Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  21.02.2022 14:49:44

Zelená pro kryptoprůmysl v Bělorusku jen v rámci stanovených regulací


Ilustrační obrázek | zdroj 123rf

Ministerstvo financí podniká kroky k usnadnění kryptoinvestic v Bělorusku

Přesto, že v Bělorusku existuje regulační úřad pro kolektivní investování, nebyl u něj dosud zaregistrován jediný investiční fond, který by ve svém portfoliu nabízel investice do kryptoměn. Jedním z hlavních důvodů absence takovýchto fondů je to, že v současné době existuje stále mnoho překážek pro investice do kryptoaktiv. Tamní ministerstvo financí s podporou prezidenta Lukašenka se snaží tento stav změnit, a proto v minulém týdnu zveřejnilo změny, jejichž cílem je přilákat investiční fondy do Běloruska. Jedním z kroků, které mají přilákat nové investiční fondy je to, že jim chce umožnit, aby mohly současně působit jako obchodníci s cennými papíry a rezidenti Běloruského High-Tech Parku (HTP). Tento park byl zřízen ke správě digitálních aktivit v Bělorusku, včetně krypto sektoru.

Další překážkou, která brání, dle odborníků, přilákání nových investičních fondů do země, je absence dlouhodobých záruk ze strany vlády ohledně stávajících daňových úlev pro kryptoprůmysl. Ministerstvo financí tak v návaznosti na odstranění této překážky zveřejnilo ustanovení, podle kterého budou investiční fondy, které budou mít ve svém portfoliu zahrnuty i digitální aktiva, osvobozeny od nutnosti platit daně až do konce roku 2030. Toto ustanovení navazuje na prezidentský dekret z roku 2017, který zaručoval daňové úlevy a další výhody pro společnosti zabývající se digitálními aktivy.

Prezident podepsal dekret o vytvoření registru kryptopeněženek v Bělorusku

Přestože prezident Lukašenko loni v březnu naznačil možné zpřísnění pravidel pro toto odvětví s odkazem na Čínu, tak běloruští představitelé HTP nedávno uvedli, že tamní úřady nemají v úmyslu přijmout přísnější pravidla pro kryptoměny. Kroky ministerstva financí a běloruského prezidenta pak zprávu HTP více méně potvrzují. Prezident Alexandr Lukašenko v minulém týdnu podepsal dekret ("O registru adres (identifikátorů) virtuálních peněženek a funkcích oběhu kryptoměn"), který by měl nově zavést možnost regulovat kryptoaktivity na území Běloruska. Tento dekret by měl umožnit běloruskému High-Tech Parku, který dohlíží na národní kryptoprostor, vytvořit registr pro adresy kryptopeněženek, které jsou, nebo mohou být použity k nezákonným účelům. Prezidentova tisková služba oznámila, že stanoveným cílem je „chránit účastníky trhu s digitálními aktivy před ztrátou majetku a zabránit neúmyslnému zapojení do činností zakázaných zákonem.“ Rovněž také zdůraznila, že: „Bělorusko důsledně rozvíjí právní oblast pro regulaci činností souvisejících s digitálními aktivy a na rozdíl od mnoha jiných států umožňuje volný oběh digitálních měn.“ 

Adresy kryptopeněženek budou přidány do registru, pokud orgány činné v trestním řízení získají informace naznačující, že jsou využívány k nezákonným operacím nebo transakcím souvisejícím s extremismem a terorismem. Dekret rovněž zavádí postupy pro úřady při zabavování kryptoaktiv za pomoci subjektů provozujících burzy a další kryptoplatformy.

Regulace ze strany tamní vlády

Do digitálních aktivit v Bělorusku je zapojena také největší banka v zemi, která nabízí zájemcům službu umožňující nakupovat a prodávat digitální měny. Paradoxem však je, že v Bělorusku je i přes výše popsané vstřícné kroky tamní vlády stále zakázáno používat kryptoměny k platbám. Uživatelé mohou kryptoměny těžit, vydávat je, anebo vzájemně vyměňovat kryptomince a tokeny mezi sebou, ale platit s nimi za zboží či služby dovoleno není. 

Podle společnosti Chainalysis a analýzy Crypto Adoption Index je Bělorusko v přijetí krypta na třetím místě ve východní Evropě, za Ruskem a Ukrajinou, a to především díky silné aktivitě peer-to-peer.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688