Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  15.02.2022 09:22:01

Ranní okénko - Polsko a Česko s 10% inflací, americké ceny výrobců v poklesu

Z pohledu českých ekonomických dat je dnes klid, a tak pohledy trhu míří více do zahraničí. Po téměř 10% české inflaci je v našem regionu na řadě dnes Polsko, kde bychom se mohli dočkat velmi podobného čísla, a tudíž dalšího zrychlení vůči prosinci. Z eurozóny se v průběhu dopoledne dočkáme upřesnění ohledně růstu HDP za poslední čtvrtletí roku 2021 a z Německa pak šetření mezi aktéry na finančním trhu v podobě ZEW indexu. Za pozornost bude stát i vývoj cen amerických výrobců, kde by podruhé za sebou mohla meziroční dynamika zpomalit.

Většina našich bližších i vzdálenějších sousedů má oznamování lednové inflace za sebou. V Německu a Rakousku se růst cen pohyboval okolo 5 %, včerejší data ze Slovenska překvapily zrychlením na 8,4 % a u nás se rafička zastavila na 9,9 %. Překonat nás tak může už jen Polsko, kde dnes trh očekává růst o 9,3 %. Ohledně výsledků ovšem panuje silná nejistota, kde na jednu stranu budou působit skokově vyšší ceny energií a přepisování ceníků, na druhou stranu bude růst cen o 1-1,5 p.b. brzdit multimiliardový fiskální balíček mj. snižující DPH, často označovaný jako „protiinflační štít“.

Hodnota ZEW indexu by dnes měla stoupat jak z pohledu hodnocení aktuální situace v Německu, tak i ve výhledu do budoucna. Měření dává nahlédnout do mysli investorů a dalších aktérů na finančním trhu a nemusí vždy reálně korespondovat s reálným vývojem ekonomiky. Tak i tak překvapil index v lednu rychlejším nárůstem v oblasti budoucích očekávání a dnešní výsledky naznačí, jestli tyto názory přetrvávají. Trh očekává růst z lednových 51,7 na 55. Odrazit od dna by se pak mohl index v oblasti hodnocení aktuálních podmínek. Od loňského září totiž bez přestávky klesá a dostal se tak až na lednovou hodnotu -10,2. Odtud by zítra měl podle očekávání trhu růst na -6 a pomalu se tak začít vracet do kladných hodnot.
Ceny výrobců v USA by už mohly mít svůj vrchol za sebou a v lednu by tak podle očekávání trhu měl meziroční růst zpomalit z prosincových 9,7 % na 9,1 %. Po žhavých datech o americké lednové inflaci z minulého týdne ale půjde o ostřeji sledovaný ukazatel než obvykle, protože by mohl naznačit, jakým směrem se bude inflace dál ubírat a tím pádem i jaká by mohla být reakce Fedu na březnovém zasedání.

Dnešní zpřesnění růstu HDP v eurozóně by nemělo přinést žádnou zásadní změnu a s největší pravděpodobností se tak potvrdí, že ve 4. čtvrtletí rostlo HDP eurozóny mezikvartálně o 0,3 %, meziročně pak o 4,6 %. 

Pohled zpět:
Největší tuzemskou událost týdne jsme si mohli odškrtnout již včera, když Český statistický úřad zveřejnil lednovou inflaci. Ta se nakonec vyšplhala na 9,9 % a oproti prosinci poskočily ceny meziměsíčně o 4,4 %. My jsme v naší prognóze počítali s 9,5 %, tržní odhad činil 9,3 % a ČNB očekávala 9,4 %. Růst cen, i když výrazně ovlivněn oddílem energií, byl znovu plošný a většina položek spotřebního koše nadále vykazuje nadprůměrné tempo růstu cen. Za nebývale silným meziměsíčním zdražením pak stála nejvíce kategorie bydlení – do celkových 4,4 % přidala 2,6 procentního bodu. Důvodem je především fakt, že v lednu již neplatily daňové úlevy na energie.

Vzhledem k opětovnému překonání prognózy centrální banky se ohledně reakce ČNB držíme našeho očekávání, a to že na březnovém zasedání přijde ještě jeden závěrečný „hike“ ve výši 25bb.

Více o zveřejněné inflaci si můžete přečíst v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4025 

Autor: Vratislav Zámiš, analytik 

Editor: David Vagenknecht, analytik  
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Přečtěte si také:

01.12.2023Ranní okénko - Příliv českých dat a pokles inflace v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
09.10.2023Ranní okénko - V tomto týdnu vyjde česká a americká inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688