Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  17.02.2022 16:15:20

Královéhradecký: Spolupráce záchranářů v příhraničí roste, zapojily se už všechny kraje podél hranice

17. 2. 2022

Evropské seskupení pro územní spolupráci NOVUM zorganizovalo setkání zástupců českých a polských záchranářů v sídle Královéhradeckého kraje. Jednání bylo věnováno přípravě nového projektu do programu INTERREG Česká republika-Polsko, který naváže na úspěšný projekt „Jak zachraňujete u vás?“. Opět bude spočívat ve výměně zkušeností, stážích a prohlubování spolupráce záchranářů, která se nyní uskuteční ve všech krajích ležících podél česko-polské hranice.

 

Spolupráce záchranářů v příhraničí roste, zapojily se už všechny kraje podél hranice

„Velice si vážím spolupráce záchranářů v příhraničí. Je nesmírně důležitá ve vztahu nejen k záchraně lidských životů, ale i pro rozvoj regionů obecně. Schopnost spolupracovat v praxi už zástupci zdravotnických záchranných služeb potvrdili, ale je třeba v ní pokračovat. Je to klíčové. Věřím, že z této spolupráce vznikne další smysluplný projekt, který pomůže zachránit lidské životy,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

 

Pracovní jednání v Královéhradeckém kraji navázalo na setkání ředitelů ZZS na česko-polské hranici, které se uskutečnilo loni v Kłodzku. Zde účastnící podepsali deklaraci o spolupráci všech ZZS na česko-polské hranici. Obě strany v ní vyjadřují vůli dál rozvíjet spolupráci s cílem zlepšit kvalitu bezpečnosti, a tedy i života lidí v příhraničí.

 

Zástupci záchranářů pokročili v přípravě společného projektu, který naváže na již ukončený projekt „Jak zachraňujete u vás?“ Opět bude spočívat ve výměnných stážích, společných školení. Tentokrát se do něj zapojí všechny regiony, které leží na česko-polské hranici – tedy záchranáři z Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a také Moravskoslezského kraje. Do léta bude připravený věcný záměr projektu, aby mohl být na podzim předložen do první výzvy programu INTERREG ČRPolsko.

 

„Jsme velmi rádi, že se spolupráce rozšířila na všechny příhraniční kraje s Polskem. Je vidět, že cesta, která začala v roce 2010, je správná a našla si své uplatnění. Obě strany jsou spokojené s výsledky, které spolupráce přinesla,“ doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

 

S polskými kolegy začali jako první spolupracovat záchranáři z Královéhradeckého kraje, a to před dvanácti lety. V roce 2010 začala v rámci projektu Přeshraniční spolupráce zdravotnických záchranných služeb Královéhradeckého kraje a Jelení Hory podpořeného z evropských zdrojů výstavba výjezdové stanice záchranky v Trutnově. Dokončená byla o dva roky později.

 

Na tuto akci navázala již širší spolupráce v letech 2018 až 2020 sdružená do projektu Jak zachraňujete u vás? Zapojily se do něj čtyři záchranné služby z Polska a tři z České republiky (z Královéhradeckého, Libereckého a Olomouckého kraje). Projekt se zaměřil především na vzdělávací aktivity: výměnné stáže, cvičení, workshopy a konference s cílem poznat systém práce a organizace záchranek na jedné a druhé straně hranice.

 

„Nyní v rámci nového projektového období INTERREG Česká republika-Polsko 2021–2027 se dnes setkáváme ještě v širším složení – pět záchranných služeb za českou stranu a čtyři za polskou – s cílem domluvit se na spolupráci v novém období. Jednoznačným přínosem je hlubší poznání systému záchranek v sousední zemi a vytvoření osobních vazeb, které usnadňuji spolupráci,“ doplnil ředitel organizace ESÚS-NOVUM Miroslav Vlasák, které výrazně přispívá k organizaci česko-polské spolupráce.

 

Na jednání byla mnohokrát zmíněna také problematika neexistence mezivládní česko-polské dohody o poskytování zdravotnických záchranných služeb, což velmi komplikuje ještě užší spolupráci zdravotnických záchranných služeb. ESÚS NOVUM se snaží vyvíjet ve spolupráci s řediteli ZZS, kraji, poslanci a senátory z obou stran hranice tlak na ministerstva zdravotnictví jak v ČR, tak i v Polsku, aby byla tato dohoda uzavřena co nejdříve.

Fotogalerie

  • Spolupráce záchranářů v příhraničí roste, zapojily se už všechny kraje podél hranice
  • Spolupráce záchranářů v příhraničí roste, zapojily se už všechny kraje podél hranice
  • Spolupráce záchranářů v příhraničí roste, zapojily se už všechny kraje podél hranice
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688