plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  23.02.2022 00:00:00

Studenti z ČVUT představují své vize pro Plzeň

Studenti z ČVUT představují své vize pro Plzeň

Útvar koncepce a rozvoje města Plzně připravil ve spolupráci se studenty Fakulty architektury Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze výstavu Vize pro Plzeň – vztah města a krajiny. Představuje ateliérové semestrální práce studentů, které jsou ke zhlédnutí na Palubě Hamburk od 15. února do 31. března 2022. Návštěvníci mohou využít i interaktivní obrazovku, která nabízí možnost prohlédnout si portfolia studentů k jednotlivým projektům.

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Výstava Vize pro Plzeň – vztah města a krajiny představuje výstupy z ateliérových semestrálních pracích studentů Fakulty architektury ČVUT, které vznikaly pod taktovkou zkušené krajinářské architektky Kláry Salzmann. „Cílem zadání bylo nalezení nové vize propojení sídla s okolní krajinou. Hledání celkového obrazu soudobé krajiny (městské, příměstské), identifikace stěžejních hodnot a dílčích částí, jednotlivých vrstev času a funkcí a navržení možných přístupů ke koncepci prostoru jako funkčního celku. Navázání sídla do krajiny a vytváření nenásilných zón přechodu, prostupnost, obytnost. Které limity a potenciály jsou důležité pro další rozvoj města,“ uvedla architektka Klára Salzmann.

Studenti magisterského studia Krajinářské architektury společně zkoumali bohaté krajinné zázemí města v širších souvislostech, definovali problémy a potenciály krajiny. Úvodní panel výstavy tvoří prezentace této analýzy. Z té vykrystalizovala různá témata, vize a náměty, které studenti aplikovali na jimi vybraná místa. Na dalších panelech pak studenti samostatně přibližují své vize, různé přístupy a detailnější rozpracování konkrétních míst.

Výstupy studentských prací mají za cíl inspirovat, ukázat nový pohled „zvenčí“, pohled svěží, inovativní, nezatížený každodenní debatou a nutnými kompromisy běžného plánování. „Studentské práce jsou formou ideové studie, jejichž praktickou nevýhodou může být, že ne vždy jsou ve shodě se skutečnými aktuálními a dlouhodobými záměry města. Mohou ovšem velmi dobře nastavovat zrcadlo procesu plánování a rozvoje, identifikovat bolavá místa, nebo naopak místa s potenciálem, a přinášet pohledy nových generací na budoucnost města jako takového, které vždy roste ze společenské debaty. Jsem rád, že se nám daří otevírat tuto debatu právě studentům,“ dodal Jaroslav Holler, vedoucí úseku veřejného prostoru Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně.

Návštěvníci Paluby Hamburk mají možnost výstavu zhlédnout do 31. března 2022 v otevíracích hodinách informačního centra každý den od 9 do 19:00 hodin.

Text: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 23. 2. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688