Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  24.02.2022 06:02:24

Automobilka Stellantis vyplatí zaměstnancům rekordní bonus. Tesla v hospodaření v porovnání ještě výrazně zaostává, přesto je stále mnohonásobně cennější

Loni v lednu právně vznikl světově čtvrtý největší automobilový koncern Stellantis, pod jehož křídla se zařadilo celkem 14 automobilových značek. Ať už Fiat, Chrysler, Peugeot či Citroen, tak také například Opel, Maserati, Jeep, Dodge, Lancia, Alfa Romeo či Ram. V minulém roce v souhrnu uvedly na trh 10 nových modelů, resp. koncern prodal přes 6,5 mil. vozů. Firmou ve středu zveřejněné hospodářské výsledky za uplynulý rok překonaly cíle stanovené samotným managementem, když také synergie sloučení překonaly očekávání. V návaznosti se tak akcionáři mohou těšit na dividendu v celkové výši 3,3 mld. EUR, dočkají se však také zaměstnanci.

Pokud se vezme v potaz v souhrnu minulá hospodářská výkonnost dřívějších jednotlivých firem, Stellantis loni zvýšil příjmy o 14 % na 152 mld. EUR. Čistý zisk se pak téměř ztrojnásobil na téměř 13,4 mld. EUR, v přepočtu na téměř 330 mld. . Pro porovnání Tesla loni celkové příjmy zvýšila o 71 % na 53,8 mld. USD (cca 60,9 mld. EUR), když upravený zisk vzrostl o 211 % na 7,64 mld. USD (8,65 mld. EUR). Po zahrnutí například akciových kompenzací činil zisk 5,5 mld. USD (6,2 mld. EUR).

Porovnání hodnoty automobilek jsme dříve rozebírali například v článku Iracionalita ocenění Tesly. Aktuálně možno zmínit, že akcie Tesla od svých maxim ztratily již více než třetinu hodnoty, resp. v návaznosti ocenění firmy kleslo pod 800 mld. USD. Akcie Stellantis například v Miláně (obchodují se ještě v Paříži a na NYSE) ve středu v reakci na výsledky vzrostly o 4,5 % nad 17 EUR. Tržní ocenění koncernu je i tak v porovnání přesto stále výrazně nižší, když dosahuje sotva 53,5 mld. EUR (60,5 mld. USD).

Porovnání vývoje akcií Tesla a Stellantis na Wall Street za poslední rok


Také Stellantis prochází postupnou transformací, resp. přeorientováním výroby na bezemisní vozy. Těch zatím v absolutním počtu příliš nevyrábí, nicméně portfolio rozšiřuje. V současnosti má koncern v nabídce 19 čistě elektrických vozů, po zahrnutí hybridů tak celkem 34 tzv. LEV vozů (Low Emission Vehicle). Celkem se loni k zákazníkům dostalo 388 tis. LEV vozů, tedy meziročně o 160 % více. Letos a v příštím roce firma plánuje představit dalších 17 LEV modelů, resp. 13 elektromobilů. Již letos se tak objeví třeba i elektrický Jeep či Maserati.

Zmínit rovnou lze, že z hlediska nárůstu prodejů se ve skupině dařilo nejvíce právě vozům Maserati. Jejich prodeje totiž meziročně vzrostly o 43 % na 24,2 tis. vozů.

Dividenda

Stellantis navrhuje rozdělit akcionářům z loňského zisku vlastně jen čtvrtinu. V souhrnu 3,3 mld. EUR, tedy na každou akcii by se mělo jednat o 1,05 EUR. Hovořit lze i tak aktuálně o více než 6% dividendovém výnosu. O požitku rozhodnou akcionáři na valné hromadě, která se plánuje na středu 13. dubna.

Ohodnocení zaměstnanců

V oficiální vydané tiskové zprávě Stellantis hovoří o loňském přerozdělení celkem 1,9 mld. EUR zaměstnancům. V meziročním srovnání se mělo jednat o navýšení o 770 mil. EUR. Zprávy ze zámoří pak konkrétně uvádí, že na 43 tis. amerických zaměstnanců zastupovaných odborovou organizací United Auto Workers obdrží šeky s podílem na zisku ve výši 14 670 USD. V aktuálním přepočtu 318 tis. Kč má být vůbec nejvyšší odměnou od doby, kdy se před 35 lety prvně začalo s rozdělováním podílu na zisku zaměstnancům. Odměny mají v zámoří obdržet 11. března.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:01  22. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pondělním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688