Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  08.02.2022 16:32:29, aktualizováno 13.02.2022 09:05:37

Dělá Meta klíčovou strategickou chybu? Přichází pozdě na rozjetou párty?

U společnosti Meta nyní nastává určité vystřízlivění, co se týče její schopnosti dál růst. K tomu firma hovoří o řadě oblastí, do kterých bude investovat, a v podstatě se snaží dotáhnout se na Youtube či TikTok. Pro Bloomberg to uvedla Laura Martin ze společnosti Needham. Jak vnímá další budoucnost Facebooku a s ním spojených aktivit?

Martin míní, že současná strategie společnosti Meta a její plánované investiční aktivity představují výraznou změnu směru. Doposud bylo totiž jádrem jejího podnikání „povídání s přáteli“, nyní se ale chce věnovat aktivitám, které nemají přímou vazbu na dosavadní činnost, jako jsou videa. Navíc v těchto pro Facebook nových oblastech již podnikají jiné velké firmy a Meta tak „na tuhle párty dorazila pozdě“.

Meta tedy podle analytičky výrazně mění celý svůj podnikatelský model a Martin ve své valuaci a predikcích finančních výsledků počítá s tím, že bude pokračovat negativní tlak na tržby a dojde i ke snížení provozních marží. Co ale námitka, že Facebook dokázal být v minulosti kreativní, s konkurencí se vypořádal a k tomu má silnou rozvahu? Martin k tomu uvedla, že dobré výsledky vykazují firmy jako Apple a Alphabet, který těží právě ze spolupráce s Applem. Ta je podle analytičky pro technologické firmy významná.

„Pokud jste součástí ekosystému Applu..., můžete si vesele prozpěvovat,“ míní analytička. Jenže Meta součástí tohoto ekosystému není, to znamená, že je znevýhodněna. Není ale i tak jádro jejího podnikání stále hodnotné? Martin na tuto otázku reagovala s tím, že podnikatelský model této firmy leží v troskách. Pokud by v podobné situaci stál v jejím čele ředitel, který by mohl být propuštěn, šetřil by. To znamená, že při současném tlaku na tržby by neutrácel za věci kolem metaversa. Jenže v čele stojí Mark Zuckerberg, který „nemůže být vyhozen“, tudíž je situace jiná a on může utrácet za metaversum, „které je vzdáleno deset let.“

Na CNBC se tématu Meta věnoval i Alex Kantrowitz z Big Technology. Věnoval se zejména konkurenčním tlakům s tím, že sociální sítě „byly vždy hrou s nulovým součtem“. V tom smyslu, že celý trh včetně televizních programů a dalších médií má danou velikost a firmy se přetahují o její části. Pro Facebook je nyní významným konkurentem TikTok a jeho šéf podle Kantrowitze o jiném konkurentu nikdy nehovořil tak, jako právě o TikToku. Jenže i ten čelí výzvám a Kantrowitz v této souvislosti zmínil například jeho zákaz v Indii.

Expert podobně jako Martin hovořil o tématu investic. I on vnímá názory, podle kterých by Meta nyní měla omezit své investice do oblastí mimo svou jádrovou činnost. Kantrowitz to ale podle svých slov vidí přesně opačně. „Pokud jste Meta, tak to pro vás je metaversum, nebo nic,“ uvedl expert. Jádrový byznys totiž naráží na své hranice a firma se musí „znovuobjevit“ podobně, jako to udělal třeba Microsoft s cloudovými službami.

Kantrowitz řekl, že když se Microsoft otáčel směrem ke cloudu, byl řadou lidí kritizován s tím, že by se měl věnovat Windows a své jádrové činnosti. Jenže nakonec slaví s cloudem úspěch a podle experta to může být to samé u Mety a metaversu. „Krátkodobě to nemusí dávat smysl, ale v delším období ano,“ uzavřel.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688