Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Investice  |  22.02.2022 08:19:47

Putinův projev otřásl burzami, hlavní náraz ale teprve přijde. I tak ropa letí vzhůru k úrovni 100 dolarů za barel a rubl je vůči koruně právě teď nejslabší v historii


Ruské akcie i rubl se v pondělí v reakci na zásadní vystupňování konfliktu na Ukrajině mohutně propadly. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina, který uznal dvě povstalecké republiky na východě Ukrajiny, citelně zvyšuje riziko v celé oblasti. To stahuje dolů jak ruská, tak ukrajinská aktiva. Ve Spojených státech se v pondělí z důvodu prázdnin na burzách neobchoduje.

Během Putinova televizního vystoupení, v němž svůj přelomový krok oznámil, se ruské akcie propadly až o osmnáct procent. Stalo se tak v rámci večerního obchodování po skončení řádných burzovních hodin. Během nich se stěžejní ukazatel moskevské burzy, index MOEX, propadl o takřka jedenáct procent. Jedná se o jeho nejvýraznější pokles od anexe Krymu v březnu 2014.

Rubl se vůči dolaru propadl o více než tři procenta, na nejslabší úroveň od listopadu 2020. Citelně oslabil také vůči české koruně. Vůbec poprvé v historii se dnes koruna prodává za 3,7 a více rublu. V roce 2002 mezi oběma měnami panoval kurs 1:1, od té doby ruská měna trendově vůči koruně oslabuje, až právě na svoji dnešní historicky nejslabší úroveň (viz graf).

Nelze ale očekávat, že by koruna zůstala vůči citelnému zvýšení rizika imunní. Naopak. Pokud nepočítáme rubl a ukrajinskou hřivnu, patří mezi měny, jež jsou vůči vystupňování konfliktu zranitelné vůbec nejvíce, vedle polského zlotého nebo maďarského forintu. Vůči euru ale koruna zatím ztrácí poměrně nepatrně. Zítra lze ovšem očekávat výraznější oslabení, až se rozjede obchodování na klíčových devizových trzích. Stejně tak je třeba zítra počítat s propadem akciových trhů všude po světě. Naopak dařit by se mělo tradičním bezpečným útočištím, jako je dolar, americké dluhopisy, švýcarský frank nebo zlato.

Pravděpodobnost bankrotu Ruska během příštích pěti let dnes stoupla na přibližně dvacet procent, nejvýše od roku 2016, vyplývá z cenových pohybů na trhu s pojištěním proti platební neschopnosti. Trhy totiž začínají započítávat výrazné zhoršení finanční pozice Ruska vlivem předpokládaných razantních sankcí Západu vůči němu, jež mohou nabýt i podoby odstřižení od mezinárodního platebního systému SWIFT, jejž kontroluje Západ.

Bezprostředně však Rusku nahrává vývoj na trhu s ropou. Ta vlivem dnešního Putinova kroku citelně zdražuje na nejvyšší úroveň od roku 2014. Barel Brentu se dnes večer středoevropského času prodával až za 97,30 dolaru za barel. Rusko z vysokých cen ropy profituje, neboť představuje klíčového světového čistého vývozce ropy. Nyní nelze vyloučit, že už zítra cena ropy přesáhne psychologickou úroveň 100 dolarů za barel a následně může jít ještě citelně výše. Na obzoru je tak možné zdražení benzínu a nafty v ČR na historická maxima, na ceny kolem 40 korun za litr.

Rubl dnes znehodnotil na svoji nejslabší úroveň vůči české koruně v historii, koruna vyšla až na 3,72 rublu (zdroj: Bloomberg).

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank
 

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

22.02. 13:14  Kurzy jsou řízeny uměle (Tomáš Marný)
22.02. 09:02  Ideální okamžik (nagualista)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)

Přečtěte si také:

04.09.2023Dokáže ropa dosáhnout 100 dolarů za barel? X-Trade Brokers (XTB)
03.04.2023Vrátí se ropa k ceně 100 dolarů za barel? X-Trade Brokers (XTB)
17.07.2020Rozbřesk: Barel ropy za 100 dolarů? Zapomeňte… Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688