Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.02.2022 05:56:00

Pavol Mokoš: Jak na strategii a správné načasování vstupu do pozice? Je tu jeden užitečný pomocník

Technická analýza je mnohými investory a analytiky považována za pseudovědu a často bývá posměšně označována jako „malování“ nebo dokonce „šarlatánství“. Nejčastěji se k tomuto tvrdému odmítavému jádru hlásí ekonomové a fundamentální analytici, jejichž předpovědi ovšem často v průměru nedosahují ani 50% úspěšnosti. Nechápejte mě špatně, fundamentální analýza a ekonomické předpovědi mají svou nenahraditelnou roli, ale spoléhat se pouze na fundament opomíjí jeden klíčový fakt – trhy mohou setrvat mimo svůj fundament i po dlouhé roky. Jak říká jedno moudré rčení z trhu: „Tržní ceny mohou setrvat na iracionálních úrovních déle, než může vydržet vaše solventnost“.

Technická analýza bere v potaz chování všech účastníků na trhu, jejichž počínání je zaznamenáno v cenovém grafu. Pokud o akcii z nějakého z důvodu roste zájem, okamžitě se to promítne i v ceně. Vzpomeňte, kolikrát jste již zažili, že se cena akcie hýbala, a vy jste vůbec nevěděli proč. Ve chvíli, kdy se objevily zprávy stojící za tímto růstem, byla již cena příliš vysoko – investor si tak nechal utéct příležitost jen proto, že neznal důvod nebo špatně vyhodnotil zprávy kolem dané akcie. S technickou analýzou by se vám toto stávat nemělo.

Znamená to snad, že technická analýza je nějaký ultimátní a zaručený nástroj na vydělávání peněz? V žádném případě. Technická analýza má pouze za cíl dát investorovi do ruky nástroj, který mu dá určitou drobnou výhodu (edge) neboli dlouhodobě zvýší pravděpodobnost úspěchu při investování. Takovou výhodou může být pouze zvýšení úspěšnosti o jednotky procent; z 50 třeba na 55 %, kde i tak malý rozdíl může v dlouhém období hrát rozhodující roli v tom, zda je investor v zisku nebo ve ztrátě.

Klíčovým přínosem technické analýzy je dle mého názoru pomoc při správném načasování vstupu do pozice. Existují různé situace, kdy je již při jednoduchém pohledu na graf patrné, že pravděpodobnost správného načasování je pod 50 %. Pokud třeba máte dlouhodobě klesající cenu, obchodující se pod 50,100 i 200denním klouzavým průměrem, je pravděpodobnost, že se cena akcie během krátké doby otočí a poletí nahoru, relativně nízká. Technická analýza tedy rozhodně není zázračným lékem na všechny problémy, ale může dát investorovi jistou malou výhodu oproti ostatním účastníkům, kteří nějaké správné načasování obchodu vůbec neřeší.

Možná nejdůležitějším přínosem technické analýzy ovšem je to, že vám umožní nastavit strategii. Pokud investor nemá žádnou pevnou strategii, tak v dlouhém období nemůže být na trhu úspěšný. Každý samozřejmě může mít dobré období, může chytnout pár dobrých tipů, ale pokud chce být při obchodování na akciovém trhu dlouhodobě úspěšný, musí mít pevně stanovenou strategii a tu disciplinovaně dodržovat. Technická analýza nabízí nespočet strategií a investor by si měl vybrat tu, která nejlépe vyhovuje jeho charakterovým vlastnostem. Je vám bližší aktivní denní trading nebo spíše dlouhodobější, fundamentem podložené investování? V závislosti na vašem časovém horizontu je třeba důležité, jaký typ grafu pro sledování zvolíte. Zda to bude minutový, hodinový, denní, týdenní a podobně.

Více o významu strategie při investování můžete najít také v mém dřívějším letošním článku ZDE

Oprávněný argument proti technické analýze přichází v případě dlouhodobých investorů a hodnotových investorů. Ne nadarmo se Buffett technickým analytikům pouze vysmívá. V dlouhém období skutečně ceny směřují ke svému fundamentu, a pokud jste vynikajícím fundamentálním analytikem a máte dlouhodobý horizont, tak technická analýza vám skutečně moc přinést nemůže. Mnoho úspěšných traderů, ať už je to William O´Neil nebo Mark Minervini, si nedokážou představit svou investiční strategii bez fundamentální analýzy, která jim určí okruh zajímavých akcií. Ovšem technická analýza jim rozhodujícím způsobem pomáhá přinejmenším ve dvou klíčových aspektech - ve správném načasování nákupu a prodeje a v odhadu celkového trendu trhu.

O tom, jak Minervini kombinuje správné fundamenty právě i s technickým pohledem na akcie, si můžete přečíst také v tomto článku:

Autorem textu je Pavol Mokoš, hlavní makléř Patrie Finance.

Podrobnější informace o technické analýze nabízí také web Patria.cz. V sekcie Akademie investování naleznete Úvod do technické analýzy, včetně příkladů nejpoužívanějších technických indikátorů a a příkladů jejich použití.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688