plzen.eu (Plzeň)
Investice  |  11.02.2022 11:00:00

Kam v Plzni vyrazit o víkendu? Kam na (před)valentýnské rande? Proč má katedrála jen jednu věž?

Kam v Plzni vyrazit o víkendu?

V Plzni se o víkendu můžete naladit na svátek svatého Valentýna, objevit tajemství katedrály sv. Bartoloměje, navštívit zajímavé výstavy nebo vyrazit do divadla. To ale není všechno, připravili jsme pro vás pravidelný víkendový program, nechte se inspirovat.

Katedrála sv. Bartoloměje (ilustrační foto)

Katedrála sv. Bartoloměje (ilustrační foto)

Kam na (před)valentýnské rande?

Ať už únorový svátek zamilovaných slavíte, nebo ne, z našich tipů na rande si vyberete a je jedno, jestli si je užijete se svou polovičkou, s kamarádkou nebo celou partou. Rozmazlete se v Plzni už tento víkend třeba výborným brunchem v hotelu Courtyard by Marriott nebo v některé z kaváren. Sklouzněte se na ledové ploše Ice areny na Košutce a pak se ohřejte v pivních (nebo nepivních) lázních. A po příjemně stráveném dni nebo víkendu si užijte výbornou večeři. Další tipy na rande pro požitkáře najdete v našem článku. A jaký je ten nejlepší dárek k letošnímu valentýnu? Nechte si poradit!

Klauzury: Nábytek a interiér a KRAJINOSKOP v DEPO2015

Může nám dobrý nábytek vyléčit stravovací návyky? Je možné, aby se nábytek obešel bez šroubů? Lze navrhnout hravě vypadající sezení, které bude zároveň pohodlné? Na tyto i další otázky možná najdete odpovědi na výstavě vybraných klauzurních prací Ateliéru Design nábytku a interiéru plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Bude k vidění už jen do neděle v DEPO2015, zhlédnete na ní ukázky prototypů sedacího nebo úložného nábytku a dozvíte se víc i o výzkumných projektech studentů interiérového designu. Společně s klauzurami můžete v DEPO2015 vidět i výstavu KRAJINOSKOP Elišky Podzimkové, Anny Niklové, Anny Borovičkové Ročkové a Petra Hricka, jež je součástí projektu Jedna planeta pro všechny s cílem upozornit na fakt, že všichni jsme přímými svědky dopadů změn klimatu a špatného zacházení s krajinou.

Na výlet za zvířátky a na Valentýnský trh

Do Farmaparku u Toma v Ledcích se můžete vydat každý den a poznat hospodářství i zvířata, která ho obývají. Tuto sobotu vám návštěvu zpestří valentýnský trh. Co vás na něm čeká? Vyberete si valentýnský dárek nebo něco na zub ve stáncích, podpoříte tak lokální prodejce i farmáře a děti se ve farmaparku projedou na poníkovi nebo nakrmí ovečky. Kdyby na vás přišla mlsná, dáte si špekáček na ohni nebo jinou dobrotu.

Zastavte se v Zoo Plzeň

Že by vás nenapadlo vyrazit v únoru do zoologické zahrady? Vyzkoušejte to třeba už tento víkend a uvidíte, že zimní zoo má své kouzlo. Kromě toho, že si užijete trochu více klidu a nebudete nikde čekat frontu, můžete například okouknout práce u expozice lvů berberských, kterým se zvětšuje jejich výběh. Navštívit můžete také prosincové mládě pásovce, už šestý chovaný druh čeledi medvídkovitých – roztomilé kynkažu, nebo malé rysy červené a levharty.

Proč má katedrála jen jednu věž?

Na tuto otázku vám odpoví jedna z plzeňských bájí a pověstí, které na letních prohlídkách vyprávíme dětem, případně si ji můžete přečíst nebo poslechnout na našem Facebooku. Naši průvodci na prohlídkách katedrály sv. Bartoloměje vám tuto záhadu také s přehledem objasní a k tomu se od nich dozvíte spoustu dalšího. Jaká je historie zvonů na nejvyšší kostelní věži v Česku? Jak probíhala stavba katedrály a jak v průběhu historie vlastně vypadala? Každé úterý a sobotu máte šanci to zjistit na prohlídce interiéru katedrály nebo prohlídce podkroví a věže. Vstupenky na prohlídky zakoupíte online nebo v informačním centru na náměstí vedle radnice.

Na co zve o víkendu Divadlo J. K. Tyla?

Ani tento víkend plzeňské Divadlo J. K. Tyla nespí a hraje jako o život. V pátek vás na Nové scéně čeká jeden z nejpopulárnějších muzikálů všech dob – příběh podle Shawovy hry Pygmalion o květinářce Líze Doolittleové My Fair Lady. Na Malé scéně bude v pátek úřadovat Chytrá horákyně, činohra, která oslavuje odkaz nejslavnější české spisovatelky Boženy Němcové. Představení je vhodné pro děti od 6 let. Velké divadlo uvede v sobotu Čajkovského Šípkovou Růženku, spící krasavici v baletních střevíčkách. V Novém divadle se v sobotu odehraje historický thriller Čarodějky ze Salemu. V neděli pak DJKT přinese příběh malíře Bohumíra Lindauera LINDAUER? PAKEHA!, Muzikantskou pohádku pro nejmenší diváky a jednu z největších operních stálic, francouzskou Carmen.

Navzdory osudu – výstava fotografií ve Staré synagoze

U příležitosti lednového 80. výročí transportů plzeňských Židů vystavuje Židovská obec Plzeň ve Staré synagoze výstavu Navzdory, jejímž autorem je plzeňský fotograf Radovan Kodera. Výstava představuje dvojice velkoformátových bromostříbrných fotografií, z nichž první je společnou fotografií potomků přeživších šoa a druhá fotografie je pořízena na tomtéž místě bez lidí. Na výstavu se můžete zajít podívat každý den kromě soboty od 10 do 18 hodin až do poloviny března.

Poznejte tajemství plzeňské zbrojnice

Západočeské muzeum zve na prohlídky výstav, ale i zajímavých stálých expozic. Jedna z nich, plzeňská městská zbrojnice, opravdu stojí za to. Je totiž největší dochovanou historickou zbrojnicí v Česku. Založil ji český král a římský císař Karel IV. v roce 1363 a najdete v ní palné zbraně a zbroj z konce 14. až poloviny 17. století. Jednou z rarit je třeba sbírka gotických pušek – hákovnic s luntovým zámkem a soubor mušket z období třicetileté války.

Kam v Plzni vyrazit o víkendu najdete podrobněji na:
www.visitplzen.eu/vikendovy-program

Text: Visit Plzeň


Zveřejněno: 11. 2. 2022, Martin Pecuch

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688