mvcr.cz (MV ČR)
Dotace  |  23.02.2022 12:50:00

Vláda pro letošní rok schválila priority programů MEDEVAC a Pomoc na místě. Na pomoc půjde 180 milionů korun

Vláda pro letošní rok schválila priority programů MEDEVAC a Pomoc na místě. Na pomoc půjde 180 milionů korun

Obnova zdravotnické infrastruktury, vysílání českých lékařských týmů do zahraničí, přímá pomoc uprchlíkům, ochrana hranic nebo bojnelegální migrací. Vláda dnes, 23. února 2022, schválila priority humanitárních programů MEDEVAC a Pomoc na místě. Programy mimo jiné pomáhají lidem zasaženým migrační či humanitární krizí a mají přímý pozitivní dopad i na bezpečnost ČR

Ministerstvo vnitra bude i v letošním roce pomáhat humanitárními programy MEDEVAC (50 milionů ) a Pomoc na místě (130 milionů ). Cílem programů je vysílání českých lékařských týmů do problémových oblastí, poskytování finančních a materiálních darů na rozvoj zdravotnické infrastruktury, přímá pomoc uprchlíkům i boj proti nelegální migraci. Česko je jednou z nejaktivnějších zemí, která důsledně pomáhá přímo v místech zasažených konfliktem i v okolních státech. Je nutné přicházet s konkrétními kroky a přesně to děláme. Každý rok díky našim programům pomoci v zahraničí podporujeme bezpečnost, zlepšujeme životní podmínky i lékařskou péči tam, kde je potřeba, uvedl ministr vnitra Vít Rakušan a doplnil: „Česko je připraveno poskytnout Ukrajině podporu a humanitární pomoc. Ukrajina je jednou z cílových zemí jak programu MEDEVAC, tak programu Pomoc na místě. Konkrétní forma a rozsah pomoci se bude odvíjet od vývoje situace na Ukrajině.“ Všechny priority, které dnes schválila vláda, vycházejí ze současné migrační a humanitární situace. Podrobné informace k oběma programům naleznete zde.

MEDEVAC
Aktivity programu MEDEVAC pomohou letos v oblasti severní a subsaharské Afriky (Ghana, Keňa, Libye, Maroko, Rwanda a Senegal), na Blízkém východě (Irák, Jordánsko a Libanon) a ve východní Evropě (Arménie, Ázerbájdžán, Bosna a Hercegovina, Gruzie, Ukrajina). V souvislostí s aktuální situací ve východní Evropě budou aktivity programu směřovat k obyvatelům, kteří budou potřebovat humanitární pomoc. Nově program zahrne Bosnu a Hercegovinu, která je zatížena značnými migračními tlaky. V regionu severní a subsaharské Afriky půjde o podporu zemím v podobě vysílání lékařských týmů s cílem budovat udržitelné a dostupné zdravotnictví pro všechny či školit lékaře a zdravotníky. Na Blízkém východě se program zaměří především na stabilizaci a pomoc uprchlým či vnitřně vysídleným Syřanům.

POMOC NA MÍSTĚ
Program Pomoc na místě se letos zaměří na všechny hlavní migrační trasy do EU. V bezprostředním sousedství EU se jedná především o Ukrajinu a Bělorusko, na východní středomořské a balkánské migrační trase o Afghánistán a Libanon, na centrální středomořské trase o Libyi a Niger a na západní středomořské trase zejména o Mali. V rámci programu poskytne MV finanční prostředky například na projekty určené na pomoc obyvatelům Afghánistánu, ochranu a reintegraci vysídlených dětí a mladistvých v Mali či na podporu ochrany hranic a stabilizaci v bezprostředním okolí EU, zejména na východní migrační trase.


Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688