mpsv.cz (MPSV)
Bydlení  |  10.02.2022 00:00:00

O příspěvek na bydlení si zažádalo bezmála 20 tisíc domácností, pomůže jim zvládnout zvýšené platby za energie a náklady na bydlení

Úřad práce ČR přijal od začátku roku do 4. února 17 tisíc nových žádostí o příspěvek na bydlení. Další přibývají každý den. Jedná se o cílenou a adresnou dávku, která pomáhá domácnostem zvládnout současnou situaci nejen po podzimním pádu dodavatelů energií, ale také po zvýšení cen všech služeb spojených s bydlením. Místo plošných opatření, které zvolila minulá vláda, byl zvolen postup adresné pomoci. Ta zákazníkům dodavatelů elektřiny či plynu, kteří skončili v režimu DPI, pomůže s úhradami za nové smlouvy s aktuálními vysokými cenami energií.

V průběhu ledna se ve zrychleném legislativním řízení podařilo schválit navýšení takzvaných normativů na bydlení, což se odrazilo na aktuální výši příspěvku pro rok 2022. Nově může o příspěvek žádat i mnohem větší skupina lidí, než tomu bylo doposud, podle některých odhadů by se mělo jednat o dalších 100 až 200 tisíc domácností.

Od počátku roku se začali o příspěvek hlásit první zájemci. Z dat Úřadu práce ČR je jasně patrné, že počet žádostí se zdvojnásobil v týdnu, kdy novelu schválil Senát a podepsal ji prezident. Do 4. února bylo podáno 17 tisíc žádostí a všichni žadatelé si mohli ještě před vyplněním příslušných formulářů na online orientační kalkulačce ověřit, zda na příspěvek na bydlení vůbec dosáhnou a v jaké výši by se zhruba mohl pohybovat. Vzhledem k tomu, že se jedná o dávku testovanou na příjem, souvisí její přiznání i její výsledná výše s příjmy a výdaji domácnosti.

„Prvořadou starostí pro nás už během ledna bylo, abychom včas informovali všechny, kterých se vyplácení příspěvku může týkat,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Vytvořili jsme proto orientační online kalkulačku dostupnou na webu www.energetickyprispevek.cz, kterou během jednoho týdne využilo více než čtvrt milionu lidí. O kalkulačce jsme případné žadatele informovali prostřednictvím médií, na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí a Úřadu práce ČR i na sociálních sítích. Informaci o příspěvku dostali mimořádně všichni příjemci únorového SIPO, který Česká pošta rozesílá více než 3 milionům adresátů. Informace však putují k lidem také přes jednotlivá kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR, a to nejen při osobní návštěvě, ale i při elektronické komunikaci.“

Komunikační mix pak doplňují také videa Úřadu práce ČR na webových stránkách a sociálních sítích, v nichž se zájemci dozví podrobnosti o dávce samotné, i to, jak správně vyplnit žádost a jakým způsobem ji mohou podat. Na možnost pomoci v energokrizi ze strany státu upozorňují výrazné bannery na internetových stránkách MPSV a ÚP ČR nebo virtuální komunikační asistent. Konkrétní radu pak uživatelé získají na speciálně zřízené telefonické lince 950 180 070 nebo osobně na pracovištích Úřadu práce.

Úřad práce ČR současně přijal taková opatření, aby zajistil hladký průběh přijímání nových žádostí nejen o příspěvek na bydlení, ale také o mimořádnou okamžitou pomoc. Všichni jeho zaměstnanci jsou připraveni na zvýšenou administrativu spojenou s vyhodnocováním nároku na uvedené dávky. V případě potřeby je připravena výpomoc z jiných agend či jiných kontaktních pracovišť.

Tiskové oddělení MPSV

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688