mzv.cz (MZv ČR)
Z domova  |  14.02.2022 11:08:00

Omezení platnosti očkovacího certifikátu "Digitální certifikát EU COVID" na 270 dní ode dne 15. února 2022

Omezení platnosti očkovacího certifikátu "Digitální certifikát EU COVID" na 270 dní

14.02.2022 / 10:06 | Aktualizováno: 14.02.2022 / 11:08

Na konci prosince 2021 přijala Evropská Komise pravidla týkající se digitálního certifikátu EU COVID, která pro účely cestování po EU stanoví závaznou dobu uznávání certifikátů o očkování v délce devíti měsíců (přesně 270 dnů). Jasná a jednotná doba uznávání certifikátů o očkování zaručí, že cestovní opatření budou i nadále koordinovaná.

Česká republika uvede v platnost tato pravidla dle ochranného opatření s účinnosti ode dne 15. února 2022.

Nová pravidla pro cestování po EU harmonizují pravidla, která jsou jinak v členských státech odlišná. Tato doba platnosti zohledňuje pokyny Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, podle nichž se posilovací dávky doporučují nejpozději šest měsíců po dokončení základního očkování. Certifikát však po uplynutí těchto šesti měsíců zůstane platný po dobu dalších tří měsíců, aby bylo možné přizpůsobit vnitrostátní očkovací kampaně a občané měli možnost nechat se přeočkovat.

Doba uznávání nebude v digitálních certifikátech EU COVID nijak zakódována, místo toho se upraví mobilní aplikace používané k jejich ověřování: jestliže byla dávka podána před více než 270 dny, mobilní aplikace používaná k ověřování označí certifikát za neplatný.

Dle ochranného opatření:

- očkovanou osobou s národním certifikátem o provedeném očkování se rozumí osoba, která se prokáže platným národním certifikátem o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19 vydávaný podle nařízení Evropské unie o digitálním certifikátu EU COVID, za podmínky, že od dokončení očkovacího schématu uplynulo nejméně 14 dní a v případě osoby, která dovršila 18 let věku, zároveň nejvýše 270 dní nebo byla očkována posilovací dávkou

a pro certifikáty vydané SAE platí:

- že za národní certifikát o dokončeném očkování se dále považuje certifikát o dokončeném očkování vystavený očkované osobě podle bodu III.5 (ochranného opatření) oprávněnou osobou působícím v třetí zemi, pro kterou byl přijat prováděcí akt podle nařízení Evropské unie o digitálním certifikátu EU COVID, a který je zároveň zveřejněn v seznamu národních certifkátů na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

bod III.5 ochranného opatření praví:

že očkovanou osobou s národním certifikátem o dokončeném očkování se rozumí osoba, která se prokáže platným národním certifikátem o dokončeném očkování proti onemocnění COVID-19 podle bodu III. 6 nebo III. 7, za podmínky, že od dokončení očkovacího schématu uplynulo nejméně 14 dní a v případě osoby, která dovršila 18 let věku, zároveň nejvýše 270 dní nebo byla očkována posilovací dávkou (...) pokud byla osoba očkována:

a) léčivým přípravkem obsahujícím očkovací látku proti COVID-19, kterému byla udělena registrace prodle nařízení (ES) č.726/2004, nebo

b) léčivým příprvavkem, jehož výroba je v souladu s patentem léčivého přípravku podle písmene a), pokud je tento léčivý přípravek zároveň schválen Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití ; seznam přípravků podle písmen a) a b) je zveřejněn na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688