mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  15.02.2022 09:14:55

Pravidla vstupu do České republiky - PLATNÁ od 15. 02. 2022

Pravidla vstupu do České republiky - PLATNÁ od 15. 02. 2022

15.02.2022 / 08:30 | Aktualizováno: 15.02.2022 / 08:32

Polsko je zařazeno na seznam zemí s vysokým rizikem nákazy (na semaforu červená)

I. Pravidla pro návrat ze zemí EU

Pro návrat občanů ČR a jejich rodinných příslušníků s povolením k přechodnému pobytu v ČR z pobytu delšího než 12 hodin v posledních 14 dnech ze zemí Evropské unie:

Osoby starší 12-let cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR vyplnit Příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání hraniční kontrole. Příjezdový formulář nemusí vyplňovat osoby, které cestují po celou dobu cesty individuální pozemní dopravou, tj. cesta takovým dopravním prostředkem, ve kterém se přepravují pouze členové jedné domácnosti.

Před vstupem na území ČR je třeba disponovat:

  1. výsledkem RT PCR nebo RAT testu, nebo
  2. národním certifikátem o provedeném nebo dokončeném očkování, nebo
  3. certifikátem o prodělaném onemocnění COVID-19.

Dokladem o bezinfekčnosti nemusejí disponovat osoby, které cestují do ČR individuální pozemní dopravou.

II. Pravidla pro návrat ze zemí mimo EU

Pro návrat občanů ČR a jejich rodinných příslušníků s povolením k přechodnému pobytu v ČR z pobytu delšího než 12 hodin v posledních 14 dnech ze zemí mimo Evropskou unii platí následující pravidla:

Osoby starší 12 let cestující z těchto zemí musí před cestou do ČR vyplnit Příjezdový formulář, potvrzení o jeho vyplnění předložit na vyžádání hraniční kontrole. Příjezdový formulář nemusí vyplňovat osoby, které cestují po celou dobu cesty individuální pozemní dopravou, tj. cesta takovým dopravním prostředkem, ve kterém se přepravují pouze členové jedné domácnosti.

Před vstupem na území ČR disponovat:

  1. výsledkem RT PCR nebo RAT testu, nebo
  2. národním certifikátem o provedeném nebo dokončeném očkování, nebo
  3. certifikátem o prodělaném onemocnění COVID-19.

Dokladem o bezinfekčnosti nemusejí disponovat osoby, které cestují do ČR individuální pozemní dopravou. Povinnost disponovat před cestou do ČR výsledkem RT-PCR testu se nevztahuje na držitele diplomatické nóty vydané Ministerstvem zahraničních věcí o nemožnosti zajištění testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 mimo území České republiky.

Po návratu do ČR, pokud není cestující držitelem certifikátu o očkování nebo prodělání COVID-19, nařizuje se podrobit se RT-PCR testu v rozmezí 5. - 7. den po návratu do ČR, pokud orgán ochrany veřejného zdraví nerozhodl jinak.


III. Výjimky z protiepidemických opatření pro:

  1. pracovníky mezinárodní dopravy, pokud je důvod vstupu doložen odpovídajícím dokumentem,
  2. osoby, které jsou oprávněny vstoupit na území České republiky, které
  1. cestují pozemní cestou přímo do nebo přímo ze sousedních zemí na dobu nepřesahující 24 hodin;
  1. akreditované členy diplomatických misí v České republice včetně soukromých služebních osob, držitele služebních pasů vydaných Českou republikou a držitele diplomatických pasů cestující do nebo z České republiky za služebním účelem a úředníky mezinárodních organizací registrovaných u Ministerstva zahraničních věcí cestující do nebo z České republiky za služebním účelem, pokud jejich pobyt na nebo mimo území nepřekročí 72 hodin,
  2. nezletilé osoby s poruchou intelektu, s poruchou autistického spektra a kognitivní poruchou nebo se závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto ochranného opatření a mají za tímto účelem vystaveno písemné lékařské potvrzení v anglickém jazyce, a to lékařem působícím v České republice nebo v jiném členském státě Evropské unie; potvrzení musí obsahovat razítko, identifikační údaje lékaře a jeho telefonické spojení,
  3. přeshraniční pracovníky, žáky a studenty, kteří za účelem výkonu práce nebo vzdělávání pravidelně alespoň jednou týdně oprávněně překračují státní hranici s Českou republikou do nebo ze sousedního státu a pro cesty do nebo ze sousedního státu za účelem výkonu práva péče o nezletilé dítě nebo styku s ním anebo za účelem návštěvy manžela nebo registrovaného partnera, který je v sousedním státě zaměstnán nebo tam studuje,
  4. příslušníky Vězeňské služby nebo policisty vykonávající eskortní činnost nebo bezpečnostní doprovod letadel,
  5. přeshraniční spolupráci v rámci zásahu složek integrovaného záchranného systému,
  6. děti do dovršení věku 12 let;

IV. Příjezd covid pozitivních osob

Občanům České republiky a jejich spolucestujícím rodinným příslušníkům s vydaným povolením k přechodnému pobytu na území České republiky, u kterých test prokázal přítomnost viru SARS-CoV-2 méně než 14 dnů před plánovaným vstupem na území České republiky, se nařizuje

a) přepravovat se na a poté v rámci území České republiky individuální dopravou, je-li to možné,

b) v případě přepravy veřejnou dopravou informovat o možném přetrvávajícím onemocnění COVID-19 před započetím cesty dopravce,

c) bez ohledu na způsob přepravy bezprostředně po vstupu na území České republiky informovat místně příslušnou krajskou hygienickou stanici

d) vždy při opuštění místa bydliště nebo ubytování v souladu s nařízenou izolací nosit respirátor nebo obdobný prostředek (bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % podle příslušných norem (např. FFP2, KN 95), a to do doby ukončení nařízené izolace;


V. Vysvětlení pojmů:

Testem na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 se rozumí:

a) antigenní test (RAT), který není starší než 24 hodin od data provedení, a to formou písemného potvrzení vystavené osobou oprávněnou provádět tento test v zemi, ve které byl proveden, nebo formou certifikátu o testu, který je vydáván podle nařízení EU o digitálním COVID certifikátu;

b) RT-PCR test, který není starší než 72 hodin od data provedení, a to formou písemného potvrzení vystavené osobou oprávněnou provádět tento test v zemi, ve které byl proveden, nebo formou certifikátu, který je vydáván podle nařízení EU o digitálním COVID certifikátu.

Národní certifikát o provedeném očkování je platný národní certifikát vydaný podle nařízení EU o digitálním certifikátu EU COVID za podmínky, že od dokončení očkovacího schématu uplynulo nejméně 14 dní a v případě osoby, která již dovršila 18 let věku, zároveň nejvýše 270 dní nebo byla očkována posilující dávkou.

Národní certifikát o dokončeném očkování je platný národní certifikát o dokončeném očkování proti COVID-19 za podmínky, že od dokončení očkovacího schématu uplynulo nejméně 14 dní a v případě osoby, která již dovršila 18 let věku, zároveň nejvýše 270 dní nebo byla očkována posilující dávkou, uvedený certifikát je vydaný alespoň v anglickém jazyce oprávněným subjektem působícím v třetí zemi a jeho vzor je zveřejněn na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví nebo jde o certifikát o dokončeném očkování vydaným oprávněným subjektem působícím v třetí zemi, pro kterou byl přijat prováděcí akt dle nařízení EU o digitálním certifikátu; seznam uznávaných vakcín včetně uznávaných certifikátů je zveřejněn na webu Ministerstva zdravotnictví.

Osoby s prodělaným onemocněním Covid-19, tj. osoba, u které uplynulo od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARSCoV-2 alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní, která se prokáže certifikátem o prodělaném onemocnění COVID-19, a to vydaným podle nařízení EU o digitálním COVID certifikátu. Za osobu, která prodělala onemocnění COVID-19, se dále považují držitelé diplomatické nóty vydané Ministerstvem zahraničních věcí, kterými mohou být občané České republiky a jejich spolucestující rodinní příslušníci s vydaným povolením k přechodnému pobytu na území České republiky, občané Evropské unie s vydaným potvrzením o přechodném pobytu na území České republiky nebo cizinci s povolením k trvalému pobytu na území České republiky vydaném Českou republikou, osvědčující doloženou absolvovanou izolaci v důsledku onemocnění COVID-19 v zemi odjezdu před vstupem na území České republiky; diplomatická nóta není zpravidla vydávána dříve než 14 dní od prvního pozitivního výsledku RT-PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2.

 

TELEFONICKÁ A E-MAILOVÁ LINKA

Informační linky zodpovídají pouze dotazy v souvislosti s podmínkami vstupu na území ČR. Informace jsou poskytovány v češtině i v angličtině. Žádosti o individuální výjimky pro vstup na území nebudou zodpovídány, MV individuální výjimky ke vstupu neuděluje.

Telefonní linka: +420 974 801 801, provozní doba Po - Čt: 8:00 - 16:00 a Pá: 8:00 - 12:00
Emailová linka: cestovani.covid19@mvcr.cz

Změna provozní doby od 23. prosince 2021
Provozní doba:
Čt: 23. 12. - mimo provoz
Pá: 24. 12. - státní svátek
Po: 27. 12. - 8.00-16.00
Út: 28. 12. - 8.00-12.00
St: 29. 12. - 8.00-16.00
Čt: 30. 12. - 8.00-12.00
Pá: 31. 12. - mimo provoz

COVID19_infolinka-cas_ve_fronte_-_20210423.jpg
ke stažení (pdf, 393 kB)

Aktuální informace je možné nalézt pod následujícími odkazy:


Ministerstvo zahraničních věcí - Cestujeme

Ministerstvo vnitra - Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví - Koronavirus
____

 

MÍSTA V POLSKU OPRÁVNĚNÁ PROVÁDĚT TESTOVÁNÍ NA COVID-19

 

Dle webových stránek vládních institucí v PL jsou v každém vojvodství určena speciální místa (laboratoře) oprávněná provádět testy na COVID-19. Jejich seznam je možné nalézt pod následujícím odkazem.

https://www.gov.pl/web/zdrowie/lista-laboratoriow-covid

Potvrzením o absolvování testu se rozumí lékařské potvrzení o tom, že byl proveden test RT-PCR na přítomnost SARS-CoV-2 s negativním výsledkem spolu s potvrzením vydaným příslušnou laboratoří o tom, že byl proveden test RT-PCR na přítomnost SARS-CoV-2 s negativním výsledkem (jedná se tedy o dva různé dokumenty, jeden dokument je potvrzení lékaře a druhý dokument potvrzení laboratoře).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688