Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.02.2022 12:54:21, aktualizováno 13.02.2022 09:03:37

Na pražskou burzu chce vstoupit první SPAC ve střední a východní Evropě

V loňském roce oznámený plán prvního investičního konceptu SPAC na pražské burze byl dnes uveden do života. První SPAC ve střední a východní Evropě pod názvem WOOD SPAC One cíluje na získání částky v rozmezí od několik stovek milionů až do 1 miliardy korun. Upisovací období je plánováno od 10. února do 1. dubna 2022. Minimální částka k úpisu činí 250 200 . Investice je povahy pro zkušené investory s alespoň střednědobým investičním horizontem 3 až 5 let, uvádějí tvůrci.

Pražská burza je vůbec první v regionu CEE, která na svůj trh SPAC přijme. Jsem rád, že českým investorům umožníme vyzkoušet si tento typ investice. Burze může tento zjednodušený způsob vstupu na trh v budoucnu přinést celou řadu zajímavých emisí. ” říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

SPAC je společnost založená čistě za účelem akvizice firem a slouží ke zrychlenému uvedení společnosti na burzu. Z počátku se jedná o „prázdnou” veřejně obchodovatelnou společnost, která v okamžiku uvedení na burzu nevyvíjí žádnou vlastní aktivitu. Vydáním akcií získá taková společnost kapitál pro akvizici privátně vlastněné společnosti, kterou považuje za perspektivní.

„Přicházíme s unikátní příležitostí podílet se na historicky prvním SPAC úpisu na pražské burze a investovat tímto způsobem do rostoucí společnosti v atraktivním sektoru. Jde o akciový produkt s potenciálem atraktivního zhodnocení a zároveň s možností spolurozhodovat o investici,” uvedl Vladimír Jaroš, jeden ze sponzorů transakce a CEO WOOD & Company. Právní poradenství na projektu zajišťuje advokátní kancelář KLB Legal. Svým profilem je SPAC podobný investicím ve stylu „private equity“ s tím rozdílem, že akcie a warranty SPACu budou od okamžiku IPO obchodovány na pražské burze.

WOOD SPAC One obdržela od ČNB formální schválení prospektu. Záměrem je upsat kapitál v rozmezí od několika stovek milionů do 1 miliardy korun. Úpis bude zahájen 10. února a potrvá do 1. dubna 2022. Samotné uvedení společnosti burzu je plánováno na 11. dubna 2022. Minimální objem investice v rámci úpisu činí 250 200 , dle tvůrců projektu je pro zkušené investory s nejméně střednědobým investičním horizontem (3-5 let).

Po ukončení úpisu bude následovat dvouleté období hledání vhodné společnosti, ve které bude snahou získat významný minoritní podíl výměnou za růstový kapitál určený na geografickou expanzi nebo další rozvoj obchodních aktivit společnosti. Následně bude identifikovaný subjekt představen akcionářům SPAC entity, kteří budou o navržené akvizici hlasovat. Pokud bude transakce akcionáři schválena, dojde k akvizici a uvedení cílové společnosti na burzu. V opačném případě se peníze investorům vrátí zpět a SPAC entita zanikne.

Na západních trzích proběhla v roce 2021 prostřednictvím SPAC zhruba polovina vstupů nových emisí na burzu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688