Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  24.03.2003 12:28:19

Ve světě přišla korekce, doma se nakupuje


Zhruba po šestidenním růstu na evropských trzích přichází dnes korekce. Evropské akcie se dnes dopoledne dostaly do významných ztrát. Německý trh, měřený indexem DAX ztrácí 100 bodů, podobně londýnský, když FTSE 100 si odepisuje rovněž 100 bodů, podobně je na tom Francie s -90 body na akciovém indexu CAC 40. Takže ztráty se  pohybují  kolem 3%. Znamenají vymazání pátečních zisků, kdy se trh pohyboval přesně opačným směrem. Důvodem jsou nové informace o probíhající válce v Iráku.  V pátek se ještě zdálo, že vojska USA a Velké Británie bez odporu a ztrát postupují, škody na ropných zařízení nebyly významné. Na tyto zprávy  v pátek  reagoval také americký trh, když pokračoval ve svém  posilování. Dow Jones přidal 2,84% na dlouho neviděných 8 521 bodů, Nasdaq přidal méně:  1,31% na 1421 bodů a  široký index S&P500 se dostal pod hladinu 900 bodů, když posílil 2,29% na 895 bodů.

V pondělí je však již situace jiná, v průběhu víkendu přicházely zprávy o zpomalování postupu spojeneckých vojsk. Asijské akciové indexy - honkongský Hang Seng a jihokorejský Kospi již reagovaly poklesem. Otočil se také vývoj cen zlataropy, které v posledních dnech oslabovaly. V oblibu přicházejí opět dluhopisy.  Zda se situace změní, bude hodně záležet na úspěchu probíhajících vojenských operací v Iráku. Zatím není žádný důvod domnívat se, že by operace měla skončit neúspěchem, pokles cen však vyjadřuje určité rozčarování z toho, že postup není tak snadný, jak se  v prvních dnech očekávalo. Konflikt si vyžádá možná delší čas a pak by se mohlo jako  důležitý faktor ukázat i veřejné mínění.

Domácí akcie již tradičně na dění okolo Iráku příliš nereagují a spíše využívají poklesů k nákupům. Proto může poněkud překvapivě v kontextu západoevroských trhů vypadat posílení Českého Telecomu zhruba o 1% na 305 korun po zprávách o blížícím se výběru nového  ředitele společnosti.
Aktivním titulem na pražské burze je dnes také rakouská Erste Bank. Ještě před otevřením trhů oznámila své předběžné hospodářské výsledky za loňský rok. Ohlásila zisk  za jádro skupiny na úrovni 246 mil. € - významně nad očekáváním - za prvních  9 měsíců loňského roku přinesla zisk 155 mil €. Zároveň společnost ohlásila záměr vyplácet dividendu ve stejné výši jako v roce 2001 (1,24€ na akcii). Akcie Erste Bank tak  posilují na pražské burze o 1,35%.

Z ostatních titulů lze poukázat na ranní optimismus u Komerční banky a Philip Morris.V současné chvíli se však oba tituly pohybují okolo svých pátečních zavíracích hodnot. Bez obchodu zůstává Unipetrol, kde se vyčkává a spekulativně mění kotace. Podobná situace je i na Českých radiokomunikacích a ČEZu, které dnes dopoledne také  nezaznamenaly významnější kurzové pohyby ani objem obchodů.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688