Export (export.cz)
Ze světa  |  18.02.2022 14:33:02

Kypr chystá liberalizaci trhu s elektřinou

KYPR CHYSTÁ LIBERALIZACI TRHU S ELEKTŘINOU

a přenos, distribuci a dodávky elektřiny konečným spotřebitelům, i za většinu její výroby je v Kyperské republice již přes 50 let zodpovědná jediná společnost – Kyperský energetický úřad (Kyperská elektrárenská společnost EAC, Elecricity Authority of Cyprus). Po letech váhání je nyní trh s energií konečně připraven na svou liberalizaci. Rýsuje se tak příležitost jak pro české výrobce elektrické energie z obnovitelných zdrojů, tak i pro společnosti, které se přenosem, distribucí a dodávkami elektrické energie zabývají.

Letecký pohled na kyperský solární park. Foto: Shutterstock

 V souladu s příslušnými směrnicemi Evropské unie přibyly k EAC v roce 2003 dvě nově založené instituce – Provozovatel přenosové soustavy (TSOC – Transmission System Operator) a Energetický regulační úřad (CERA), čímž byl učiněn první krok k přechodu na liberalizovaný trh s elektřinou.

Ve snaze restrukturalizovat trh s elektřinou vypracoval úřad CERA v roce 2013 studii, v níž zkoumal tři různé modely (Net Pool, Gross Pool, Bilateral Contracts). Po důkladném vyhodnocení a s ohledem na udržitelnost, účinnost, bezpečnost a kyperský trh jako malou a izolovanou soustavu bylo rozhodnuto, že model „Net Pool“ je pro přechod na liberalizovaný trh s elektřinou na Kypru nejvhodnější. Termín pro zavedení nového modelu, který by znamenal definitivní a úplnou liberalizaci trhu s elektřinou, byl stanoven na 1. červenec 2019. Zejména absence specializovaného softwaru však jeho zavedení neumožnila, a tak byla plná liberalizace trhu s elektřinou odložena. Podle aktuálních informací mají být přípravy, včetně nákupu uvedeného softwaru, úspěšně ukončeny a liberalizace trhu bude moci být v nejbližší době zahájena.

Podle Federace zaměstnavatelů a průmyslníků získaly první nezávislé elektrárny licenci již v roce 2005. Žádný ze zainteresovaných investorů však tehdy s výstavbou elektrárny nezačal, a to zejména kvůli vysokým nákladům na dovoz paliv (ropné produkty) a neexistenci vhodného modelu trhu s elektřinou, který by mu umožnil působit na liberalizovaném trhu. Dosud proto byly povoleny celkem čtyři nezávislé konvenční elektrárny o celkovém výkonu 612,5 MW.

PROPOJENÍ SE ZBYTKEM EU

Letos v lednu byla schválena výstavba EuroAsia Interconnectoru – kabelu v délce 1208 km propojujícího elektrickou soustavu ostrova se zbytkem EU. Na projekt, který je financován z evropského programu Connecting Europe Facility, je vyčleněno 657 milionů eur. První fáze propojí Kypr s Řeckem (přes ostrov Krétu), druhá plánovaná fáze projektu by mohla propojit Kypr s IzraelemEU bude nejenom tento projekt společného zájmu financovat, ale poskytne Nikósii další dotace ve výši 100 milionů eur na podporu výstavby obnovitelných zdrojů energie (OZE) v souladu s dlouhodobou evropskou politikou čistší energie.

Ve snaze zvýšit podíl OZE na výrobě elektřiny a dosáhnout závazného národního cíle – 16% podílu do roku 2020 – vyhlásilo ministerstvo energetiky, obchodu a průmyslu v roce 2017 dvoufázový plán podpory projektů OZE. Před vyhlášením plánů podpory činil podíl výroby energie z OZE na konečné spotřebě elektřiny přibližně 9 %, za rok 2020 to bylo již 11,7 %  (5,8 % fotovoltaické parky, 5 % větrné elektrárny, 0,9 % výroba elektřiny z biomasy). Kyperská republika snížila podíl fosilních paliv na celkovém energetickém mixu z 96 % v roce 2010 na 89 % v roce 2020. Meziročně (2019/2020) došlo k snížení podílu fosilních paliv z 92 % na 89 %.

OBROVSKÝ ZÁJEM INVESTORŮ

Plán podpory (fáze I) zahrnoval investice o celkovém výkonu 120 MW. Zájem investorů byl obrovský, celková kapacita žádostí o investice do projektů OZE dosáhla 395,3 MW. Konečná povolení však byla udělena pro 101 MW fotovoltaických elektráren, 16,5 MW větrných elektráren a 2,3 MW systémů na biomasu.

Plán podpory (fáze II) byl vyhlášen v dubnu 2019. Do konce roku 2019 byly podány žádosti na  projekty o celkovém výkonu 350 MW, schváleny byly fotovoltaické systémy o celkovém výkonu 260 MW.

Pro pokrytí období do spuštění plného komerčního provozu nového modelu je od 1. září 2017 v platnosti přechodné nařízení o trhu s elektřinou, které bylo vydáno na základě regulačního rozhodnutí CERA. Podle přechodného nařízení mohou být mezi nezávislým výrobcem a nezávislým dodavatelem uzavřeny dvoustranné mimoburzovní smlouvy o nákupu a prodeji elektřiny (velkoobchodní trh). Na druhé straně budou moci spotřebitelé uzavírat smlouvy s nezávislými dodavateli a nakupovat elektřinu za cenu, na které se dohodnou (maloobchodní trh).

SLIBNÝ POTENCIÁL

Kyperský energetický trh má slibný potenciál i pro české společnosti. Jednou z těch, které se úspěšně chopily příležitosti, je společnost Solek se svým prvním fotovoltaickým parkem zbudovaným na „zelené louce“. V Kyperské republice prozatím existuje třináct nezávislých licencovaných dodavatelů elektrické energie, kteří se snaží zapojit do postupně liberalizovaného systému výroby a distribuce elektrické energie. Pro české firmy se zde otvírají možnosti investic nejen do instalace a následného provozu elektráren, ale i do výzkumu a vývoje nových solárních technologií. Kyperské ministerstvo průmyslu a energetiky signalizuje zájem na spolupráci s českými energetickými firmami na modernizaci sektorů energetiky, včetně projektů OZE.

David Hrdoušek, zástupce velvyslance, Velvyslanectví ČR v Nikósii


Díky našim firmám o nás ví celý svět

 
 

 KYPR CHYSTÁ LIBERALIZACI TRHU S ELEKTŘINOU

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688