Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  17.02.2022 10:03:30

Ranní okénko - Zápisky Fedu nepřekvapily a přibrzďují sázky na dvojnásobné zvýšení sazeb

Dnes v Evropě příliš nových ekonomických dat nevychází a větší šanci promlouvat do vývoje na finančních trzích tak má jedině vývoj na rusko-ukrajinské hranici. I přes mírnou deeskalaci je situace stále velmi složitá, a trhy napjatě vyčkávají na další vývoj. V USA dnes vychází data o výstavbě nových domů a také tradiční týdenní čísla ohledně počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ani jedna statistika by neměla přinést zásadnější překvapení a trhy tak budou spíše ještě trávit včerejší zápisky z posledního zasedání Fedu.

Právě samotné zápisky Federálního rezervního systému daly včera večer nahlédnout do dalších plánů americké centrální banky. Ve výsledku nezaznělo potvrzení dvojnásobného navyšování v březnu a konkrétněji nebyla naznačena ani cesta, kterou bude Fed snižovat svoji téměř 9 biliónovou ($) bilanci. Příliš trhy nevyděsila ani zmíněná potřeba zvyšovat kvůli vysoké inflaci a silnému trhu práce sazby rychleji než v cyklu započatém v roce 2015. S tím se vesměs počítalo. Aktuálně trh zaceňuje dvojnásobné zvýšení na nejbližším zasedání se zhruba 40% pravděpodobností a do konce roku se počítá s 6-7 hiky. Po zveřejnění zápisků poklesly mírně výnosy na rychleji reagujících 2letých státních dluhopisech ze zhruba 1,55 % na 1,50 %. Pozitivně reagovaly americké akcie, které si v posledních dvou hodinách obchodování polepšily o necelé procento a dostaly se v rámci celého dne do pozitivního teritoria.

Z dnešního rána stojí za pozornost lednová data o nových registrací osobních vozidel v EU. V rámci Evropské unie došlo k 6% poklesu vůči loňskému roku. Pro srovnání v Česku rostly registrace o 9,9 %, v Německu o 8,5 %. Rekordmanem se stalo Slovensko (+72,6 %), většina západních zemí naopak vykázala další pokles. I kvůli tomu tak pro Evropu jde o historicky nejhorší lednový výsledek (jenž se mimochodem podařilo vytvořit minulý rok), který dokazuje, že problémy v automobilovém průmyslu stále pokračují. 

Pohled zpět:

Prosincová průmyslová produkce v eurozóně předčila očekávání a potvrdily se naděje plynoucí z některých již dříve zveřejněných dat členských států. Meziměsíčně se objem produkce zvýšil o 1,2 % a drobné revize směrem vzhůru se dočkaly i listopadové výsledky. Do kladných čísel se průmysl v eurozóně dostal i v meziročním srovnání a rostl tak o 1,6 %.

Pozitivně překvapil i průmysl v USA, byť na rozdíl od Evropy se jedná o aktuálnější data z letošního ledna. Po prosincovém zaškobrtnutí (-0,1 % m/m) rostl meziměsíčně o 1,4 % a potvrzuje se pokračující silná poptávka. Lepší výsledek dává i naději na mírné zlepšení v dodavatelských řetězcích, ačkoliv průmysl stále čelí silnému tlaku jak v nedostatcích materiálu a pracovní síly, tak i v dopadech prudkého růstu cen. Meziročně rostl průmysl v lednu o 4,1 %.

Do třetice optimisticky skončil i americký maloobchod. Tržby obchodníků rostly v lednu o 3,8 % (nejrychlejší tempo od loňského března) a překonaly konsenzus trhu. V úvodních datech roku 2022 se naplno projevila varianta omikron, a zatímco internetové tržby prudce posilovaly, v restauračním sektoru svítí opět červená čísla. Radost ze silného lednového výsledku ovšem mírní dva faktory – výraznější revize prosincových výsledků směrem dolů (z -1,9 % na -2,5 %) a fakt, že růst není očištěný o inflaci. Po jejím zahrnutí se bude pohybovat spíše blíže ke 3 %. 

Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: David Vagenknecht, analytik 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.02.2024Ranní okénko - Trh vyčkává na zítřejší zápisky ze zasedání Fedu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.01.2024Ranní okénko - Trh ustupuje ze sázek na brzké snižování sazeb Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.11.2023Ranní okénko - Tento týden vycházejí zápisky ze zasedání Fedu a PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
11.10.2023Ranní okénko - Trh snižuje sázky na hiky Fedu, zvyšuje na cuty ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688