pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  22.02.2022 00:00:00

Pardubice - Zdravotní sestry budou mít na výběr, zda si zkrátit studium a rok před maturitou se stát ošetřovatelkami s výučním listem

Zdravotní sestry si budou moct zkrátit studium. Rok před maturitou se mohou stát ošetřovatelkami s výučním listem

Zdravotní sestry si budou moct zkrátit studium. Rok před maturitou se mohou stát ošetřovatelkami s výučním listem
(22.2.2022)

I v Pardubickém kraji se zdravotnické školy připravují na zapojení se do pokusného ověřování stupňovitého propojení vybraných zdravotnických oborů. To v praxi znamená, že se žáci maturitního oboru Praktická sestra budou moci ve třetím ročníku rozhodnout, zda chtějí získat ještě výuční list v oboru Ošetřovatel. Krajští radní posvětili zápis tohoto oboru VOŠ a SŠ zdravotnické a sociálníÚstí nad Orlicí, aby se mohla projektu již od nadcházejícího školního roku zúčastnit.

„Účelem tohoto pokusného ověřování je zefektivnit vzdělávání ve zdravotnických oborech. Nejen, že žáci maturitního oboru vzdělání Praktická sestra budou moci po třetím ročníku získat výuční list v oboru vzdělání Ošetřovatel, ale je tam návaznost i na vyšší odborné studium. Po maturitě totiž budou moci tito žáci pokračovat bez přijímací zkoušky již do druhého ročníku oboru vzdělání Diplomovaná všeobecná sestra na VOŠ, k titulu DiS. se tak dopracují za kratší čas,“ vysvětlil radní pro oblast školství Josef Kozel.

Propojení jednotlivých stupňů vzdělávání ve zdravotnických oborech má řadu výhod, které ocení nejen studující. „Možnost zisku výučního listu v oboru Ošetřovatel při maturitním studiu je určitě vítanou změnou, protože žákům umožní například docházet na brigádu do nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, a to již na pozici kvalifikovaného zdravotnického pracovníka s vyšším platovým ohodnocením,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.

Pokud by žák u maturity neuspěl, nemusí tedy zoufat, protože získá alespoň výuční list. „Přínosem tohoto propojení také je, že i v případě neúspěchu u maturitní zkoušky po ukončení čtvrtého ročníku mohou žáci nastoupit na vyšší odbornou školu. Podmínkou je, že maturitní zkoušku úspěšně absolvují v průběhu studia na VOŠ,“ dodal radní Josef Kozel.

Do pokusného ověřování by se časem měly zapojit všechny zdravotnické školyPardubickém kraji. Od letošního září, tedy ve školním roce 2022/2023, se ho zúčastní již zmíněná školaÚstí nad Orlicí a také Střední zdravotnická škola Pardubice. Od školního roku 2023/2024 přibydou i zdravotnické školy ve Svitavách a Chrudimi.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688