Export (export.cz)
Ze světa  |  11.02.2022 13:13:48

Polské stavebnictví roste, láká české firmy

POLSKÉ STAVEBNICTVÍ ROSTE, LÁKÁ ČESKÉ FIRMY

České firmy si stále více všímají nadějných příležitostí v polském stavebnictví a zvažují vstup na tamní trh. Tuzemské společnosti byly na začátku února také výrazně zastoupeny na stavebním veletrhu BUDMA v Poznani. Jedná se o největší oborovou akci organizovanou v Polsku

Ilustrační foto: Shutterstock

Českou účast na letošním 30. ročníku veletrhu BUDMA zajistily Velvyslanectví ČR a kancelář CzechTrade ve Varšavě v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie (PROPED).

Veletrh přivítal na 400 vystavujících firem z Polska i zahraničí a přibližně 10 000 návštěvníků. Kromě širší odborné veřejnosti a zástupců všech významných stavebních firem v Polsku patří mezi tradiční hosty veletrhu také představitelé odpovědných stavebních úřadů na centrální i regionální úrovni, architekti a odborní novináři. České firmy měly díky společnému stánku nejen dostatečný prostor k vlastní fyzické prezentaci, která je v tomto oboru nenahraditelná, ale také vhodné zázemí pro B2B schůzky s polskými partnery, kterých během veletrhu proběhlo několik desítek.

STABILNÍ RŮST

V posledních letech zaznamenalo polské stavebnictví stabilní růst v obou hlavních ukazatelích – v počtu nových zakázek i v jejich hodnotě. Tahounem byl především veřejný sektor, respektive velké vládní programy v oblasti železniční a silniční infrastruktury. Ty nastavují dlouhodobé finanční a projektové rámce, které jsou navíc doplněné o finanční prostředky z fondů Evropské unie.

Pozadu však nezůstává ani výstavba bytová a komerční, kde lze pozorovat zvýšenou aktivitu developerů a investorů, ale i jednotlivců. V oblasti bytové výstavby se rok 2021 stal výjimečným hned ve dvou ohledech. Především byla započata výstavba rekordního počtu více než 277 tisíců bytů a rodinných domů. To je s velkým náskokem nejvíce za poslední dekády. Je to také o necelých 40 000 bytů a domů více než v dosud rekordním roku 2019. V roce 2021 zaznamenalo Polsko také nejvyšší počet dokončených bytů a domů – téměř 235 tisíc, což byl nárůst o 14 tisíc v porovnání s rokem 2020. Jak upozorňují někteří komentátoři, vyšší tempo bytové výstavby zaznamenalo Polsko naposledy v 70. letech minulého století.

RYCHLÉ A PŘEDVÍDATELNÉ POVOLOVÁNÍ STAVEB

Důležitým faktorem tohoto rozmachu bytové výstavby je také legislativní nastavení povolovacích procesů v Polsku. Ty jsou rychlé a předvídatelné, celý proces lze zvládnout v několika málo měsících. Ve srovnání s Českem pak vidíme výsledky například v podobě počtu bytů na tisíc obyvatel, na které je ročně vydáno stavební povolení. Zatímco v Praze je to v posledních 5 letech asi 3,4 bytu ročně, ve Varšavě je to v průměru 13 bytů.

NEDOSTATEK PRACOVNÍKŮ I SUROVIN

Stavební sektor ale samozřejmě čelí i několika rizikům, které mohou jeho další růst v roce 2022 ovlivnit. Omezená je například dostupnost kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví a s tím související tlak na růst mezd ve stavebnictví, který stavebním firmám snižuje marži. Tento tlak je nebezpečný především v kombinaci s dalším známým rizikem – růstem cen surovin a dalších vstupů. Ten akceleroval především ve druhé polovině roku 2021 a dle všech ukazatelů přetrvá i v roce letošním. Další riziko, které je třeba zmínit i specificky s ohledem na polský trh, je nedostatečná platební morálka mezi firmami. A právě stavební firmy jsou nespolehlivostí plateb postiženy nejvíce. V roce 2021 uvedlo více než 60 % stavebních firem, že má finanční problémy způsobené zpožděnými platbami. Polovina firem pak uvedla, že až čtvrtina jejich dodavatelů za poslední 3 měsíce nezaplatila za poskytnutou službu. I při vědomí všech rizik je však zřejmé, že se pro české stavební firmy jedná o velice perspektivní trh.

Jakub Rudý, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR ve Varšavě

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688