Okénko BIG EXPERT  |  08.02.2022 20:56:49

Akcie Meta dále klesají, trápí je regulace

Akcie společnosti Meta Platforms (v minulosti Facebook) padají kvůli obavám z nárůstu regulatorních opatření vztahujících se na bezpečnost uživatelských dat a investory znervózňuje také slabší výhled hospodaření. Po propadu v minulém týdnu, který přišel po zveřejnění hospodářských výsledků, akcie dále ztrácejí pozice. V průběhu úterní seance (8. 2. 2022) se dostaly až pod cenu $220, kde se obchodovaly naposledy v červnu 2020.

Meta Platforms zveřejnila výrazný pokles výhledu zisku na akcii v tomto roce. Zdá se, že analytici mají jasno v názoru na pokles ziskovosti společnosti do dalších kvartálů. Až donedávna se výhled poměru price-to-earnings (P/E) pohyboval nad 20 - jen mírně pod úrovněmi z předcházejících čtvrtletí. Nicméně výrazný pád ceny akcie stlačil výhled ukazatele P/E k úrovni 14, a to i přes nižší očekávané zisky a horší výhled na následující období. Akcie Mety se už nezdají drahé, ale výhled hospodaření naznačuje, že problémy společnosti ještě nemusí být u konce.

Obavy z budoucnosti dále zvýšil odchod dlouhodobého poradce Marka Zuckerberga Petera Thiela. Thielův odchod v kontextu současné problematické a nejisté situace se podílí na dalším oslabení akcie.

Problematická pozice regulátorů

Evropská unie chce lépe chránit osobní data svých obyvatel a vyhlásila striktní kontrolu nad tím, jak jsou tato data ukládána v USA. Pro Meta Platforms to znamená velký problém, protože společnost dlouhodobě spoléhá na data svých zákazníků pro své reklamní aktivity.

Situace dospěla až k vyhrůžkám společnosti Meta Platforms směrem k EU. Společnost prý zvažuje zrušení svých sociálních sítí jako Instagram nebo Facebook pro své zákazníky v Evropě, pokud EU nezmění své stanovisko. Obchodníci poslední prohlášení vnímají jako akt beznaděje. Regulátoři EU v čele s Axelem Vossem vypadají odhodlaně v protlačení nové regulace a posílení ochrany osobních dat. Zatím se zdá, že vyhrůžky nedopadly na úrodnou půdu. Stojí za zmínku, že omezení služeb v EU by společnosti přineslo masivní ztráty.

Investice v nejasné budoucnosti

Společnost Meta utrácí obrovské peníze za svoji digitální transformaci s názvem "Metaverse". Investoři mohou být znepokojeni velikostí investice vzhledem k dosavadnímu nedostatečnému rozvoji tohoto prostředí. Meta Platforms zvýšila tržby spojené s Metaverse v Q4 2021 o 22 %, ovšem náklady vzrostly o 48 %. Trh nebyl připraven na to, že investice bude znamenat tak vysoký nárůst nákladů - z $71,2 mld. v předchozím roce na $92,5 mld. v roce 2021.

Potenciální zablokování služeb v Evropě by mohlo vyústit v exodus zákazníků Mety směrem k platformám konkurentů v čele s TikTokem a Snapchatem. V kontextu hrozeb od Meta Platforms: nižší růst základny aktivních uživatelů, slabší výhled hospodaření a růst nákladů na Metaverse, mohou někteří investoři zlomit nad společností hůl. A to nejméně do doby, než Meta opět představí jasný plán dalšího vývoje s ohledem na nové regulace. Další investoři mohou čekat na potvrzení vývoje směrem k Metaverse.

Zdá se tak, že problémy společnosti zatím nekončí. Meta se musí poprat s novou regulací a také si obhájit vysoké investice do Metaverse, jejichž ziskový potenciál je alespoň v krátkodobém horizontu sporný. Aktuální problémy však mohou investorům nabídnout relativně levný vstup do pozice. Společnost je nyní z pohledu finančních ukazatelů levná. Ze svých zářijových maxim už ztratila více než 40 % ceny a tento pokles je svoji velikostí velmi blízký procentním poklesům z let 2018 a 2020. Přestože cena může dále klesat, tak pro dlouhodobé investory se současné ohodnocení akcií může zdát již dostatečně atraktivní na vstup do pozice.

Přestože nedávný výprodej Meta Platforms (FB.US) je nejvyšší v historii v absolutním měřítku, tak akcie již v minulosti zaznamenala relativně podobně vysoké ztráty. Při pohledu na týdenní časový rámec grafu vypadá úroveň 61,8 % retracementu jako klíčový support pro další vývoj (úroveň $222). Zdroj: xStation5

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

21.03.2024  Příliš opatrná ČNB? Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
20.03.2024  Česká národní banka opět snížila své úrokové sazby Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688