kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Daně a účetnictví  |  23.02.2022 00:00:00

Liberec - rozpočtové určení daní nemotivuje obce a města k podpoře podnikatelského prostředí

23. 02. 2022
 

Rozpočtové určení daní (RUD) je zásadním zdrojem financování rozvoje obcí, měst i krajů. V současné době bohužel postrádá jakoukoli motivační složku směrem k podpoře podnikatelského prostředí. Proto mnohdy dochází k tomu, že starosta či zástupci vedení obce neznají osobně ani významné firmy a investory na svém území. Zájem obce o potřeby firem či o přilákání nových zaměstnavatelů je nedostatečný. Situace je způsobena tím, že obce mají jen velmi malý podíl na celkovém množství peněz, které firmy fungující na jejich území přinesou do státního rozpočtu.

U krajského RUD je situace ještě poněkud složitější. Systém přerozdělování daňových výnosů mezi jednotlivé kraje se nezměnil od roku 2005 a tudíž neodráží aktuální demografickou a ekonomickou situaci regionů. Některé kraje tak přestávají být schopné financovat své potřeby a zajistit občanům odpovídající služby.

To jsou jedny z hlavních problémových oblastí, kterým byla věnována pozornost na konferenci Potenciál místní ekonomiky 2021, kterou uspořádal CzechInvest spolu s dalšími partnery 1. listopadu 2021 v prostorách CAMP Praha. Agentura nyní zveřejňuje pracovní výstup z této konference, který nabízí detailnější pohled na problematiku daňových příjmů a hospodaření obcí, měst i krajů. Dokument přehledně shrnuje výstupy všech odborných příspěvků
i navazujících diskusních panelů a předkládá také několik návrhů na úpravu aktuálního systému RUD. Vše je doplněné o konkrétní data, která přehledně ukazují současný stav a poukazují na některé důvody stávající situace. Pracovní výstup z konference je ke stažení níže.

„Současné nastavení systému rozdělování daní pro kraje je dvanáct let beze změny a už vůbec neodpovídá třeba počtu obyvatel v jednotlivých regionech. Úprava je opravdu nutná. Domnívám se, že podíl sdílených daní pro kraje by měl narůst o podíl daně z paliv a minerálních olejů, kterým by se dlouhodobě řešila modernizace a opravy silnic druhých a třetích tříd,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Všichni přítomní se na konferenci shodli, že změna RUD je skutečně nutná, a že je nyní potřeba najít dostatek motivace, odvahy a odhodlání tuto změnu iniciovat a prosadit. Proto i další aktivity agentury CzechInvest budou směřovat k tomuto cíli. „Aktuálně připravujeme první setkání pracovní skupiny, jejímž úkolem bude podrobněji prověřit jednotlivé návrhy na úpravy RUD, které vyplynuly z konference. Klíčovým parametrem při podpoře podnikatelských investic je kvalita podnikatelského prostředí a infrastruktury, kterou vytváří územní samosprávy.
K tomu města a obce potřebují odpovídající finance, které získávají převážně z rozpočtového určení daní. Proto je toto téma velmi důležité i pro agenturu CzechInvest,“
říká její generální ředitel Patrik Reichl.

Tisková zpráva: Agentura CzechInvest

Mgr. Andrea Fulková
vedoucí oddělení tiskového a vnějších vztahů
andrea.fulkova@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226332
Mobil: 739541549

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688