mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  14.02.2022 09:43:40

Podmínky cestování do Japonska a návratu do ČR (14.2.2022)

COVID-19 - aktuální podmínky cestování do Japonska a návratu do ČR

19.01.2022 / 19:00 | Aktualizováno: 14.02.2022 / 09:09

Dne 29. 11. 2021 obnovila japonská vláda úplný zákaz vstupu cizinců na území Japonska. Zákaz je platný od 1. 12. 2021. Vstup na území je umožněn pouze japonským občanům a stávajícím rezidentům. Od 21. 1. 2022 platí v Tokiu nouzový stav.

VSTUP NA ÚZEMÍ JAPONSKA

V reakci na pandemii Covid-19 pozastavilo Japonsko ve vztahu k občanům ČR dohodu o bezvízovém styku. K cestě do Japonska je tedy nutné získat vízum na Velvyslanectví Japonska v Praze.

Vzhledem k šíření nové koronavirové mutace omikron obnovila japonská vláda dne 29. 11. 2021 úplný zákaz vstupu cizinců na území Japonska. Zákaz je platný od 1. 12. 2021 a vztahuje se na cizince ze všech zemí světa.

Návrat je umožněn pouze japonským občanům a stávajícím rezidentům. Při příletu se musí prokázat negativním výsledkem PCR testu (ne starším než 72 hodin před odletem; s účinností od 20. 4. 2021 je stanoven předepsaný formulář), vyplněným příjezdovým formulářem a podepsaným slibem ("written pledge") o dodržování ochranných opatření. Po příletu platí povinnost nainstalovat do chytrého mobilu aplikaci umožňující monitoring pohybu a zdravotního stavu cestovatele.

Při návratu do Japonska z ČR platí povinnost absolvovat 3denní karanténu v určeném vládním zařízení. Po třech dnech v tomto zařízení absolvuje cestovatel další PCR test. V případě negativního výsledku následuje povinná 4denní karanténa v trvalém místě pobytu cestovatele (celkem tedy 7 dní; zkrácení z 10 dní platné od 29. 1. 2022). Během této doby platí přísný zákaz užívání městské hromadné dopravy.


OČKOVANÉ OSOBY

Zákaz vstupu na území Japonska (stejně jako všechna ostatní pravidla) platí i pro očkované osoby (bez ohledu na počet absolvovaných dávek). Přístup ke službám na území Japonska (restaurace, bary apod.) v současnosti není plošně podmíněn očkováním.

O japonský digitální certifikát potvrzující očkování proti Covid-19 je možné nově zažádat od 20. prosince 2021.

Očkovaní rezidenti musí při příjezdu předložit vyplněný příjezdový formulář a negativní výsledek PCR testu stejně jako neočkované osoby.


TESTOVANÉ OSOBY

Zákaz vstupu na území Japonska (stejně jako všechna ostatní pravidla) platí i pro osoby s negativním PCR/antigenním testem.


OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Zákaz vstupu na území Japonska (stejně jako všechna ostatní pravidla) platí i pro osoby s prodělaným Covidem.


DĚTI

Pro děti platí stejné podmínky jako pro dospělé (včetně povinného pobytu v karanténě, kde s mohou být s dětmi rodiče).


PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Příjezdový formulář je dostupný zde. Japonská strana doporučuje stáhnout si formulář do chytrého mobilu ve formě aplikace (QR kód je poskytnut zároveň s vydaným vízem) a vyplnit off-line v průběhu letu. Vygenerovaný QR kód se předloží k načtení po příletu do Japonska.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Žádná plošná omezení v tuto chvíli v Japonsku nejsou uplatňována. Existují však územně specifická dílčí opatření.

V reakci na rychlý nárůst počtu nakažených vyhlásila japonská vláda nouzový stav v následujících prefekturách:

  • ? od 9. 1. 2022 do 20. 2. 2022 - Hiroshima, Yamaguchi, Okinawa
  • ? od 21. 1. 2022 do 6. 3. 2022 - Gunma, Saitama, Chiba, Tokyo, Kanagawa, Niigata, Gifu, Aichi, Mie, Kagawa, Nagasaki, Kumamoto, Miyazaki
  • ? od 27. 1. 2022 do 20. 2. 2022 - Hokkaido, Aomori, Yamagata, Fukushima, Tochigi, Ibaraki, Shizuoka, Ishikawa, Nagano, Kyoto, Osaka, Hyogo, Okayama, Shimane, Fukuoka, Saga, Oita, Kagoshima
  • ? od 5. 2. 2022 do 27. 2. 2022 - Wakayama
  • ? od 12. 2. 2022 do 6.3. 2022 - Kochi

Nouzový stav umožní místním vládám zpřísnit epidemiologická opatření.

V Tokiu platí od pátku 21. 1. 2022 následující opatření:

  1. Certifikované restaurace (na dveřích viditelně vystaveno logo duhy) si mohou zvolit mezi dvěma možnostmi: (a) celý den nenabízet alkohol a zavřít provozovnu ve 20:00, nebo (b) nabízet alkohol do 20:00 a zavřít provozovnu ve 21:00. U jednoho stolu mohou v zásadě sedět pouze čtyři osoby. U pěti a více osob se již tyto musí prokázat negativním testem na Covid-19.
  2. Necertifikované restaurace by neměly podávat alkohol po celý den a provozovnu by měly uzavřít ve 20:00. Počet osob u jednoho stolu je omezen na čtyři (neplatí výjimka pro 5 a více osob s negativním testem).
  3. Magistrát Tokia apeluje na občany, aby necestovali do jiných prefektur a omezili fyzický kontakt.

Obyvatelé celého Japonska jsou vyzýváni k dodržování základních protiepidemických opatření - nošení roušek, dezinfekce rukou a dodržování social distancing. Dále trvá preference online komunikace.

Tokijský magistrát zřizuje několik infolinek v angličtině (a dalších jazycích), kde je možné získat více informací o aktuální covidové situaci v Japonsku i odbornou pomoc v případě zdravotních potíží. Podrobnosti dostupné zde.

Další užitečné informace tokijského magistrátu (aktualizace únor 2022) k testování, designovaným hotelům apod. dostupné zde.


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

V případě pozitivního testu na Covid ohlásí testující lékař nález místně příslušné hygienické stanici (???). Ta, v závislosti na individuálním průběhu nemoci pozitivní osoby, nařídí nemocnému buď domácí karanténu, karanténu v hotelu (hrazenou vládou), či hospitalizaci v nemocnici.


TRANZIT

Při (případném) tranzitu nelze opustit tranzitní prostor, což komplikuje především přesuny mezi mezinárodními tokijskými letišti Narita a Haneda či mezi terminály letiště Narita. Případný tranzit přes Tokio je tedy nutno realizovat v rámci jednoho dne bez přejezdů mezi terminály či letišti. Cestovatelům doporučujeme si ověřit podmínky vstupu do cílových zemí. V případě odmítnutí vstupu je nutné se vrátit do země odletu.


UŽITEČNÉ ODKAZY

Další relevantní informace je možné nalézt mj. na následujících webových stránkách:

Velvyslanectví Japonska v Praze

Ministerstvo zahraničních věcí Japonska

Úřad předsedy vlády Japonska

Japonský imigrační úřad


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Přehled podmínek návratu do České republiky

?Pro držitelé japonských očkovacích průkazů: Od 20. prosince 2021 Česká republika plně uznává japonské certifikáty o očkování proti Covid-19. Uznání se vztahuje na nové digitální (dálkově ověřitelné) certifikáty i na předchozí tištěné certifikáty. Jejich držitelé jsou nyní považováni za plně očkované osoby.

 

Více informací pro cizince cestující do ČR zde.

Více o možnosti vystavení očkovacího certifikátu EU COVID pro držitele japonských očkovacích průkazů zde.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688