Cena zlata v roce 2022: Jak investovat do zlata?

Autor: Jonáš Mlýnek (LYNX)
23.02.2022 13:04:02

Cena zlata v roce 2021 dle mnohých nenaplnila očekávání. Současná nejistota na trzích a rostoucí geopolitické napětí by však mohly k tomuto drahému kovu přilákat investory nazpět. Jaká je tedy prognóza ceny zlata v roce 2022?

V článku se podíváme na aktuální cenový graf zlata a ukážeme si důležité oblasti pro další vývoj ceny tohoto drahého kovu. Uvedeme si hlavní důvody, proč se zajímat o obchodování zlata a prozradíme, jak lze do cenného kovu investovat.

Jaký bude vývoj ceny zlata v roce 2022?

Zlato je někdy označováno jako indikátor ekonomického strachu. Investoři se ke zlatu často obracejí v dobách nejistoty a nedůvěry na trhu. Navzdory všem předpokladům se zlatu v roce 2021 příliš nedařilo.

Ačkoliv je zlato často označováno jako dokonalé zajištění proti inflaci, v poslední době se mu tuto roli nedaří plnit. Může to být z několika důvodů. V USA je inflace na nejvyšší úrovni od roku 1982 a rostou i úrokové sazby. Americký 10letý výnos se nedávno vyšplhal nad 2 %, což je nejvíce od léta 2019.

Vyšší úrokové sazby mají na cenu zlata obvykle negativní vliv, a to kvůli rostoucí konkurenci ze strany výnosnějších investic. Přesto se zdá, že investoři si postupně hledají ke zlatu opět cestu. Cena zlata v posledních týdnech také roste částečně kvůli geopolitickému napětí v Evropě a obav z válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Aktuální cenový graf zlata

Cena zlata je ovlivňována mnoha faktory, tudíž je velmi obtížné předvídat budoucí vývoj ceny tohoto drahého kovu. V tomto případě není od věci podívat se na cenový graf z hlediska technické analýzy.

Od počátku roku 2019 až do srpna 2020 došlo k velkému nárůstu ceny zlata z přibližně 1250 USD až nad hodnotu 2000 USD. Po takto silném rostoucím trendu přišla pochopitelně korekce. Pokles se zastavil až v březnu 2021. Od té doby se hodnota zlata pohybuje v cenovém kanálu.

 











Zdá se, že úroveň kolem 1700 USD funguje jako silný support, od kterého se cena zlata již několikrát odrazila nahoru. Za krátkodobou rezistenci lze považovat úroveň kolem 1900 USD. Cena se aktuálně pohybuje v této oblasti a bude zajímavé sledovat, zda dojde k přesvědčivému odrazu směrem vzhůru. V takovém případě se pak nabízí možnost otestování high ze srpna roku 2020.

5 důvodů, proč investovat do zlata

Historicky se zlato využívalo k tomu, aby krylo nějaké jiné ceniny – typicky peníze. Řada zemí při vydávání svých bankovek zavedla tzv. zlatý standard, který měl svázat hodnotu vydaných bankovek s hodnotou zlata.

Postupem času se od tohoto standardu stále více upouštělo, až jsme se dostali do bodu, kdy bankovky kryté zlatem nejsou. Ačkoliv zlato není předmětem každodenních transakcí, je stále důležité pro globální ekonomiku.

Pojďme se nyní podívat na 5 dobrých důvodů pro nákup zlata:

1. Zlato jako ochrana proti inflaci

Zatímco zlato je schopno zachovat bohatství po mnoho generací, o papírových penězích toto říct nelze. Investice do zlata může sloužit jako dobrá ochrana proti inflaci, která je schopna peníze znehodnotit.

2. Zlato jako ochrana proti klesajícímu dolaru

Zlato je globálně oceňované v amerických dolarech. Pokud dolar klesá, tento cenný kov z toho těží. Pro tento vztah existují dva důvody. Za prvé, ti, kteří investují do zlata, musí prodávat své americké dolary, což vede k poklesu této měny.

Druhý důvod má co do činění s tím, že oslabení dolaru činí zlato levnější pro investory, kteří drží jiné měny a o investování do zlata projeví zájem. To má za následek větší poptávku od investorů, kteří drží měny, které vůči americkému dolaru posílily.

3. Zlato jako bezpečný přístav v dobách nejistoty 

Zlato má schopnost uchovat si hodnotu i v těžkých dobách. Historie je plná ekonomických krizí, politických sporů a burzovních krachů. V takových časech se mnoho investorů upírá ke zlatu. I to je důvod, proč v dobách nejistoty investice do zlata nabírají na síle.

4. Zlato jako nástroj diverzifikace

Zlato je obecně považováno za diverzifikační složku. Je zřejmé, že zlato historicky sloužilo jako investice, která může do portfolia přidat onen potřebný prvek zajištění. Bez ohledu na to, zda se obáváte inflace, klesajícího amerického dolaru nebo chráníte majetek před kolapsem. 

Pokud se zaměřujete pouze na diverzifikaci, zlato většinou nekoreluje s akciemi, dluhopisy, energiemi ani nemovitostmi.

5. Zlato jako dividendová investice

Zlaté akcie, o kterých bude řeč dále, obecně většinou rostou a klesají s cenou zlata jako takového. Jsou zde ale společnosti, které mohou vykazovat zisk i v dobách, kdy cena kovu klesá. Řada těchto společností navíc vyplácí dividendy a jedná se tak o další zajímavý zdroj příjmů.

I poměrně malé zvýšení ceny zlata může vést k významnému zisku na zlatých akciích. Jejich vlastníci tak obvykle získají mnohem vyšší návratnost svých investic, než držitelé fyzického zlata.

Jak obchodovat se zlatem?

Obchodování se zlatem má mnoho podob. Od nákupu zlatých šperků, mincí, či slitků čistého zlata, až po nákup burzovně obchodovaných futures, fondů nebo akcií zlatokopeckých firem.

Zlato lze tedy nakupovat, jak ve fyzické podobě, tak skrze pokročilejší finanční nástroje. Investice do zlata a dalších cenných kovů je pro průměrného člověka každopádně přístupnější, než investování do ostatních komodit. Narozdíl od ropy lze do zlata investovat po malých částkách a fyzicky nakupovat slitky zlata např. po jednom gramu každý měsíc.

Takové investování jde ale mimo burzy a nebudeme se o něm v tomto článku příliš rozepisovat. Naopak se zaměříme na to, jak investovat do zlata na burze.

Investování do zlata (a do komodit obecně) lze přes řadu různých investiční instrumentů (jako jsou futures, opce, ETF, či akcie). Každý investiční instrument má jiné parametry, výnosnost, rizika a specifika.

Investice do zlata prostřednictvím futures

Nákup zlata ve fyzické podobě zdaleka není jedinou možností, jak investovat do zlata. Zlato se jako komodita často obchoduje přes burzovní termínované kontrakty, které označujeme jako futures. Futures je smlouva o budoucím dodání nějakého podkladového aktiva. Podkladovým aktivem je v tomto našem případě fyzické zlato.

Futures jsou kontrakty, které jsou standardizované a pákové. Standardizace nám říká, že nakoupíte-li futures, nakoupíte vždy stejné množství komodity ve stejné kvalitě.

Je-li něco pákové, pak to znamená, že se využívá k obchodování tzv. margin. Tyto specifikace určuje burza a jsou závazné pro všechny účastníky trhu. Margin lze chápat jako minimální zálohu, kterou je potřeba složit, abychom mohli koupit futures kontrakt. Bývá násobně menší než reálná cena podkladu.

Fyzické doručení komodity však u většiny brokerů není možné. Futures se tak obecně využívají spíše na zajišťování nebo na krátkodobé spekulace.

Investování do zlata prostřednictvím opcí 

K investování do zlata je možno využít i opce, resp. opce na futures.  Existují dva typy opcí. Call opce (kupní) a put opce (prodejní). Kupní opce dává kupujícímu opce právo koupit určité podkladové aktivum (např. akcie) za určitou cenu (strike cena) až do data expirace opce. Za toto právo platí investor opční prémium. Prodejce kupní opce obdrží tuto prémii, a je proto při uplatnění opce povinen dodat podkladové aktivum za realizační cenu. U prodejních opcí je tomu naopak.

Put opce dává kupujícímu opce právo prodat podkladové aktivum za předem stanovenou realizační cenu až do data expirace opce. Prodej (nebo vydání) opce bez jejího vlastnictví se označuje jako „vypsání opce“. Investoři, kteří vypisují opce za účelem získání prémie, se také nazývají vypisovatelé.

Investování do zlatých ETF

Zkratka ETF označuje burzovně obchodované fondy, které sledují vývoj určitých podkladových aktiv. Zlatá ETF sledují vývoj ceny zlata, ať už spotového nebo přes nějaké finanční instrumenty.

Jedná se o investiční fondy, které nakoupí finanční či nefinanční aktiva a následně vydají své vlastní akcie se kterými je možné obchodovat na burze. Zlaté ETF nakupují buď zmíněné futures kontrakty na zlato nebo fyzické zlato. Často také akcie firem, které jsou s těžbou zlata spojené.

Tím, že investiční fondy nakoupí a drží aktiva a následně vydají své cenné papíry, je zaručena velmi silná korelace. Pakliže bude cena fyzického zlata růst, bude růst i cena akcií fondů, které drží například fyzické zlato.

Výhodou takové investice do zlata je diverzifikace. Namísto koupě jedné zlaté akcie investujete do ETF, které ve svém portfoliu zpravidla drží akcie více společností z daného sektoru.

Bohužel současná legislativa EU omezuje obchodování amerických ETF pro občany České republiky.

Investice do akcií těžařů zlata 

Jedná se o akcie společností, které se aktivně podílejí zejména na lokalizaci zlatých ložisek v zemi. Těžba zlata je velmi nákladná. Společnosti musí běžně platit zaměstnance, stroje, zařízení, povolení, administrativu a mnoho dalších položek.

Příjmy firem těžících zlato pochází z produkce tohoto kovu samotného. Na cenu zlata však nemají vliv. Jediným způsobem, jakým může společnost zvýšit své zisky, je zvýšení objemu těžby zlata. Případně snížení nákladů na jeho těžbu.

Akcie těžařů zlata jsou na ceně tohoto drahého kovu do určité míry závislé. Pokud cena roste, roste i hodnota akcií. Pokud cena klesá, nedaří se obvykle ani akciím. 

Hledáte tipy a analýzy nejlepších světových akcií a ETF?

Tituly, které se nyní vyplatí sledovat, akcie zralé na proražení nebo odraz. Každé úterý Vám zašleme aktuální analýzu 4 světových akcií a jednoho ETF. To vše včetně konkrétních úrovních vstupů a výstupů pro Váš obchod. Přihlaste se k investičnímu newsletteru Breakout trader a získejte ihned analýzu akcií a ETF na tento týden.

             

Upozornění: Všechny úrovně vstupů i výstupů z obchodů vychází z osobních strategií autorů newsletteru a mají pouze informativní charakter. Neměly by být chápány jako specifická nákupní a prodejní doporučení, ale jako podklad pro další analýzu se zohledněním Vašich investičních možností a zkušeností. Ujistěte se, že znáte podmínky investičního newsletteru.

---------

Investování zahrnuje riziko. Celková ztráta může převýšit vklad.  

 

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
24.04.2024 16:56 1 unce 2 329,05 USD
24.04.2024 16:46 1 unce 2 326,47 USD
24.04.2024 16:42 1 unce 2 326,73 USD
24.04.2024 16:34 1 unce 2 322,78 USD
24.04.2024 16:26 1 unce 2 320,81 USD
24.04.2024 16:22 1 unce 2 320,84 USD
24.04.2024 16:12 1 unce 2 318,73 USD
24.04.2024 16:04 1 unce 2 319,73 USD
24.04.2024 15:58 1 unce 2 321,76 USD
24.04.2024 15:52 1 unce 2 320,12 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.