Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  24.02.2022 10:06:10

Evropské akcie klesají, ruské jsou potopené. Zemní plyn s ropou prudce zdražují - Ruská agrese na trzích

Prudké výprodeje akcií v Evropě, nejhorší den v historii pro ruské akcie, ropa a plyn prudce nahoru. Ruská armáda dnes ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajině válečný stav. Západ vojenský vpád odsoudil a hovoří o tvrdších sankcích proti Rusku. Přinášíme shrnutí úvodní reakce na akciových, komoditních a devizových trzích.

Ruské akciové trhy zažívají nejhorší den v historii, index RTS denominovaný v dolarech padá o 45 %. Index MOEX denominovaný v rublech -38 %. Ruský rubl se poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil ozbrojenou invazi na Ukrajinu, propadl nejníže od roku 2016. Akcie banky Sberbank klesly o 57 %, pak bylo obchodování pozastaveno.

Výprodejem zahájily evropské akcie. Stoxx Europe 600 ztráty po otevření prohloubil na 2,7 %, užší Euro Stoxx 50 úvodní pokles prohloubil na -3,4 %. Německý akciový index DAX po zahájení seance padal o 4,4 %. Index PX pražské burzy klesal po otevření o 2 %. ČEZ -2,5 %, Moneta -2 %, KB -3,3 %, CZG -1 %, Avast +1,3 %. Rozběhlo se obchodování s akciemi Erste, titul klesá o 4 %.

Plnohodnotná ruská invaze na Ukrajinu mění situaci na forexových trzích. Dolar a švýcarský frank v tyto okamžiky fungují jako bezpečný přístav a naopak středoevropské měny v čele s polským zlotým jsou pod tlakem. Z pohledu možné ekonomické zranitelnosti je nejvíce exponovanou zemí Polsko, jehož export z necelých 5 % směřuje do Ruska a na Ukrajinu. Pro středoevropské měny je velmi nepříjemná prakticky totální závislost na ruském plynu. Česká koruna k euru dnes oslabila až nad 25 za euro, pak se ale trochu vrátila zpět. K dolaru oslabovala o více než 2 % na 22,22 za dolar.

Ztráty PLN i HUF by měly být limitované, neboť dříve či později zafunguje široký úrokový diferenciál, který maďarská centrální banka dnes po ránu ještě rozšíří. MNB zvedla dnes jednotýdenní sazbu o 30 bazických bodů na 4,6 %, ale při takto slabém forintu to mohlo být i více.

Euro k dolaru ztratilo půdu pod nohama a postupně hledá cestu nahoru Eurodolar naposledy -0,6 % na 1,1239 EURUSD. Americké desetileté výnosy uprostřed útěku do bezpečí sestoupily pod 1,91 procenta.

Nahoru míří ceny energií. Brent se drží nad 100 dolary za barel, přes které se přehoupl poprvé od roku 2014. Americká WTI zdražuje o skoro 6 %. Výpadky dodávek ropy z Ruska nejsou zatím hlášeny, ale trh se obává, že by k podobnému scénáři mohlo dojít. V takovém případě lze očekávat ještě výrazně dražší ropu na úrovni 130-140 USD/barel, byť případné nižší dodávky Ruska na světové trhy by zřejmě alespoň částečně kompenzovalo uvolnění strategických zásob ropy a také vyšší produkce některých členských zemí OPEC.

Referenční evropské ceny zemního plynu rostou o více než 28 % na 115 EUR MWh. V jednu chvíli ale nárůst dosahoval až 41 %. EU dováží z Ruska více než 40 % spotřeby plynu a panují obavy, že Moskva by tuto komoditu mohla využít jako geopolitickou zbraň.

Zlato se dostalo nejvýše od počátku roku 2021, cena rostla naposledy na 1941 USD za unci. Cena hliníku v Londýně vystoupala na rekord, překonala vrchol z roku 2008. Rostou ceny dalších kovů i pšenice, které je Rusko největším producentem na světě.

Vývoj na trzích patria.cz nadále sleduje.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688