Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  15.02.2022 07:11:31

Jak minimalizovat výši nové sazby u refinancování hypoték?

Nahání vám z důvodu končící fixace úrokové sazby hrůzu růst cen úroků? Vězte, že existuje několik typů, jak snížit původně nabízenou sazbu o několik desetin procentních bodů, výrazné peníze lze ušetřit i tím, že s bankou budete vyjednávat i o podmínkách dalších produktů, které jste u ní zakoupili.

Vyjednávání s více subjekty

Samozřejmostí by mělo být, že si s předstihem několika týdnů zjistíte podmínky hypotéky i u konkurenčních hypotečních bank, vhod přijde i konzultace s hypotečním makléřem, jehož společnost může disponovat rozpočty na slevy z úrokových sazeb.

Kromě samotné hypotéky vyjednávejte i o podmínkách tzv. doplňkových produktů, tj. běžném účtu, úvěrovém účtu, úvěrovém pojištění apod. Platí, že banky mají rozpočty na slevy zvlášť z úrokových sazeb a zvlášť z poplatků. Stovky korun měsíčně můžete ušetřit i tím, že srazíte na nulu či minimum poplatky doplňkových produktů.

Učiňte se atraktivnějšími klienty

Výše příjmů, podíl zástavní hodnota nemovitosti / výše nesplaceného úvěru, počet osob žádajících o hypoteční úvěr, výše úvěru a množství “zakoupených” produktů, to vše ovlivňuje výši úrokové sazby. Pokud učiníte pro banku úvěr méně rizikový, tj. snížíte LTV hypotéky (např. zhotovením nového odhadu ceny nemovitosti, ze kterého bude patrný růst jeho ceny, případně zastavením další nemovitosti, přistoupením dalších osob k žádosti o úvěr), nebo bance dáte “vydělat” i na jiných produktech (kreditní karta, běžný účet, úvěrové pojištění apod.), případně budete pro banku zajímaví svými doloženými příjmy, můžete snížit úrokovou sazbu hypotéky i o několik desetin procentních bodů.

Prodlužte splatnost hypotéky

V rámci nové fixace úrokové sazby můžete opět využít toho, že maximální splatnost hypotéky činí až 40 let. Prodloužením splatnosti můžete dosáhnout snížení splátek úvěru o stokoruny či tisícikoruny měsíčně. To, na jak dlouho vám banka poskytne hypotéku ovlivňují věk žadatelů o úvěr a podíl nesplacené části úvěru na zástavní hodnotě nemovitosti, tzv. LTV.

Umořte část dluhu

Zatímco v době velmi nízkých úrokových sazeb nedávalo ekonomický smyl činit mimořádné splátky, dnes je situace opačná. Pravděpodobně nebudete schopni dosáhnout bezpečného zhodnocení na úrovni 4 % - 5 % ročně, tj. peníze byste zhodnocovali méně, než kolik činí úrok hypotéky.

Pamatujte však na to, že byste se neměli vydávat ze všech peněz, stále si ponechejte tzv. pohotovostní finanční rezervu na mimořádné výdaje v podobě ztráty zaměstnání, nemoci apod.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688