cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  20.05.2022 09:23:35

Německo - Globální ekonomický výhled - květen 2022. Analytici CF opět snížili výhled pro růst německého hospodářství a zároveň přehodnotili očekávanou inflaci směrem nahoru.

V prvním čtvrtletí 2022 zaznamenala německá ekonomika jen mírný růst a vyhlídky pro druhé čtvrtletí se zhoršily. Růst HDP dosáhl mezičtvrtletně 0,2 %, zatímco v meziročním srovnání byl HDP výše o 3,7 %. Přesto zůstává pod úrovní před nástupem pandemie covidu. Ještě není znám vývoj složek HDP, ale podle měsíčních údajů utrpěl zejména německý průmysl, zatímco služby se začaly pozvolna vymaňovat z covidového útlumu. Propad německého průmyslu v březnu byl značný (-3,9 % meziměsíčně), když kromě sankcí proti Rusku brzdily aktivitu podniků i uzavírky v Číně, logistické potíže a okamžitý dopad vysokých cen energií. V podobném rozsahu poklesly také německé vývozy, když nárůst vývozu do USA nestačil vyvážit propad vývozu do Spojeného království a Číny. Objednávky u německých podniků, na konci minulého roku velmi bohaté, se také výrazně snížily, zejména vlivem poklesu objednávek  z oblastí mimo eurozónu. Krátkodobý výhled pro německou ekonomiku tedy není příliš povzbudivý. Ani dubnový PMI pro zpracovatelský průmysl nevyznívá pozitivně. Sice zůstal v pásmu expanze, ale subindex pro produkci poprvé od června 2020 poklesl. Očekávání růstu výroby se zhoršila, zatímco ceny vstupů dál rostly. Na německé spotřebitele doléhá vysoký růst cen. Řada indikátorů potvrzuje propad sentimentu spotřebitelů, když inflace v Německu vyšplhala v dubnu na 7,4 %. Třebaže podpora státu v energetické krizi je nebývale štědrá, vysoké účty za paliva, energie a potraviny mohou spotřebitele zbrzdit v postcovidovém utrácení zejména za služby, které po uzavírkách ožívají. PMI pro služby ale zatím vyznívá příznivě, což by mohlo ve druhém čtvrtletí podržet německou ekonomiku poblíž stagnace.

Analytici CF opět snížili výhled pro růst německého hospodářství a zároveň přehodnotili očekávanou inflaci směrem nahoru. Růst HDP tak v letošním roce dosáhne 2 % a v příštím roce mírně zrychlí na 2,4 %, zatímco průměrná inflace letos dosáhne 6,6 % a v roce 2023 zpomalí na 3 %. Nový výhled CF je tak blízko výhledu německého ministerstva hospodářství. Rizikem je však zastavení dodávek plynu z Ruska, jehož případný dopad na HDP odhadla Bundesbanka asi v rosahu 5 % ještě v tomto roce.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688