyhlašování národního parku,“ sdělila ministryně životního prostředí Anna Hubáčková po jednání v obci Běleč.

„Ochrana takto cenného území, které máme ve středních Čechách, je pro nás prioritou. Kroky Ministerstva životního prostřední tak jednoznačně vítáme. Současně je však pro nás důležitá spokojenost místních obyvatel, jelikož chceme být pro naše obce partnerem, který naslouchá a pomáhá hledat optimální řešení. Již v uplynulých týdnech a měsících jsme se proto s obcemi setkávali a jsem ráda, že dnes jsme mohli v diskusi pokračovat na společném fóru. Pevně věřím, že postupně dospějeme ke společné dohodě,“ dodala středočeská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková.

Ministerstvo plánuje zahájit proces vyhlašování národního parku Křivoklátsko v červnu letošního roku. Jeho součástí bude i projednání celého záměru s dotčenými obcemi, které se mohou vyjadřovat k rozdělení jednotlivých zón parku i klidových území. Ministerstvo bude se bude všemi připomínkami zabývat. Konečné vymezení hranic národního parku proběhne až po dohodě s nimi. Zástupci obcí budou také podle zákona o ochraně přírody a krajiny členy Rady národního parku, která se na rozhodování o podobě parku významně podílí. Obce ani kraje tak neztrácejí vyhlášením národního parku nárok na samosprávu území a budou mít také možnost regulovat jeho návštěvnost. Obce v národních parcích mají naopak možnost čerpat speciální dotace určené na rozvoj infrastruktury, rekonstrukci veřejného osvětlení, zlepšení vybavenosti a zázemí pro turisty i místní obyvatele, včetně budování odstavných ploch a parkovišť.

Ministerstvo životního prostředí plánuje vyhlásit národní park o velikosti necelých 12 000 hektarů, což představuje zhruba 16 % současné CHKO Křivoklátsko. Naprostá většina pozemků v budoucím parku je ve vlastnictví státu (96 % výměry). Dotýká se katastru 19 obcí, více než polovinu katastrálního území v budoucím parku by mělo mít jen 8 obcí. Pouze obec Karlova Ves by mohla být součástí národního parku celým svým katastrem.

Nový národní park by měl chránit zdejší rozmanité lesy, skály a suťoviska, stepi, neprostupná údolí, kaňon řeky Berounky, domov desítek ohrožených rostlin a živočichů. Jde o nebývale pestrý a k tomu největší lesní komplex ve vnitrozemí ČR s velmi rozmanitou přírodou.

Pohyb v národním parku

Obavy obyvatel se týkají například omezení pohybu lidí, sběru hub, klestí nebo borůvek v budoucím parku. Omezení pohybu pouze na vyznačené cesty se ale týká pouze tzv. klidových území. Ta na Křivoklátsku nepřesáhnou rozlohu dnešních národních přírodních rezervací, v nichž zákaz vstupu mimo značené cesty platí minimálně od roku 1992. Vyhlášení národního parku tedy nepřinese pro veřejnost omezení vstupu oproti stávajícímu stavu. Obavy se týkají také zvýšené návštěvnosti regionu. Obce mají možnost ovlivnit návštěvnost pomocí územních plánů, ale také promyšleným budováním zázemí pro turisty, včetně parkovišť nebo ubytovacích služeb.

Povolování staveb

Omezení se nedotkne ani stavební činnosti, protože naprostá většina zastavěného území se nachází mimo navržené území parku. Uvnitř parku se podle návrhu nachází jen obec Karlova ves, která by byla součástí tzv. zóny kulturní krajiny, kde je režim stejný a v některých ohledech dokonce mírnější než v současné CHKO.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688