Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.02.2022 16:46:24

Na tohle byste neměli zapomínat při akciové korekci

Říká se, že lidé nechodí do kostela proto, aby se dozvěděli jedenácté přikázání. A stejně tak by investoři neměli studovat nové tržní poučky ve chvíli, kdy jejich portfolio přijde o pár procent. Měli by se držet těch, které platí vždy. Na následující fakta je dobré nezapomínat, když se hodnota vašich investic otřese.

1. Velká koncentrovanost portfolia je úžasná, když trhy rostou, ale pěkně otravná, když ztrácejí

Kdo v posledních pár letech sázel ve velkém na technologie a kryptoměny, smál se těm, kdo měli portfolio více diverzifikované. V posledních měsících ale jejich koncentrované pozice znamenaly o to hlubší ztráty. Je to o vztahu k riziku. Řízení rizika je nuda, když panuje býčí nálada, ale zkrátka má smysl.

2. Časový horizont je zásadní

Pokud obchodujete na denní nebo týdenní bázi, korekce nepochybně prožíváte, ať už jako příležitost, nebo jako bolehlav. Pokud o investicích uvažujete v horizontu let či desetiletí, poklesy o deset či dvacet procent se téměř nemusíte zabývat. Tento postoj předpokládá, že máte stranou peníze na krátkodobější výdaje (včetně rezervy na výdaje neočekávané).

3. Je dobré prodávat, když chcete, ne když musíte

Velkou část prakticky všech prodejů na akciovém trhu obstarávají nucené prodeje spekulantů, které dostihne takzvaný margin call. Strategie "kup a drž" chce pevné nervy, kdy trh klesá. Ale se strategií "kup na dluh a prodávej kvůli margin callu, když tvoje pozice krvácejí" opravdu dále nedojdete.

4. Když trh klesá, je dobré dodržet obě části strategie "kup a drž"

Když se akciím daří, je nakupování a držení z psychologického hlediska o poznání snazší. Když trh klesá, bývá stejná strategie sice náročnější na psychiku, ale o to výhodnější (nakupujete zkrátka levněji a žádné ztráty nerealizujete, protože držíte).

5. Bez (velké) volatility nečekejte závratné zisky

Spousta hvězd roku 2020 na přelomu loňského a letošního roku prudce oslabila (a dále oslabuje). Když si chcete hrát na akciovém pískovišti, musíte zkrátka počítat s tím, že si občas nějaký ten kamínek zadřete pod nehty. Ale třeba postavíte opravdu krásný hrad, největší ze všech.

6. Disciplína je zásadní

Můžete mít úžasně sestavené portfolio, ale když s ním nevydržíte v době korekce na trhu, je vám k ničemu. Právě v době poklesů cen se ukáže, jaký máte vztah k riziku, jak hlubokou ztrátu dokážete snést, zda opravdu počítáte s nastaveným investičním horizontem a tak dále. Nic z toho vám investiční dotazník u brokera ani demo účet neprozradí.

7. Když akcie ztrácejí, pokaždé se zdá, že budou ztrácet dále

Při pohledu do zpětného zrcátka se jeví jako za nejjednodušší věc na světě investovat v době, kdy jsou ceny minimální. Poznat ale v době, kdy akciový trh klesá, že zítra se odrazí k novému býčímu trendu, je nemožné. Když ale máte dostatečně dlouhý investiční horizont a pravidelně nakupujete (i) v době, kdy akcie zlevňují, nemusíte se touto nemožností užírat.

8. Každý pokles je nákupní příležitost

Ne, neznamená to, že po poklesu o 10 % nemůže přijít propad o dalších dvacet. Na akciovém trhu (jsou některé národní výjimky, ale i ty například po zohlednění dividend nevyznívají tak tragicky) ale zatím historicky po každém poklesu přišel růst, a to výraznější.

9. Nezáleží na tom, proč došlo ke korekci

Akciové trhy čas od času klesají. Důvodem je jednou zpomalující ekonomika, podruhé geopolitické napětí, potřetí vyšší sazby, příště něco jiného. Nikdy to není jen tak. Je jistě zajímavé se těmito důvody zabývat, obzvláště pokud se živíte jako analytici, finanční novináři nebo třeba poradci. Všem ostatním vlastně stačí vědět, že ke korekcím na trzích zkrátka někdy dochází a docházet bude. A je dobré tím počítat.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:09  Procházka (ČNB): trh nás čte správně Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688