mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  21.02.2022 20:24:00

Manuál k žádosti o homologaci očkování před cestou do Chile

Manuál k žádosti o homologaci očkování před cestou do Chile

07.02.2022 / 19:51 | Aktualizováno: 21.02.2022 / 20:24

Před cestou do Chile je nutné, aby každý cestující požádal elektronicky o uznání (homologaci) svého očkování, které bylo realizováno mimo území Chile, tj. o vydání tzv. „pase de movilidad.“
Pase de movilidad musí být kompletní, tj. musí obsahovat údaje o všech dávkách, kterými byl žadatel očkován. V případě, že pase de movilidad nevykazuje správně všechny očkovací dávky, cestující nebude vpuštěn na území Chile.

V případě neúplné validace očkování se nedoporučuje vytvářet nové žádosti, ale doplnit již podanou žádost.

Na vyřízení žádosti o homologaci očkování ze zahraničí mají chilské orgány až 30 kalendářních dní. V praxi ovšem vyřízení žádosti trvá od několika málo dnů až po několik týdnů. Byly zaznamenány i případy, kdy žádost nebyla vyřízena vůbec. Bez dokončení procesu homologace očkování, tj. bez chilského pase de movilidad, není nikomu umožněn vstup do země. Doporučujeme proto podat žádost o homologaci co nejdříve.

  1. Ještě před registrací žádosti na chilském portále www.mevacuno.cl si prosím připravte následující dokumenty:
  • sken či fotografii cestovního pasu (musí se jednat o stejný cestovní pas jehož číslo je uvedeno v záhlaví českého certifikátu o očkování vygenerovaného přes https://ocko.uzis.cz). V případě že cestovnímu pasu uvedenému na certifikátu o očkování v mezičase vypršela platnost, je třeba se do chilského homologačního systému MeVacuno zaregistrovat pod číslem českého občanského průkazu, které je rovněž uvedeno na certifikátu o očkování. V případě registrace do chilského systému s českým občanským průkazem je však třeba pro následnou cestu do Chile u sebe mít tento občanský průkaz a předložit ho v Chile na hranici při sanitární kontrole. Pro samotný vstup do země je pak samozřejmě třeba mít i platný nový cestovní pas;
  • fotografii obličeje žadatele s cestovním pasem/případně s občanským průkazem viz. případ popsaný výše (údaje na cestovním pase musí být čitelné) vzor Obr.1;
  • EU Digital Covid certifikát s QR kódem (ke stažení na www.ocko.uzis.cz);
  • český certifikát vygenerovaný rovněž přes https://ocko.uzis.cz, ve kterém jsou zaneseny všechny informace o provedených očkováních v angličtině, číslo cestovního pasu, číslo občanského průkazu, rodné číslo – chilská strana totiž trvá na doložení detailů o všech dávkách včetně čísel jejich šarží, které EU certifikát neobsahuje.

Český certifikát lze ze systému vygenerovat následovně:

  • Přihlásit se na vlastní účet na https://ocko.uzis.cz
  • Přepnout stránku do angličtiny (v pravém horním rohu kliknout na britskou vlajku);
  • Zobrazit detailní informace o všech podstoupených očkováních (rozkliknout všechny odkazy na vakcíny 1/2, 2/2, 3/3) viz. vzor příloha Očkovací certifikát certifikát uzis VZOR“;
  • Stisknout pravé tlačítko myši a vybrat volbu Pořídit snímek, dále vybrat možnost Uložit celou obrazovku, stisknout modré tlačítko STÁHNOUT; Stažený certifikát naleznete v Tento počítač -> Stažené soubory -> Screenshot datum a hodina Information about vacination;
  • Alternativně je možné jít do Soubor->Vytisknout stránku ->Zařízení pro tisk ->Uložit jako PDF, pokud tuto funkci prohlížeč podporuje.

Pokud by Vám to portál neumožnil, v příloze na konci tohoto dokumentu je k dispozici alternativní řešení získání certifikátu pomocí snímků obrazovky.

EU Digital Covid Certificate lze ze systému vygenerovat následovně:

  • Přihlásit se na vlastní účet na https://ocko.uzis.cz
  • Přepnout stránku do angličtiny
  • U poslední dávky 2/2 nebo 3/3 stisknout modré tlačítko Vaccination certificate
  • Soubor uložit do Vašeho počítače viz. vzor příloha Očkovací certifikát EU VZOR“

2. Na webových stránkách www.mevacuno.cl si žadatel vytvoří nový účet zadáním vlastní emailové adresy a vytvořením hesla. Kromě španělské verze je dostupná také anglická mutace – po otevření webové stránky klikněte na ‘email‘ a ‘create new account‘

3. Po vytvoření účtu žadateli do několika minut přijde potvrzovací email s elektronickým odkazem, skrz který žadatel potvrdí aktivaci účtu. Potvrzovací email může přijít i do nevyžádané pošty (spam), je to tedy třeba hlídat. Občas nepřijde email vůbec, pak je lepší použít jiný email (máte-li ho) či si nějaký založit (například na Gmailu, kam emaily chodí spolehlivě).

4. Po aktivaci účtu na MeVacuno, a ještě před zahájením procesu vyplňování vlastní žádosti, v menu na levém okraji stránky klikněte na odkaz My profile a doplňte údaje o své osobě. Doporučujeme se registrovat buď pod číslem pasu nebo občanského průkazu, která jsou uvedena v záhlaví výše uvedeného českého certifikátu o očkování. Doklad, pod kterým se žadatel zaregistruje a na základě kterého mu bude vydán chilský pase de movilidad musí být cestující následně schopen předložit při sanitární kontrole při vstupu do Chile. Kromě skenu cestovního pasu/občanského průkazu je požadována také fotografie žadatele držícího svůj pas/občanský průkaz vedle svého obličeje tak, aby byla zároveň zřetelná jeho podoba a údaje na dokladu totožnosti. Fotografii můžete pořídit sami předním fotoaparátem svého telefonu, přetáhnout do počítače a nahrát do systému.

Případná emailová korespondence ze strany chilské verifikační autority bude následně chodit na Váš osobní email.

5. Následně přejděte na levém okraji stránky na panel Validation a vytvořte samotnou žádost o uznání vakcín. Vyplňte osobní formulář, do kterého manuálně vložíte údaje o všech 2/2 případně 3/3 aplikovaných dávkách (typ vakcíny, datum aplikace, číslo šarže, místo očkování) a nahrajte oba dokumenty zmíněné v bodu 1 (EU Digital Covid certifikát s QR kódem a český certifikát se všemi informacemi o jednotlivých očkováních v angličtině), jimiž potvrdíte správnost deklarovaných údajů.

Dokumenty se přidávají tlačítkem „add more documents.“ Žádost lze editovat a doplňovat i po jejím vytvoření, pro urychlení procesu je však lepší vložit vše požadované najednou.

Při prvotním vkládání potvrzení o očkování se zdá, že je možné vložit pouze jeden dokument. Po jeho vložení se však přes tmavomodré tlačítko s bílým nápisem EDIT REQUEST, umístěné v pravém horním rohu, dají vložit další dokumenty. Po kliknutí se otevře nový náhled stejné stránky, na kterém se přes modře označené tlačítka s bílou výplní a modrým nápisem ADD VACCINE a ADD FILE dají vložit další dokumenty.

Rozhodně nedoporučujeme do žádosti vkládat česká potvrzení s QR kódy vydávaná českými očkovacími místy ještě před zavedením EU Digital Certificate, protože za a) v ČR se QR kód k prvnímu očkování vůbec nevydával a za b) QR kódy na CZ národních certifikátech se při verifikaci ze zahraničí vykazují jako neaktivní.

Níže ve stejném náhledu přes bílé tlačítko +ADD NOTE vepište následující text: v případě 2 dávek "EL QR UE certifica las 2 dosis reflejadas", v případě 3 dávek: "EL QR UE certifica las 3 dosis reflejadas".

6. V případě neúplné žádosti bude žadatel emailem vyzván k doplnění chybějících informací.

7. Nejdříve bude potvrzena Vaše identida (většinou do týdne), poté většinou do jednoho či dvou dnů obdržíte email o potvrzení vakcinace.

8. Po úspěšném schválení očkování ze zahraničí, viz. příloha „Potvrzení o uznání očkování z MeVacuno VZOR“ bude na Vašem účtu na portálu MeVacuno k dispozici ke stažení chilský pase de movilidad s QR kódem, viz. příloha „Chilský pase de movilidad VZOR“. Certifikát je nejprve všem držitelům po příletu do Chile deaktivován a po příjezdu na deklarované místo pobytu znovu aktivován na základě obdržení výsledků PCR testu absolvovaného na letišti. PCR test je prováděn zdarma a po příletu do Chile ho v současnosti musí podstoupit každý cestující bez ohledu na počet absolvovaných očkování.

9. Platnost certifikátu lze ověřit přes stránku https://scanmevacuno.gob.cl. Před aktivací ukazuje „NO HABILITADO“, po úspěšné aktivaci po negativním testu pak „HABILITADO“.

Další informace o podmínkách ke vstupu do Chile lze také najít na:

https://saludresponde.minsal.cl/wp-content/uploads/2022/02/PBP_Foreigners_February-1.pdf

přílohy

Očkovací certifikát EU VZOR - 340 KB PDF (Acrobat dokument) 7.2.2022
https://www.mzv.cz/file/4552374/Ockovaci_certifikat_EU_VZOR.pdf

Očkovací certifikát uzis VZOR - 206 KB PDF (Acrobat dokument) 7.2.2022
https://www.mzv.cz/file/4552376/Ockovaci_certifikat_uzis_VZOR.pdf

Potvrzení o uznání očkování z MeVacuno VZOR - 59 KB PNG (Obrázek) 7.2.2022
https://www.mzv.cz/file/4552378/Potvrzeni_o_uznani_ockovani_z_MeVacuno_VZOR.png

Chilský pase de movilidad VZOR - 231 KB PNG (Obrázek) 7.2.2022
https://www.mzv.cz/file/4552380/Chilsky_pase_de_movilidad_VZOR.png


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688