Redakce (Kurzy.cz)
Politika a události  |  24.02.2022 14:18:36, aktualizováno 25.02.2022 09:23:04

Válka s Ruskem online: Vše o reakci Evropy, Spojených států a světa

Průběžné informace o reakci světa na napadení Ukrajiny Ruskou federací.

Převzato z https://www.eurointegration.com.ua, aktuální čas Ukrajina +1h

06:47

Spojené státy zopakovaly svou výzvu svým občanům na Ukrajině, aby okamžitě odešli a hledali jakoukoli příležitost odcestovat. 


06:32

Ministr zahraničních věcí Ukrajiny Dmytro Kuleba oslovil svět v souvislosti s ruskými raketovými útoky na Kyjev. "Naposledy něco takového vidělo naše hlavní město v roce 1941, během nacistické německé ofenzivy. Ukrajina to zlo porazila, zvítězí. Zastavte Putina. Izolujte Rusko. Zrušte všechny vazby, vyžeňte ji odevšad," vyzval Dmytro Kuleba. 

 

01:12
"Poprvé došlo k rozhovoru mezi 2 + 2 - šéfy ministerstev zahraničních věcí a obrany Ukrajiny a Velké Británie. Témata: sankce a zbraně.
Londýn na obou otázkách velmi tvrdě pracuje. Británie věří Ukrajině a v naše vítězství nad agresorem,“ řekl Dmytro Kuleba.

00:29
Ruský prezident Vladimir Putin, který hrozí použitím jaderných zbraní, musí pochopit, že NATO je také jaderná aliance - francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. 


00:00

 Vysoký mluvčí amerického ministerstva zahraničí řekl novinářům, že Rusko odpálilo celkem více než 160 raket na cíle na Ukrajině.

 

23:32 

 "V těchto temných hodinách dnes večer v sídle Evropské komise jasně září barvy ukrajinské vlajky. Symbol naší solidarity. Přátelství. A neochvějné podpory," napsala předsedkyně EK Ursula von der Leyen.

23:21  

Francouzský prezident Emmanuel Macron zavolal hlavě agresorského státu Vladimiru Putinovi a požadoval okamžité ukončení ofenzivy na Ukrajinu.

 

23:20

A tady jsou slibované kroky k nevedení Ruska. Výbor ministrů Rady Evropy učinil krok k možnému vyloučení Ruska z organizace. Řešení ještě není zaručeno, ale pro tuto strukturu, která v roce 2019 schválila „odpuštění Rusku“, jde o skutečně novou realitu.


22:49

Hlavy států a vlád Evropské unie rozhodly o zavedení nového balíčku sankcí proti Rusku a pověřily Evropskou komisi, aby se připravila na možné energetické problémy.

 

21:49

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken potvrdil ministru zahraničí Dmitriji Kulebovi, že Washington zvažuje dodávku nových ochranných zbraní na Ukrajinu.

 

21:16

Americký prezident Joe Biden také řekl, že možnost odpojení Ruska od systému Swift zůstává na pořadu dne, ale Evropa není připravena k tomuto kroku.

 

20:52

Americký prezident Joe Biden oznámil "pekelné sankce" proti Rusku ze strany Spojených států a více než 30 partnerských zemí po celém světě. Co jsou? Schopnost Ruska podnikat v dolarech, eurech, librách a jenech – být součástí světové ekonomiky – bude omezená. Schopnost Ruska financovat a zvyšovat svou armádu bude zastavena. Jejich schopnost konkurovat v hi-tech ekonomice 21. století bude rovněž omezená. Spojené státy rovněž uvalily sankce na čtyři další ruské banky, včetně VTB, druhé největší ruské finanční lodi s aktivy ve výši 250 miliard dolarů. Spojené státy také uzavírají příležitosti pro největší ruské státní podniky, aby si půjčily od amerických a evropských investorů. Podle Bidena by sankce měly zastavit high-tech průmysl, včetně raketového programu.  


20:31 

Premiér Kanady Justin Trudeau oznámil, že jeho země v reakci na invazi na Ukrajinu uvaluje na Rusko tvrdé sankce. Týkají se vývozních povolení, ruských bank, ministrů a ruské elity. 

 

19: 28
Předseda vlády Spojeného království Boris Johnson oznámil uvalení nových ekonomických sankcí proti Rusku.
Britská vláda má v úmyslu zmrazit aktiva všech velkých ruských bank okamžitým zmrazením aktiv VTB, která činí 154 miliard liber.
Aeroflot zakázal lety do Británie.

19:25

Projev amerického prezidenta Joea Bidena o ruském útoku na Ukrajinu byl odložen na 20:30 kyjevského času.


19:01

Dále bude posilovat východní křídlo NATO. Německo nasadí do Rumunska další tři stíhačky na podporu mise letecké policie Aliance.


18:58
Existuje reálná možnost, že by Evropská unie mohla Rusko odříznout od SWIFT, vysoce zabezpečené platební sítě, která spojuje tisíce finančních institucí po celém světě. Ale... mezi členskými státy v této otázce nepanuje jednota.   
 

18:22
Velvyslanec Finska a pracovníci finského velvyslanectví opustili Ukrajinu z bezpečnostních důvodů.


18:06
Prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje zavedení „bezletové zóny“ nad územím Ukrajiny a počítá v tom s pomocí Západu.


18:01
Spojené státy se domnívají, že ruská invaze na Ukrajinu má za cíl „setnout hlavu“ ukrajinské vládě a ustavit vlastní vládu. Podle vysokého představitele amerického ministerstva zahraničí proto jedna ze tří hlavních oblastí ruské ofenzivy míří na Kyjev.



17:52

Polské ministerstvo zahraničí se rozhodlo omezit přítomnost polských diplomatů na Ukrajině, ale velvyslanectví v Kyjevě a konzulát ve Lvově zůstanou.


17:32
EU slibuje, že tvrdé sankce proti Rusku budou uplatněny do 24 hodin.

 

17:29

Stálý představitel Ukrajiny při OSN Serhiy Kyslytsia apeloval na partnerské státy Ukrajiny, aby změnily pořadí činnosti orgánů OSN.
 

17:12
Moldavský ministr zahraničí uvedl, že země ponechává své hranice otevřené a připravuje přijímací střediska pro první ukrajinské uprchlíky.

 

17:00
Čekáme na důležité zprávy z USA! V 19 hodin má Biden oznámit nové sankce proti Rusku a zbraně pro Ukrajinu.

 

16:47
Lotyšsko a Česká republika se rozhodly pozastavit vydávání víz ruským občanům kvůli ruskému útoku na Ukrajinu.

 

16:38
Podle turecké televizní stanice NTV zasáhla bomba tureckou loď opouštějící Oděsu a mířící do Rumunska v Černém moři. Přestože byla loď poškozena, nejsou žádné oběti.

 
16:15
Dmitrij Kuleba žádá Západ, aby neopakoval chybu Hitlerovy doby


16:02
Americký prezident Joe Biden svolal na čtvrtek ráno zasedání Rady národní bezpečnosti, aby projednal válku Ruska proti Ukrajině. Sankce oznámí později.


16:02

Francouzský prezident Emmanuel Macron na pozadí ukrajinské vlajky promluvil k francouzskému lidu kvůli válce Ruska proti Ukrajině.„Na tento válečný akt odpovíme bez slabosti, s vyrovnaností, odhodláním a jednotou,“ varoval Macron Putina a zaručil, že „sankce, které budou uvaleny“ na jeho zemi, se „rovnají agresi, kterou je vinen“.


15:44

Ukrajina žádá své mezinárodní partnery, aby následovali jejího příkladu a přerušili diplomatické vztahy s agresorem.

 
15:21
Polský ministr vnitra Mariusz Kaminski uvedl, že země se připravuje na přijetí vlny uprchlíků z Ukrajiny. Brzy bude zřízeno devět míst pro přijímání uprchlíků. Budou umístěny ve městech Dorogusk, Dolhobychiv, Zosin, Grebenne (Lubelske) a v Korchové, Meditse, Budomir a Kroschenko na Podkarpatsku. Další bod bude postaven v Přemyšlu u železniční stanice.


14:52 
Ve čtvrtek se bude konat mimořádné zasedání Komise NATO-Ukrajina na úrovni velvyslanců, které má vyjasnit naléhavé potřeby Ukrajiny před summitem Aliance. 


14:30

Německý kancléř Olaf Scholz vydal prohlášení. Vyzval Putina, aby neprodleně stáhl své vojáky, a varoval před brutálními následky agrese. Scholz zároveň označil Ukrajince za "bratrský lid Ruska".


14:12

Ministr zahraničních věcí Jean-Louis Le Drian prohlásil, že Francie zvýší podporu Ukrajině ve všech jejích formách, aniž by upřesnil, zda se to týká i vojenské pomoci. Prezident Emmanuel Macron připravuje výzvu k národu v souvislosti s válkou proti Ukrajině.


14:05
Této zprávě je těžké uvěřit... Na naléhavý summit NATO byly pozvány Finsko a Švédsko, nikoli však Ukrajina.
Nedovedeme si představit, že by nás naši přátelé z řad aliančních států, jako je Litva nebo Polsko, nepožádali o účast. Takže je někdo zablokoval.


13:57
Generální tajemník NATO Stoltenberg na zvláštním brífinku v Bruselu k ruskému útoku na Ukrajinu přímo neodpověděl, zda Aliance poskytne vojenskou pomoc.
Dal však jasně najevo, že vojska NATO na Ukrajině rozhodně nebudou.

 

13:42

Ukrajina oficiálně přerušila diplomatické vztahy s Ruskem.


13:35
Severoatlantická aliance svolává naléhavý summit kvůli ruské agresi.
Aliance rovněž aktivovala ochranný plán a je připravena v případě potřeby uplatnit článek 5.

13:08
Mezitím NATO obvinilo Bělorusko, že poskytlo své kapacity a území k útoku na Ukrajinu.
Aliance se připravuje na ochranu svých členů před možným ruským útokem

12:30
Ukrajinské ministerstvo zahraničí zveřejnilo doporučení pro Ukrajince, kteří byli v době nového ruského útoku mimo zemi a nemohou se vrátit letecky: zůstaňte v zemi pobytu a kontaktujte velvyslanectví.

12:20
Český prezident Zeman poprvé (!) vystoupil proti Putinovi.
A nejen on. Putinovi klíčoví přátelé v EU nyní jednomyslně odsuzují ruský útok na Ukrajinu.


11:49
Itálie si předvolala ruského velvyslance kvůli válce proti Ukrajině. Ruský velvyslanec bude zřejmě brzy povolán "na kobereček" na MZV i v dalších zemích EU

11:16
Ukrajina se obrátila na Turecko s oficiální výzvou k uzavření Bosporu a Dardanel pro ruské lodě.

10:30
Moldavsko je již připraveno přijmout asi 10 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a v případě potřeby bude schopno přijmout další osoby.

11:00
EU zahájila schůzku, na níž má být balíček sankcí předem schválen.
 

10:30
Moldavsko vyhlásí výjimečný stav kvůli válce Ruska proti Ukrajině.


10:21
Šéf zahraničního výboru Bundestagu Norbert Rettgen prohlásil, že podporuje dodávku zbraní na Ukrajinu. "Byl jsem proti dodávkám zbraní, aby komunikační kanály s Moskvou zůstaly otevřené."


10:05
EU zveřejnila podrobnosti o sankcích, které budou zavedeny ve čtvrtek.  Podrobnosti si přečtěte ve zprávách.

 
10:00
Stálý zástupce Ukrajiny při OSN Serhij Kyslycja vystoupil na zasedání Rady bezpečnosti OSN s ostrým prohlášením hned po zahájení nové ruské ofenzivy.

"Když jsem sem před rokem přijel, chtěl jsem požádat ruského zástupce, aby protokolárně potvrdil, že ruská vojska dnes nebudou střílet na Ukrajince a nepřejdou do útoku. To již není možné. Protože před 48 minutami váš prezident vyhlásil válku Ukrajině... Chtěl bych se vás, pane velvyslanče Ruska, také zeptat, zda vaše vojska právě teď neostřelují a nebombardují ukrajinská města. Vaše vojska se nepohybují na území Ukrajiny. Máte chytrý telefon, můžete hned zavolat Lavrovovi," řekl Kyslycja.

Zdůraznil, že Rusko by mělo rezignovat na funkci prezidenta Rady bezpečnosti OSN, a vyzval k mimořádnému zasedání Rady bezpečnosti k okamžitému ukončení války.

09:51

Polské ministerstvo zahraničí odsoudilo nový rozsáhlý ruský útok na Ukrajinu a označilo jej za bezprecedentní. "Rusko se záměrně rozhodlo zničit základy moderní bezpečnostní architektury a pokusit se násilně změnit hranice, což nelze v 21. století akceptovat. Polsko ve spolupráci se spojenci přijme veškerá opatření podle mezinárodního práva na podporu Ukrajiny a zastavení ruské agrese.“ prohlášení 


09:46
Finsko odsoudilo válku Ruska proti Ukrajině a zváží možnosti bilaterálních vztahů s Kyjevem a opatření v rámci celé EU.

            
09:41
Polské ministerstvo zahraničí vyzvalo své občany, aby Ukrajinu okamžitě opustili.
       

09:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským slíbil poskytnutí ekonomické, finanční podpory a obranného vybavení. Rozhovor se odehrál v noci na 24. února, před zahájením plné ofenzivy Ruské federace.
           

09:10

Německá vláda svolává krizový tým kvůli válce Ruska proti Ukrajině. Ministryně zahraničí Annalena Burbock řekla,  že to byl „den hanby pro Rusko“.
           

08:42

Italský ministr zahraničí odsoudil nový ruský útok na Ukrajinu a slíbil společnou podporu se spojenci.

        

08:26
Ministři zahraničí Estonska, Lotyšska a Litvy jsou dnes v Kyjevě a vydali společné prohlášení v souvislosti s ruským zahájením nové rozsáhlé agrese proti Ukrajině.
       

08:21

Německý kancléř Olaf Scholz označil ruský útok na Ukrajinu za „černý den pro Evropu“ a vyzval Rusko
aby okamžitě přestalo.

        

08:01

Prezident Zelenskyj vyzývá amerického prezidenta Joea Bidena, aby projednal další koordinovaný postup  ohledně války s Ruskem. Podle Bidena ho Zelenskyj požádal, aby podpořil celosvětové obrovské odsouzení ruské agrese a také  pomohl zajistit globální „podporu pro lid Ukrajiny“.

        

07:56
Polský prezident Andrzej Duda slibuje společnou reakci EU a NATO na ruskou agresi.

        

07:45
Litevský prezident Gitanas Nauseda odsoudil ruský útok na Ukrajinu a vyzval Západ k rozhodné akci.

        

07:24
Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) varovala letecké společnosti, aby se vyhýbaly přeletům nad Ukrajinou.

        

07:18
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ohlásil schůzku, na které se bude diskutovat o ruské agresi proti Ukrajině.

07:15

Představitelé Evropské rady a Evropské komise Charles Michel a Ursula von der Leyenová vydali ve čtvrtek ráno společné prohlášení na podporu Ukrajiny.  "Kreml za to bude odpovědný," uvedli oba vůdci.

07:09
Předseda vlády Spojeného království Boris Johnson prohlásil, že je „rozhořčen hroznými událostmi na Ukrajině“ a o dalším postupu již jednal s prezidentem Ukrajiny Volodymyrem Zelenským.

06:38
Americký prezident Joe Biden vydal prohlášení v souvislosti s ruským zahájením totální agrese proti Ukrajině.

Zdroj: https://www.eurointegration.com.ua/articles/2022/02/24/7134548/ , https://www.pravda.com.ua/






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688