mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.02.2022 09:14:13

Ukrajina: Výrazné zhoršení bezpečnostní situace a možné omezení služeb leteckých společností (13.2.2022)

Ukrajina: Výrazné zhoršení bezpečnostní situace a možné omezení služeb leteckých společností

Stále v platnosti: 13.2.2022

Publikováno: 13.02.2022 / 14:15 | Aktualizováno: 13.02.2022 / 14:11

 

S ohledem na stále se zvyšující pravděpodobnost náhlého a podstatného zhoršení bezpečnostní situace v souvislosti s aktuálním velmi vysokým napětím mezi Ruskem a Ukrajinou MZV ČR varuje před cestami na Ukrajinu. Pokud na Ukrajině jste, zvažte možnost opuštění země.
MZV ČR vyzývá občany, kteří zvažují odjezd z Ukrajiny letecky, aby tak učinili bezodkladně vzhledem k možnému omezení či pozastavení služeb leteckých společností. MZV ČR důrazně varuje občany ČR před cestami a setrváním v příhraničních oblastech Ukrajiny na východu a severu země.

V této souvislosti MZV ČR opět apeluje na občany ČR, kteří se na Ukrajině zdržují nebo v zemi dlouhodobě žijí, aby se registrovali do systému DROZD.

Pokud již v zemi jste a přes varování se rozhodnete zůstat, dbejte během pobytu maximální opatrnosti, sledujte důvěryhodná média a mějte připravený plán evakuace pro případ nouze. MZV ČR upozorňuje, že v případě vzniku vojenského konfliktu bude mít jen velmi omezené možnosti poskytovat českým občanům na území Ukrajiny pomoc a ochranu.


Vzhledem k podstatnému zhoršení bezpečnostní situace a těžko předvídatelnému dalšímu vývoji, kdy existuje vysoká pravděpodobnost vojenského konfliktu, MZV ČR důrazně varuje před jakýmikoliv cestami na Ukrajinu a doporučuje občanům ČR urychleně opustit zemi. Zároveň MZV ČR velmi důrazně varuje občany ČR před cestami do Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny, obzvláště pak do míst, která se nacházejí v blízkosti tzv. linie dotyku, kde stále dochází k nepravidelným ozbrojeným střetům. Vstup na Krym přímo z území Ruské Federace, je ukrajinskými orgány považován za nelegální. Osoby, které tak učiní, mohou čelit pokutě, trestnímu stíhání, administrativnímu řízení a zákazu vstupu na Ukrajinu.

Samozvané orgány na území, které nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů, dlouhodobě neumožňují vstup na toto území. MZV ČR zároveň upozorňuje, že je zakázáno vstupovat na území či opouštět území, jež nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů (části Doněcké a Luhanské oblasti), bez vyřízeného speciálního povolení a jinudy než přes stanoviště, jež pro tento účel zřídily ukrajinské orgány.

České občany, kteří musí do uvedených oblastí z humanitárních či jiných závažných důvodů cestovat, MZV ČR vyzývá k maximální možné obezřetnosti.

MZV ČR dále upozorňuje, že cizinci, pobývající v Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny na územích, která nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů, se vystavují riziku zadržení, odebrání cestovních dokladů či osobního majetku, případně i újmy na zdraví. Je absolutně zakázáno vstupovat na území či opouštět území, jež nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů, bez vyřízeného speciálního povolení a jinudy než přes stanoviště, jež pro tento účel zřídily ukrajinské instituce.

MZV ČR upozorňuje, že má jen velmi omezené možnosti poskytovat českým občanům na územích Doněcké a Luhanské oblasti, která nejsou pod kontrolou ukrajinských orgánů, pomoc v nouzi (byť by se jednalo o legální pobyt českého občana na těchto územích, tedy pobyt se souhlasem ukrajinských orgánů). Podrobnou informaci o obecných pravidlech, která platí pro vstup na/opuštění území nekontrolovaných ukrajinskými orgány, naleznete na webové stránce Velvyslanectví České republiky v Kyjevě.

MZV obecně doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob a vyzývá k neúčasti v demonstracích a pochodech.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688