mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  09.02.2022 00:00:00

Podmínky cestování do Rumunska a návratu do ČR - od 1.2.2022 se zcela ruší cestovatelský semafor (9.2.2022)

COVID19 - aktuální podmínky cestování do Rumunska a návratu do ČR

10.01.2022 / 13:45 | Aktualizováno: 09.02.2022 / 11:11

Do Rumunska je možno cestovat za jakýmkoli účelem, tzn. včetně turistiky.
Rumunsko nově od 1. února 2022 zcela ruší cestovatelský semafor a země, ze kterých osoby do Rumunska vstupují, se již nedělí dle míry rizika nákazy - pravidla vstupu jsou pro všechny osoby stejné.

VSTUP NA ÚZEMÍ RUMUNSKA

Pro osoby vstupující na území Rumunska, které se neprokáží níže uvedenými certifikáty či testy, platí povinná 5 denní karanténa. Příslušná hygienická stanice nařídí povinnou karanténu vykonat buď v místě pobytu v Rumunsku anebo určí k tomu vybrané zařízení. Výdaje s tím spojené si každý hradí sám.

Pokud se chce cestující vyhnout povinné 5 denní karanténě, je nutné mít očkovací certifikát/ certifikát o prodělaném onemocnění Covid-19 v posledních 180 dnech nebo PCR test ne starší 72 hodin.

Všechny osoby, které na území Rumunska vstupují, mají povinnost vyplnit online příjezdový formulář, a to nejdříve 72 hodin před vstupem do Rumunska nebo nejpozději 24 hodin po vstupu do Rumunska.

Stav pohotovosti vyhlášený rumunskou vládou byl prodloužen o 30 dnů od 7. února 2022.


OČKOVANÉ OSOBY

Uznává se očkování proti onemocnění COVID-19, pokud uplynulo alespoň 10 dnů od podání poslední dávky vakcíny (posilující třetí dávka není povinná).

Očkované osoby přijíždějící na území Rumunska nemusí podstoupit karanténní opatření a nastoupit do karantény.

Očkované osoby mají přístup ke službám (obchody, hotely, restaurace, kulturní akce, sportovní utkání) na základě předložení očkovacího certifikátu.

V případě potvrzených přímých kontaktů s nemocnou osobou se ukládá karanténní opatření v délce 5 dnů.


TESTOVANÉ OSOBY

Osoby cestující do Rumunska, které předloží negativní RT-PCR test na SARS-CoV-2 provedený max. 72 hodin před nástupem do hromadného dopravního prostředku nebo před vstupem na území Rumunska, nemusí podstoupit karanténní opatření a nastoupit do karantény.

Pro přístup ke službám (obchody, hotely, restaurace, kulturní akce, sportovní utkání) je nutné předložit Certifikát o výsledku negativního testu a za těchto podmínek:

V případě potvrzených přímých kontaktů s nemocnou osobou se ukládá karanténní opatření v délce 5 dnů.


OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Osoby s prodělaným COVIDEM (myšleny osoby od 10. dne, kdy u nich byla potvrzena nákaza a nejdéle do 180 dnů po potvrzení nákazy).

Osoby s prodělaným COVIDEM přijíždějící na území Rumunska jsou osvobozeny od povinnosti vykonat karanténu.

Osoby s prodělaným COVIDEM mají přístup ke službám (obchody, hotely, restaurace, kulturní akce, sportovní utkání) na základě předložení certifikátu o prodělaném onemocnění.

V případě potvrzených přímých kontaktů s nemocnou osobou se ukládá karanténní opatření v délce 5 dnů, pokud uplynulo od potvrzení nákazy více než 90 dnů.


DĚTI

Na děti do 5 let se vztahuje výjimka z povinnosti nosit chirurgickou roušku.

Z platných karanténních opatření při vstupu do Rumunska mají výjimku děti do 12 let.

Z povinnosti doložit bezinfekčnost (v případě přístupu ke službám) mají výjimku děti do 12 let v doprovodu dospělé osoby, která je očkovaná, prodělala onemocnění nebo je držitelem platného certifikátu o výsledku negativního testu.


PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Povinnost vyplnit příjezdový formulář platí pro všechny osoby, které na území Rumunska vstupují, bez ohledu na skutečnost, jestli se na ně povinnost vykonání 5 denní karantény vztahuje či nikoliv. Od 20. prosince 2021 platí nový online příjezdový formulář, který je nutné vyplnit nejdříve 72 hod před vstupem do Rumunska anebo nejpozději do 24 hod po vstupu do Rumunska. V případě rodin může dospělý člen rodiny vyplnit příjezdový formulář pro celou rodinu. Za nezletilého má povinnost vyplnit příjezdový formulář rodič, opatrovník nebo právní zástupce. Příjezdový formulář nemusí být vytištěný.

Pokuty za nesplnění povinnosti vyplnit příjezdový formulář jsou vysoké a mohou být uloženy v rozmezí 500 až 3000 RON.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

Národní rada pro krizové situace Rumunska rozhodla o prodloužení stavu pohotovosti v Rumunsku o dalších 30 dnů od 7. února 2022.

Platí povinnost nošení chirurgických roušek nebo respirátorů FFP2 ve všech veřejných vnějších a vnitřních prostorách a prostranstvích. Textilní ani plastové roušky nejsou povolené. Výjimku od nošení roušek mají např. dětí do 5 let, pracovníci televize nebo osoby, které vykonávají sportovní aktivity nebo fyzicky náročnou pracovní činnost.

Otevírací doba všech obchodů, obchodních center a stravovacích zařízení je: 5:00 – 22:00 hodin.

Vstup do nákupních center, kin, divadel, restaurací, ubytovacích zařízení platí nejen pro očkované nebo pro osoby po prodělání onemocnění Covid-19, ale je umožněn i osobám s negativním testem na COVID-19 (PCR test ne starší 72h nebo antigenní test ne starší 48h).

Neomezený vstup bez COVID pasu: obchody s potravinami (které se nenacházejí v obchodních centrech), lékárny (které se nenacházejí v obchodních centrech), benzinové stanice, objekty, kde jsou konány bohoslužby nebo jiné církevní obřady.

Muzea, knihovny, kina, divadla, filharmonie, sportovní utkání, fitness centra, bazény, herny, trhy a tržnice: činnost všech těchto zařízení je povolena jen do 30% kapacity (respektive 50%, pokud výskyt onemocnění je pod hranicí - 1 případ/1.000 obyvatel/14 dnů); vstup je povolen osobám očkovaným, osobám po prodělání onemocnění Covid-19 (v ochranné lhůtě 180 dnů) i osobám s negativním testem na COVID-19 (PCR test ne starší 72h nebo antigenní test ne starší 48h), a při dodržování hygienických nařízení.

Restaurace a kavárny – činnost je povolena do 30% kapacity (respektive 50%, pokud výskyt onemocnění je pod hranicí - 3 případy/1.000 obyvatel/14 dnů):

– uvnitř i na zahrádkách restaurací a kaváren je vstup povolen pro osoby očkované, osoby po prodělané nemoci (v ochranné lhůtě 180 dnů) i osoby s negativním testem na COVID-19 (PCR test ne starší 72h nebo antigenní test ne starší 48h),

– otevírací doba 5:00 – 22:00 hod. a s obsazením 50% kapacity (po 22:00 hod. povolena jen dodávka domů).

Bary, kluby, diskotéky: činnost zakázaná.


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Pokud onemocnění v souvislosti s COVID-19 provázejí komplikace nebo vážné zdravotní problémy je třeba volat na pohotovostní linku 112.

V případě onemocnění s méně závažnými příznaky - osoby očkované a které prodělaly COVID-19 (do 90 dnů od potvrzení nákazy) musí zůstat 5 dní v izolaci. Neočkované osoby a osoby s prodělaným onemocněním Covid-19 (uplynulo více než 90 dnů od potvrzení nákazy) musí zůstat v izolaci nejméně 7 dnů.


TRANZIT

V případě tranzitu přes území Rumunska do jiné cílové země je třeba dodržet časový limit 24 hodin na průjezd Rumunskem (test na Covid-19 není potřeba).


UŽITEČNÉ KONTAKTY

Ministerstvo vnitra
https://www.mai.gov.ro

Ministerstvo zahraničních věcí
http://mae.ro

Ministerstvo zdravotnictví
http://www.ms.ro

Mapa hraničních přechodů
https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/

Seznam testovacích míst na území Rumunska naleznete pod tímto odkazem.


PODROBNÉ INFORMACE

Seznam uznávaných vakcín.

https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinuri-autorizate/

 

PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Přehled podmínek návratu do ČR

přílohy

Covid_Rozhodnutí č. 6 z 31.01.2022 - 15 KB DOCX (FILE_TYPE_DOCX) 2.2.2022
https://www.mzv.cz/file/4549564/Covid_Rozhodnuti_c._6_z_31._01._2022.docx


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688