mmr.cz (MMR)
Dotace  |  18.02.2022 16:40:10

Ministři zemí V4 diskutovali možnost včasného vyhlášení výzev z evropských fondů

Ministři a náměstci pro politiku soudržnosti zemí Visegrádské čtyřky se dnes sešli na neformálním jednání v Budapešti. Vedle výměny zkušeností s nastavováním nového programového období evropských fondů projednali i možnost spuštění výzev před oficiálním schválení programů ze strany Evropské komise.

„Je v zájmu ČR, aby v odůvodněných případech bylo možné vyhlašovat výzvy k předkládání projektových záměrů ještě před oficiálním schválením programů Komisí, a to zejména v oblastech, jako je školství nebo ochrana ovzduší. Aby toto bylo možné, nastavili jsme odpovídající metodické podmínky,“ uvedla Daniela Grabmüllerová, náměstkyně pro řízení Sekce evropských fondů a mezinárodních vztahů na MMR, která na jednání zastupovala Českou republiku. Zrychlený formát výzev by se mohl týkat například kotlíkových dotací v programu Životní prostředí či podpůrných šablon v oblasti školství v programu Jan Amos Komenský.

Na programu jednání byly také nové trendy při přípravě programů a výměna zkušeností z nastavování Dohody o partnerství v jednotlivých státech. Ve fázi vyjednávání Dohody a programů se ČR v rámci EU nachází v první třetině členských států. Ze zemí V4 je České republika dokonce na prvním místě a to především díky včasné přípravě a neformální spolupráci s Evropskou komisí. Dohoda byla formálně odeslána do Bruselu v polovině prosince loňského roku a do současnosti bylo předloženo osm z celkem devíti programů. Program Rybářství byl odeslán do komise začátkem toho týdne. Zaslání zbývajícího programu Spravedlivá transformace do Bruselu se očekává do 16. března.

S blížícím se předsednictvím Rady EU chce Česko zahájit debatu s dalšími státy Evropské unie o budoucí podobě politiky soudržnosti. Cílem je ukázat přínosy a význam fondů EU pro všechny regiony, nejen ty nejchudší, a zajistit, aby z těchto zdrojů bylo možné čerpat podporu i v dalších letech. Za 20 let své historie evropské fondy politiky soudržnosti opakovaně dokázaly, že se osvědčily a fungují. Všechny evropské fondy, iniciativy a programy pro období 2021-2027 jsou přehledně znázorněny na letáku zde.
Ministři zemí V4 diskutovali možnost včasného vyhlášení výzev z evropských fondů
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688