Century21 (Century21)
Reality  |  17.02.2022 14:57:18

Jak dopadá růst základní úrokové sazby a vývoj inflace na ceny nemovitostí?

Bankovní rada České národní banky zvýšila základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta. Tato sazba je důležitá pro určení výše úroků bankovních vkladů i úroků. ČNB se k tomuto kroku odhodlala v roce 2021 několikrát a meziročně (1/21 – 1/22) to znamená nárůst základní sazby o více než čtyři procentní body. Pokud lidé nákup nemovitosti odkládali, zaplatí tisíce korun měsíčně navíc.

Růst úrokové sazby má za cíl snížit míru inflace, která je nyní velmi vysoká. Pro rok 2022 se odhaduje, že se bude pohybovat průměrně kolem 8,5 procenta. V lednu bylo ohlášeno více než 9 procent. Růst úrokové sazby znamená snížení zájmu těch, co kupují, protože si půjčují dražší peníze. Většina bank brzy zdraží své úvěry, tedy zvýší úrokové sazby hypoték. Nicméně stále je řada klientů, kteří mají předschválené úvěrové rámce a teprve hledají svou nemovitost, nehledě na to, že narostl počet kupců, kteří nepotřebují čerpat hypotéku,“ říká Tomáš Jelínek, výkonný ředitel realitní sítě CENTURY 21, a dodává: „Pro trh s realitami to může mít několik možných dopadů. Na jedné straně se sníží počet zájemců, protože nezískají hypotéku nebo si nemohou dovolit si ji vzít, na druhé straně je tato sazba stále lepší než inflace a mírně se zvýší počet nabízených nemovitostí na trhu, neboť nárůst úrokové sazby s nárůstem cen stavebních materiálů a energií uvolní část nemovitosti, u kterých jejich majitelé přecenili své síly. Nelze ale počítat s tím, že půjde o stěžejní počty nemovitostí, neboť stále máme nejlepší platební kázeň ve splácení hypoték.“

Mám si vzít hypotéku, nebo počkat?

Ceny nemovitostí se během posledních tří let vyšplhaly do závratných výšin a jejich další zvyšování je jen stěží udržitelné. Pro ty, kteří se chystají ke koupi vlastního bydlení na hypotéku, může být aktuálně velká otázka, zda si vzít hypotéku teď, nebo počkat. Kdo potřebuje bydlení hned a má na danou nemovitost prostředky (mix vlastních prostředků a úvěru), nemá důvod čekat, snížení cen nemusí nastat. Pokud poklesnou ceny, a zatím se tak neděje, tak jen krátkodobě. V dlouholetém horizontu bude cena nadále růst.

I přes rostoucí úrokové sazby u hypoték ještě stále vychází, že si peníze půjčujeme výhodněji než třeba před 15 lety a investice do nemovitostí se stále vyplatí. A to platí i v případě investorů, kteří si kupují byty jako dlouhodobou investici, kde jsou nemovitosti poměrně stabilní komoditou na trhu a nemají výkyvy jako třeba akciové trhy nebo trhy s kryptoměnami.

Lze předpokládat, že s vývojem cen bude přibývat lidí, kteří na hypotéky nedosáhnou. „Od dubna letošního roku se chystá zpřísnění pravidel pro získání hypotéky a to může pro mnoho lidí znamenat, že budou hledat východisko z neuspokojivé situace svého bydlení v nájemních bytech. S tím se jako Češi budeme muset tak trochu smířit, protože pro nás je osobní vlastnictví téměř nedotknutelná mantra. Naopak v zahraničí je mnohem populárnější bydlet v nájmu,“ doplňuje Jelínek. Lidem, kterým v letošním roce končí období fixace, lze důrazně doporučit, aby včas, s předstihem několika měsíců, kontaktovali svého finančního poradce, který jim podá přesné informace. Získají tak dostatek času na hledání vhodného kompromisu.

Co v důsledku znamená zvýšení úrokové sazby?

Pokud se někdo před rokem rozhodoval, zda koupí nemovitost, a nákup odložil, dostal se paradoxně do horší situace. Vše nasvědčuje tomu, že další čekání bude znamenat další zhoršení situace na trhu. Pro ilustraci využijeme následující příklad.

Zájemce si kupuje nemovitosti v hodnotě 6,25 miliónů korun, hypotéka je na 5 miliónů. Financuje ji hypotékou s dobou splácení 30 let. Před rokem mohl získat hypotéku s úrokovou sazbou kolem 2 %. Měsíční splátka by tak činila 18 481 . Při 5% úrokové sazbě bude měsíční splátka o 8 360 vyšší. Nárůst je tedy o 45 %. K dalším orientačním výpočtům lze využít různé finanční kalkulačky volně dostupné na internetu.

Možností je také žádat o státní úvěr na bydlení. Od 1. ledna 2022 vstoupilo v platnost nařízení vlády č. 464, kterým se změnily limity pro poskytnutí státního úvěru na bydlení (NV č. 1/2021). Desetiletý úvěr na modernizaci se zvýšil až na 750 000 , úvěr na 30 let za účelem pořízení rodinného domu na 3 500 000 , s cílem výstavby nebo koupě (lze tak financovat max. 90 % skutečných nákladů), na byt pak na 3 000 000 (opět do 90 %), a to včetně družstevních. Podmínkou získání je věk jednoho z manželů či registrovaných partnerů do 40 let nebo to, že pečují o dítě do 15 let. Úroková sazba je aktuálně 1,76 % (základní sazba EU pro ČR), za každé dítě do 15 let se snižuje o 0,2 %.

Lze očekávat, že úrokové sazby se v budoucnu opět dostanou k hodnotě okolo 3 %. Za jak dlouho se to stane, lze jen těžko odhadovat. A to i proto, že žijeme v globalizované ekonomice a právě výše inflace a na ni navázané úrokové sazby více podléhají světovým výkyvům ekonomiky i globálním politickým situacím. ČNB reaguje podle dlouhodobě zavedených vzorců, je však k zamyšlení, proč tak nereagují i ostatní státy.

CENTURY 21

CENTURY 21 se řadí mezi nejstarší franšízingové společnosti v realitách. Na český trh vstoupila v roce 2008 s rychlou expanzí. V současné době reprezentuje společnost CENTURY 21 v České republice 50 realitních kanceláří v různých fázích otevření. Úspěch společnosti potvrzuje i umístění na stupních vítězů v kategorii KB Franchisor roku v soutěži Franchisa roku. Své prvenství na extrémně konkurenčním realitním trhu staví na prvotřídních službách a kvalitním poradenství, jímž její makléři pomáhají klientům s prodejem, koupí či pronájmem nemovitostí.

Více informací na: http://www.century21.cz/






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688